Berta Sándor

50 éves Bill Gates

Fiatalos, jellegzetes mosolyával, kerek szemüvegével és gyakran lezser ruhaviseletével feltűnő jelenség. Senki nem gondolná róla, hogy ő a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, aki nem ritkán tárgyal államfőkkel és miniszterelnökökkel.

Fotóit elnézve, nem lehet azt állítani, hogy az eltelt mintegy 30 évben Gates külsőleg nagyon megváltozott volna az egyetemista korabeli önmagához képest. Ugyanez nem mondható el ugyanakkor a szakember életkörülményeiről. A sokak által egyszerűen csak a "high-tech korszak ikonjának" nevezett Gates pénteken lesz 50 éves. A karrierje fiatal egyetemisták ezreit inspirálja arra, hogy belevágjanak olyan projektekbe és karrierekbe, amibe lehet, hogy - e példakép híján - egyébként nem mernének ilyen vakmerően belekezdeni.

A Microsoft első embere, aki egy ügyvéd és egy tanárnő fiaként látta meg a napvilágot 1955. október 28-án, már fiatalon megcsillogtatta a különleges tehetségét a számítástechnika iránt. Gates egy Washington szövetségi államban található magániskolában hamar elsajátította a BASIC programnyelvet. A fiatal fiú a társaival közösen már 17 éves korában elkészített egy órarend-programot, amit aztán 4200 dollárért el is adott iskolájának.



A fiatalember már a Harvard Egyetem hallgatója volt, amikor iskolai jóbarátjával, Paul Allennel közösen megalkotott egy szoftvert Altair 8800 típusú otthoni számítógépére - ez volt az áttörés. A fiatalok megalapították a Microsoft nevű céget, Gates otthagyta az egyetemet. Néhány év múlva pedig már a Microsoft szállította az IBM számára a MS-DOS operációs rendszert. A programozó - akarva-akaratlanul - 31 éves korára egycsapásra a világ leggazdagabb emberévé vált.

Ezután jött az igazi áttörés, a Windows operációs rendszer, amelynek a 3.0-ás verziójából már világszerte 60 millió darabot adtak el 1990-ben. Napjainkban - a nagy konkurens Linux fokozatos térhódítása ellenére is - a világ számítógépeinek 90 százalékán valamilyen Windows operációs rendszer-változat fut.

Bármennyire is zseniális volt Bill Gates, azért hibákat ő is elkövetett. Például nem vette komolyan az internetet. Ennek tulajdonítható, hogy az internetes böngészők piacán a Netscape komoly pozíciókra tudott szert tenni. Igaz, később a Windowsba beépített Internet Explorer a maga javára fordította a böngészőháború kimenetelét, ám ekkor indult meg a támadás a vállalat ellen, mondván, kihasználta az operációs rendszerek piacán lévő monopolhelyzetét.

A vita azóta sem csillapodott, sőt egyre több cég támadja a Microsoftot. Bill Gates azonban nem tántorít az elképzeléseitől. Jósol, gyakran az egész világot megdöbbentő vagy felháborító kijelentéseket tesz - és adakozik. A 2000-ben feleségével közösen alapított Bill & Melinda Gates alapítvány eddig 7,5 milliárdot adott különböző projektek támogatására. A szervezet küzd az AIDS, a malária, a tuberkulózis, illetve a szegénység ellen. A sokat támadott szakember elhatározta: élete végéig a magánvagyonának 95 százalékát eladományozza - Ez az összeg több, mint 50 milliárd dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loga #150
    Hova kuldhetem a szamlaszamom?
  • droland #149
    Így van! SENKI sem kötelezhető arra, hogy az egeren kívül máshoz értsen a számítástechnikában! Nincs ilyen törvény...
  • NEXUS6 #148
    1. Kiegészíteném: az alternatív fizetős OS-ek MÁR nem ellenfelei a winnek.

    KB 10-15 évig fenn állt egy viszonylagos stabilitás, volt a PC volt a MAC meg mellette vagy 4-5 kisebb architektúra. Mindenki használta a gépét amire való. Aztán az IBM-el való szakításkor az M$ bekavart. Kellett egy marketing kampány amivel lehetett vakítani a népet hogy fenttarthassák az eladásokat . Mivel másuk nem volt hát az OS-t tették az egész kampány központi elemévé. Azóta nem az OS-vcan a többi progikért, hanem az OS-be építenek be olyan progikat, ami szükséges ahhoz hogy önmagában is eladható legyen. A lin ugyan ezt a filozófiát követi csak kicsitt másképpen, talán jobban felhasználó barátabb módon.
    De4 ezzel ugye ki is fújt, nincs más lehetőség.
    És ez nem jó!

    2. tud, mert linuxban nem ugyan az az átlagfelhasználó mint win alatt. Nem azt mondom, hogy lin kéne a wineseknek, hanem hogy egy nekik készült OS.

    3. Azt nem értem miért zavarja BG-t ha én kerekded füles ablakokat használok és nem a M$ szabványt?
    Ha annyira flexibilis az OS-e, akkor ebben miért nem? (Valszeg mert akkor a vásárló is rájönne a kisagyával, hogy egyik OS olyan mint a másik!)

    4. A felhasználót nem nevelni kell, hanem a képességeinek megfelelő OS-t gyártani! Nem kell kistestvért jáccani!
  • Desolator #147
    Boldog szülinapot Bill Gates!!!!!!!!
  • FTeR #146
    bekezdésenként, záró gondolat menetek:
    1. jól látod, a dx is hozzá tartozik. winre könynen lehet gémet fejleszteni, linuxra nem.
    az alternatív fizetős os-nek szvsz nem a win a legnagyobb ellenfele, hanem a linux, már kifelytettem korábban mért.
    xp-re nme azért nem váltanak, mert azzal van bajuk, hanem mert bevált szokás, h 1 generációt kihagynak. most talán ez azért feltünőbb, mert az xp utódja igen sokat várat magára.

    2. mér szted linuxba van bármi olyan amiről tud az átlagfelhasználó? :P

    3. ez koncepciós probléma. ms nem akarja, h az emberek átbuherálhassák, azt is írtam már, h miért.
    de a lehetőség adott, aki nagyon akarja, az megteheti. csak nincs megkönnyítve a dolga. programot is lehet úgy írni, h nem az alap ablakkezelőt használja, lásd winamp/msn messenger/wmp stb.

    4. itt az a probléma, h az emberek azt hiszik a gép mindent tud helyettük. egyébként ms jó irányba halad a felhasználó nevelésbe, de pont ennek a következményeit veted szemre te is.
  • wesely #145
    kinek a jo
  • NEXUS6 #144
    "A windows a példa rá, h ez marhára nem így van. w9x-es szériának ügye ezek voltak a legnagyobb hátrányai, ebből alakult ki az "általános" (már aki) utálat. persze lehet a marketingre fogni, de az igazság az h a w95ös hájp lecsendesülése és a csalódások után mégis mindenki tovább használta, majd megvették a w98at is. kérdés, ha ilyen szar volt akkor mér azt használta gyakorlatilag mindenki?"

    Azért ennyire nem egyértelmű a dolog! Sőt!
    Azért olyan '98-ig a játékírók többsége igen csak ferdeszemmel nézte a wint! De még mindíg ez volt az a grafikus OS, amelyik leginkább támogatta a játékokat. Márpedig az otthoni felhasználóknak ez az egyik legfontosabb szempont!
    Nem a win győzött sokkal inkább az alternatívák pusztultak ki, olyan 2000-ig. Ezáltal viszont olyan helyzet alakult ki, hogy egyszerűen nincs lehetőség egy új jó fizetős OS elterjesztésére!
    A win2000 kiadásakor ráadásul ugyan ezzel a problémával került szembe a M$. Éppen hogy megbarátkoztak a fejlesztők a win95-el, amikor jött egy a házi felhasználónak tök új OS.
    Persze fele akkora se lett volna a baj, ha a win NT vonalba is folyamatosan nyomatja a DX-et.
    Ezt nem tette meg, mert sokkal jobban megérte neki a piac szegmentálása!!!!
    Az XP végre mindenkinek(vagy is senkinek) szóló OS, a nagyválalatok viszont épp ezért nem akarnak rá áttérni a w2000-ről.
    Szépen jönnek a kis piaci csapdák, a korábbi döntések következményei. A win minőségének viszont az egészhez csak minimális köze van!

    "4.es nézőpont kérdése, a funkciók átbuherálása valóban nem megy, legfőbbképpen a zárt kód miatt.
    a vizuális és működési sufnituning jellegű változtatásának képessége meg csak azon múlik mennyire ismered ki magad a registryben."
    Ja persze, az átlag felhasználó talán tudja, hogy van ilyen!

    ""...megjelenítést hogy nem lehet megkerülni. "
    már hogyne lehetne, lol. kilövöd az explorer.exe-t és olyat indítasz el helyette amilyet akarsz. neten rakat ilyet taláni. kérdés minek, h tökéletesen bevállik. aztán ha neked pl a vistás kinézetről az jön le, h cserélték a skint, akkor marhára képben lehetsz..."
    Félreértesz, nekem nem azzal van gondom, hogy ha komolyan elhatározom magam akkor nem tudom kinyírna az explorert (mert hogy ki tudom írtani). Nekem az a gondom hogy az explorer valójában igazi alternatív beállításokat nem támogat. A színeket ugyan megtudod változtatni kékről bugyiszínűre, de az ablakokat a gombokat nem állíthatod át. Ha meg akarod tenni akkor jön a buhera!

    ""A pár paponként(win95)-hetenként(win98)-havonkénti(XP) újratelepítés...."
    úgylátszik nem sikerült tudasítani, h a w9xes szériának és az xp(nt)-nek semmi köze egymáshoz. és xp-t nem kell havonta telepíteni, 1x felrakod és kész, csak rendesen kell használni. a drága linuxodat 2 nap alat hazavágatom egy júzerrel."
    Ja persze, csak ezt tanítsd is meg azzal a júzerrel aki azért azt az xp-t 2 hét alatt hazavágja.
    És talán a Lin-se bírná 1 hónapnál tovább a kezében;)

    Nem vagyok a Linnek se feltétlen híve, ezekbe a kezekbe nem az való!
    Csak azt mondom, hogy amíg a M$ monopólikusan rátelepszik a piacra és BG egyszemélyben dönti el hogy mi az üdvözítő, addig lehetőség se lesz arra hogy egy igazán júzerbarát/júzerbiztos OS elterjedjen.

    ;)Bocs hogy megvárattalak!
  • fflx #143
    hat azert remelem szentte nem avatjak
  • Piscator #142
    Pfff...nem értek egyet a 3. világbeli adományözönnel.
    Elöbb-utóbb az ottani államok müködési rendszerét kellene átalakítani, de ez a kizsákmányoló nyugatnak nem érdeke.
    Nem szeretem BG-t. Bármilyen zseniális, törtető, erőszakos a piacon.
  • goodboy1987 #141
    Ennyi hozzászólást nem érdemel ez az ember. :) Enyém a 141.