Gyurkity Péter

Elindult az iMesh új fájlcserélője

A nagyobb kiadók által beperelt izraeli társaság közzétette szoftverének új változatát, amely fizetős szolgáltatássá változtatja a korábban ingyenes hálózatot. A felhasználói tábor negatívan fogadta a jövevényt.

Az iMesh oldaláról már letölthető a szoftver legújabb, hatos verziója. Maga a program ingyenes, ami többé nem mondható el a szolgáltatásról. A cég 100 százalékig tiszta, kémprogramoktól és reklámoktól mentes szoftverként hirdeti fejlesztését, ez azonban valószínűleg nem lesz elég a korábbi felhasználói tábor visszacsalogatására. A legtöbben ugyanis a fizetős, teljesen legális letöltések hallatán azonnal odébbálltak, és egyéb p2p hálózatok népességét növelték.

A lemezkiadók még 2003 szeptemberében perelték be az iMesht, amely már akkor is az egyik legrégebbi szolgáltatás volt. A vád az illegális zeneterjesztés volt, amivel addig elsősorban a feltöltőket illették - Cary Sherman, a RIAA elnöke akkor hangsúlyozta, hogy immár a p2p hálózatok üzemeltetői sem bújhatnak ki a felelősség alól. Hosszas, parttalan vita után az ügy megoldódni látszott, amit az iMesh együttműködési hajlandósága tett lehetővé. A cég ugyanis hozzálátott a hálózat átalakításához, és az Audible Magic fejlesztésével fizetőssé alakította szolgáltatását.

A Sony BMG júliusban jelentette be a céggel kötött szerződését, ezzel gyakorlatilag megnyílt az út az új fizetős hálózat létrejötte előtt. Ennek révén ráadásul a Sony és a Bertelsmann AG közös vállalata komoly befolyásra tett szert a magánkézben lévő cég felett, ami Robert Summer, a Sony Music egykori első emberének elnökké történő kinevezésében mutatkozott meg. Ezáltal végleg bebiztosították az átállás véglegességét, és az iMesh jövőjét.

A változás egyértelmű elutasításra talál a felhasználók részéről. Ez még az iMesh saját fórumán is jól kivehető, ahol a legtöbben kritizálják a sokat emlegetett forradalmi újításokat, és egyéb, még ingyenes hálózatokra irányítják át a kevésbé jól értesült felhasználókat. A váltást tehát sikeresen végrehajtották, ám eközben elveszítették a rajongók nagy részét, és nagyon úgy tűnik, hogy ez nem lesz elég a sikeres működéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dynamic #13
    Ebben csak zenéket és videókat lehet letölteni?Ha beírok egy file nevet akkor automatikusan felkínálja a lehetőségeket(tehát "win"-nél feljön, hogy windows xp, "flash"-nél flash mx 2004 stb.), viszont keresési módban csak musicot és videot lehet választani.
    Mi ennek az értelme?
  • Hegyikecske #12
    ebbe az áras vitába ne menjünk most bele, terméeszetes h irreálisan magas az áruk a cdknek, de ha olyanb árba lenne h SZERINTEM megérje, akkor a jobbakat nyilván megvenném, így csak a kedvencem veszem meg eredetibe (de azt ugyis) a többit meg meghallgatom oszt előbb utóbb ugyis kitöröliöm.. szal felesleges is lenne megvenni. És helyes h amig lehet ingyen is mér fizetne érte az ember? egyszerűen nem ér annyit. (#2 neked minden eredeti otthon?)
  • Béla bácsi #11
    Az imesh weboldalán még mintha az lenne hogy ingyenes az egész...
  • airwalker #10
    Lehet, hogyha egy cd csak 100 Ft-ba kerülne, akkor is a sok hülye inkább netről töltene, de azért még nem itt tartunk. Egy jó cd minimum 3 rongy. Ez szerintem nagyon drága 12 számért. És akkor a kiadók képesek olyan feliratokat kirakni egyes szórakozóhelyek színpadai fölé, hogy támogassuk a zenészeket, és ne másoljunk cd-t. Egy nagy...t! A cd árának hány százaléka kerül a zenészhez és hány a kiadóhoz?!
  • MacrosTheBlack #9
    itt kis hazánkban elterjedt az a mentalitás, hogy SEMMIÉRT nem fizetünk
    Így van, a munkánkért se fizetnek.
  • Öresz #8
    Azért kezd el terjedni ez a mentalitás mert kishazánkban nincs miből...
  • longobard #7
    Mellesleg az iMesh elég gyenge a találatok számát tekintve. Nem is értem, ki használta korábban, csak az, akit a legismertebb számok érdekeltek? Az eMule sokkal jobb, sok szempontból veri a DC-t, különösen a külföldi hubokat, ahol 80 gigát kérnek a belépéshez, de az nem érdekli őket, hogy az 100% fake.
  • longobard #6
    "minek fizessen az ember ha nem kötelező"
    Ja, hát az ember ott farag le a költségeiből, ahol tud, így is sokszor vesztésre áll. Hol vannak ehhez képest a zenészek érdekei?
  • tomo #5
    az iMesh nem a kazaa halozatat hasznalta veletlenul?
  • craesh #4
    mi annak a magyar fájlcserélőnek a neve? url van? egyéb pontos info? (privbe lécci válaszolj)