Gyurkity Péter

Fizetőssé válik az iMesh p2p hálózat

Mindössze néhány nappal a Mashboxxszal kötött megállapodás után a Sony BMG licencszerződést kötött a fájlcserélők között nem kevésbé ismert iMesh vezetésével, ezzel elsőként reagált a legfelsőbb bíróság döntésére.

A szerződés létrejöttéről a Reuters hírügynökség számolt be a hétvégén, és a hírt hamarosan a fájlcserélő cég egyik vezető beosztású tisztviselője is megerősítette. A p2p hálózat - amely főleg az illegális zenei tartalmak miatt szúrta a zenekiadók szemét - tehát végérvényesen a legális fájlcserélgetés mellett kötelezi el magát, és ezzel egyértelműen állást foglal a technológia jövőbeni felhasználásáért folytatott küzdelemben.

Az iMesh lépése egyáltalán nem meglepő: a vállalat már az év elején is jelezte, hogy az általuk működtetett hálózat - amely eddig is a kiadók beleegyezésével működött - hamarosan fizetőssé válik, és komolyan szűrni fogják a megosztott tartalmakat. A cél már akkor is a kiadók számára teljes mértékben elfogadható, fizetős szolgáltatás kialakítása volt, amely a kalózmásolatok helyett a szerzői joggal védett anyagokat kínálja majd letöltésre.


A RIAA, amely tavaly júliusban egyezett meg a céggel, türelmesnek mutatkozott, és hajlandó volt kivárni a váltást. "Úgy döntöttünk, hogy több időt adunk nekik, hogy befejezzék, amit elkezdtek" - jelentette ki akkor Jonathan Lamy, a zeneipari szövetség szóvivője. A most kötött megállapodás révén a Sony és a Bertelsmann AG közös vállalata komoly befolyásra tesz szert a magánkézben lévő cég felett, amit Robert Summer, a Sony Music egykori első emberének elnöki kinevezése is jól mutat.

Kérdés, hogy a felhasználók mit szólnak mindehhez, és hogyan alakul majd a szolgáltatás népszerűsége, amely az említett események hatására már amúgy is megcsappant. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a letöltők nagy többsége éppen az illegális tartalmak miatt vette igénybe a hálózatot, és ezen anyagok eltűnésével a felhasználók bizonyára más hasonló szolgáltatások felé fordul majd, ha eddig még meg nem tették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #7
    Meg az elmünek.
  • toyotakacsa01 #6
    "ez a jó... fizess, hogy megoszhass"
    Fizetünk is keményen.
    Csak nem nekik, hanem a netszolgáltatónak.
  • ZoliJ #5
    ez a jó... fizess, hogy megoszhass
  • Ninth #4
    Az egész azért érdekes mert nem értem akkor a tartalmat továbbra is a többi ember fogja feltolni ?Ez esetben meg ki az aki azzal szenvedne hogy megosszon bármit is , vagy egyáltalán a sávszéljét adja hogy a sony bmg nek termelje a pénzt.
  • Hege15 #3
    a bittorrent a legjobb
  • NuCLEARScoRp #2
    Szerintem a LimeWire Pro simán jobb az iMesh-nél...
    de még a DC-t is veri!!
  • blackgamer #1
    kár érte, még modemes időben innen szedtem le sok klipet
    de legalább nem szűnik meg