Gyurkity Péter

Megszűnik a WinMX és az eDonkey?

Rövid idő alatt jelentős hatást váltott ki a RIAA levele, amelyben a jogsértések megakadályozására szólították fel a hálózatok üzemeltetőit: a WinMX oldala nem elérhető, az eDonkey pedig bezárta irodáját.

A legújabb fejleményekről a Reuters hírügynökség számolt be. Eszerint a zeneletöltésre használt WinMX oldala több mint egy napja nem elérhető, míg a szintén népszerű, a televíziós műsorok és sorozatok kedvelői által is használt eDonkey pedig bezárta New York-i irodáját. Normál esetben ez a hír pusztán véletlen egybeesésnek tűnhetne, ám a az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) épp az elmúlt napokban küldött nyílt levelet a fájcserélő hálózatok működtetőinek. Ebben a további szerzői jogsértések megakadályozására szólította fel az üzemeltetőket, ellenkező esetben számolhatnak a következményekkel.

Amint arról beszámoltunk, a RIAA levelét hét hálózat, köztük a BearShare, a LimeWire és a WinMX vezetőinek címezték, amelyek főleg népszerűségükkel hívták fel magukra a figyelmet. Azzal azonban valószínűleg senki nem számolt, hogy a levél ilyen gyors és drasztikus hatást válthat ki, bár, ismerve a szervezet eddigi tevékenységét, azt tudhattuk, hogy nem szoktak a levegőbe beszélni. Már maga a felszólítás is furcsa volt, hiszen a RIAA vezetői is pontosan tudják, hogy a hálózatok decentralizált jellege miatt meglehetősen bonyolult lenne "megakadályozni a jogsértéseket", sőt a legtöbb esetben ez teljesen reménytelen próbálkozásnak bizonyulna. Azt kell tehát feltételeznünk, hogy a levélben gyakorlatilag tevékenységük beszüntetésére szólították fel az érintett cégeket.

"Világosan megfigyelhető pozíciókeresés indult be ezen vállalatok körében a RIAA levelét követően. Néhányan bizonyára kiesnek majd, ami nem meglepő, hiszen a Grokster-döntés óta meglehetősen nehéz dolguk van ezeknek a vállalatoknak" - jelentette ki a Digital Hollywood konferencián Marc Morgenstern, a Loudeye alelnöke. A Frontcode Technologies, a WinMX fejlesztőinek szóvivőjét azonban nem tudta elérni a hírügynökség. Ugyanígy nem válaszoltak a megkeresésre a Free Peers Inc. (a BearShare támogatói) részéről.

A Grokster eközben könnyen lehet, hogy a Mashboxx tulajdonába kerül, amely nemrég licencmegállapodást kötött a Sony BMG-vel és hasonló tárgyalásokat folytat több más nagy zenei kiadóval is. "Minden olyan fájlcserélő rendszerrel hajlandóak vagyunk együttműködni, amely a jövőben legálissá szeretne válni" - nyilatkozta a Grokster-üzlet kapcsán Wayne Rosso, a Grokster egykori elnöke. Úgy tűnik tehát, hogy ők megtaláltáka módját, hogyan működhetnek tovább - kérdés, hogy ez mindenki számára járható út-e, és milyen fogadtatásra talál majd a felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cs #35
    kezdtem..
  • cs #34
    Ó yes-yes-yes.... má nemtom mit kedtem volna winmx nélkül!!!!....
  • Corv_[HUN] #33
    Üdv.
    Találtam egy cikket amiben lehetséges megoldást javasoltak a winmx problémákra. Nekem működött, érdemes megpróbálni annak aki szeretné használni.
    hogyan kapcsolódjunk a winmx-re
  • Altare #32
    Üdv mindenkinek!
    Én egy olyan ember vagyok aki inább a winmx-et hasznáta szivesebben, mert ott legalább nincs köcsögösködés. A dc felhasználói köszt sok az olyan ember aki azt hiszi magáról hogy mekkora arc mert hogy mennyi adata ven, mert megosztott szaros 20gb-ot. Dc-t tipikus olyan emberek használják(nem mind) akik istenkednek hogy mekkora arcok, és aki mondjuk fel akar menni a hub-ra azt lebaszák ok nélkül mint ahogy engem nem egyszer, pedig én szaros 138gb adattal mentem hogy ugyan má had tölcsek le egy biz zenét....baszott rám és megtagadta azt hogy belépjek.
    Mindegy szerintem kár lenne ha megszünne Winmx...
  • zhy #31
    Hy! Ezek a Támadasok csak a DC-nek kedveznek .. ugyanis olyanyira fejlödöképes,hogy egyik ismim is müködtet hubot: reges és csak otthonrol üzve van már 150 felhasználoja
  • imat #30
    A WinMX szerintem mar meg is szunt, nem tudok ra felcsatlakozni.
  • [HUN]PAStheLoD #29
    Azureus , BitComet féle Kademila protokollt használó Distributed Hash Table elméleten/technológián alapuló, jelenleg, 600 K usert eltartó trackermentes hálózat hogy hangzik ? :))

  • [HUN]PAStheLoD #28
    eDonkey amúgy is szar , eMule sokkal jobb, plusz ki használ manapság eDonkey-t ? ott a Torrent :]
  • Evil Merodak #27
    Shareaza lives 4ever! =)
  • concrete #26
    már késő ...