Gyurkity Péter

P2P-oktató oldalt kényszeríthetnek bezárásra

Az amerikai illetékesek figyelmét egy olyan weboldal keltette fel, amely díj ellenében kínált letöltésre oktató anyagot a fájlcserélő programokról. Az oldal üzemeltetője a perek elkerülését ígérte a felhasználóknak.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) szerdán jelentette be, hogy a bíróság döntése értelmében ideiglenesen eltávolítják a weboldaról a megtévesztő állításokat. Az MP3DownloadCity.com oldalt üzemeltető Cashier Myricks ugyanis azt ígérte a letöltőknek, hogy az általa összeállított anyag segítségével elkerülhetik a bírósági pereket, és 100 százalékig legális módszert használva folytathatják letöltéseiket. Mindezt 25 dollár ellenében ajánlotta fel oldalán, amelyet az egykori Napster első számú helyettesítőjeként reklámozott.

Az FTC a végleges bezárást javasolta az ügyben eljáró bíróságnak, ám még korántsem biztos, hogy ilyen súlyos ítélet születik. A weboldalon található kijelentések (100 százalékig legális szoftver, még a mozikban vetített filmek DVD-n, stb) miatt azonban máris megszületett az első döntés, amelynek értelmében az ígéretek módosítására kötelezik Myrickset. A bizottság ezen felül szeretné elérni, hogy a vádlott visszafizesse a felhasználók pénzét, illetve, hogy egyértelműen feltüntesse a letöltésre kínált anyag oktató jellegét, amely tehát nem lehet önálló szoftver, vagy védett tartalom.

"A legfontosabb, hogy nem szeretnénk, ha a felhasználók szerzői joggal védett tartalmak miatt kerülnének bajba" - jelentette ki Matthew Daynard, az FTC ügyvédeinek egyike. Az oldal leginkább problémás részét abban jelölte meg, hogy a szerzői jogsértést segíti elő és megpróbálja elmosni a legális és illegális közötti határvonalat. A bizottság olyasféle, a vásárlókat figyelmeztető kijelentéseket helyezne el az oldalon, amely a saját, kétoldalas anyaguk állításait tükrözi. Példa erre a MyMusicInc.com, amely egy hasonló döntés után elhelyezte oldalán az igényelt figyelmeztetéseket.

Hasonló "oktató" oldalakból itthon sincs hiány, ám ezek legtöbbje egyrészt ingyenes, másrészt egy adott programhoz (DC++, BitTorrent kliensek stb) kötődik, és inkább tekinthető kézikönyvnek, mintsem a szerzői jogok és a hatóságok kijátszását célzó anyagnak. A probléma nem is az oktató jellegben rejlik, hanem abban, hogy mindezért pénzt kért el az oldal működtetője, és megalapozatlan állításaival egyértelműen pénzszerzés volt a célja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    "Az MP3DownloadCity.com oldalt üzemeltető Cashier Myricks ugyanis azt ígérte a letöltőknek, hogy az általa összeállított anyag segítségével elkerülhetik a bírósági pereket, és 100 százalékig legális módszert használva folytathatják letöltéseiket. "

    Én is elintézem nekik, hogy pl letelepedhessenek nálunk, mert nálunk a médiatartalmak letöltése legális függetlenül a forrástól.
    ;)))

    Egyre jobban az az érzésem hogy kell a fenének az az amerikai vízummentesség! Amúgy a világban az az általános tendencia, hogy minnél szemetebb egy ország kormányzata, annál jobban megnehezítik a külföldiek és saját polgáraik mozgását. (Amúgy amerikai kettős-állampolgárság sincs)
  • pemga #5
    Tehát ha jól értem, akkor a vásárlók megtévesztése miatt perlik. :) A fogyasztóvédelem lecsap.
  • Shadow_THH #4
    "A legfontosabb, hogy nem szeretnénk, ha a felhasználók szerzői joggal védett tartalmak miatt kerülnének bajba" szöveeeg :D

    én ugy értelmeztem, hogy ez nem egy p2p kliens használási tutorial, hanem egy kliens készítésére leirás és kód részlet. Pénzt kérni érte baromság, egyébként tanulás szempontjából nem elhanyagolható
  • FTeR #3
    valamiről lemaradtam? a p2p mióta illegális? még a meincanfot is lehet olvasni az usában(igaz beregelnek...).
  • Pharaoh #2
    Az láma aki ilyenért fizet
  • Wilddog #1
    P2P for dummies ...és ezért pénzt kérni. Vazz... ezért járna a seggbekúrós börtön.