Gyurkity Péter

Óriási profittal gyártja processzorait az Intel

A processzorgyártó megkérdőjelezhetetlen fölényére világít rá egy új elemzés, amely azonban néhány érdekes részletre is kiterjed. Többek között arra, hogy a chipek átlagos előállítási költsége mindössze 40 dollár.

Az In-Stat legújabb elemzése az Intel döntő szerepét hivatott tanulmányozni és egyben megindokolni. Az elemzés kitér a vállalat jelenlegi kapacitására, a piacon elfoglalt pozíciójára, illetve az alacsony költségekre, amelyek révén az Intel a szűkösebb esztendőkben is megtartotta pozitívumát. A kutatócég szerint ezzel indokolható, hogy a vállalat helyzete nem gyengült, sőt, továbbra is megtartotta vezető helyét, amelyet nemigen tudnak kikezdeni a rivális gyártók.

Az In-Stat adatai szerint az Intel jelenleg három 90 nanométeres gyártósorra támaszkodik, ám a következő évben már négy helyen gyárthatnak 65 nanométeres chipeket. Az új technológia azonban új kihívásokat is jelent, főleg a szivárgás miatt (az áramkörök közötti kis távolság zavarokat okoz a szomszédos tranzisztorokban), illetve azzal, hogy a végsőkig feszítik a jelenlegi technológia lehetőségeit. A piacon éppen ezért tapasztalható nagyobb hajlandóság az együttműködésre, ám az Intel azon kevesek egyike, amely nem szorul rá más gyártók segítségére. "A 90 nanométeres csíkszélességre, illetve a 300 mm-es ostyákra történő átállással a cég közel egymilliárd dollárt spórolt a gyártási költségeken" - jelentette ki Jim McGregor, az In-Stat elemzője.

Márpedig ez korántsem volt túl nagy: számításaik szerint az Intel 2003 óta mindössze 40 dollárból, azaz mintegy 8 ezer forintból állít elő egyetlen processzort. Ez még akkor is szép eredmény, ha az elemzésben nem vették figyelembe a tervezéssel és marketinggel járó kiadásokat. Az új gyártástechnológiák alkalmazásával - 64 és 45 nanométer - ez még lejjebb szorítható, ám az ekkor jelentkező problémák miatt jelentősen nőhetnek a költségek. Mindenképpen nagy kihívás elé néz tehát az Intel, még akkor is, ha a piacon egyedül ők engedhetik meg a gyors ütemű fejlesztést és a korai generációváltást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csoos #23
    Egy kutatóintézetben dolgozom, és éppen most kaptunk tesztelésre a SUN-tól többprocesszoros AMD-s gépeket, amelyek igencsak befűtenek az Intel alapú gépeknek. Szóval nem olyan rossz az AMD.
    Még egy megjegyzés a cikkel kapcsolatban, ami mondjuk nem annyira lényeges, de akkor is zavaró. A szivárgás (ami egyébként szivárgási áram) értelmezése egy kicsit furcsa. Szerintem itt nem a kis távolságok miatti zavarásról van szó, hanem a nyugalmi áramfelvétel drasztikus növekedéséről. Ez a probléma.
  • BiroAndras #22
    "iroda+márkás gépekben AMD sehol sincs"

    Nálunk most az A64 3000+ az alapgép. Igaz, nem vagyunk átlagos iroda.
  • arty #21
    galocza: az "otthoni gépbuherátor/gamer" réteg kevés, iroda+márkás gépekben AMD sehol sincs, ezért se emelkedik a részesedés :(

    moricka: ha mutatok egy elfüstölős intel videot, akkor milyen procit fox venni? ;) a többes számot sem értem, a rosszhírű tomshardweren füstöltek el egyetlen amd procit...

    és hogy legyen flém is: aki informatikában 3-4 évvel ezelőtti dolgok alapján dönt, az vagy válasszon másik hobbit vagy váltson hivatást ;)
  • faz #20
    én még mindig hiszem hogy az intelnek előny hogy drága, mert ami drágább, azon több az x% haszon és ezért a gyártók meg az összeszerelők jobban kedvelik
  • galocza #19
    áh, a füstölés már régi ügy, ezzel zárjuk le, és ezzel megelőzzük a flémet is 8).
    nekem 386dx40től csak amdm volt, kivéve az említett p1-p2 időszakot, akkor volt p1 150mhz és celeron 400. de azt is duron 600zal zártam.
    "ha minél több amd-t" veszünk, akkor még azt hiszik, hogy emelhetik az árat, és emelkedik az intel ára is, szóval...
    legyen mindig csak egy király, és legalább 1 trónkövetelő, nekünk az a jó 8).
  • moricka #18
    akkor vegyetek minél több amd-t légyszi, hogy olcsóbb legyen az intel :)

    a 386dx40 óta nem volt amd-m, de a végén még elgondolkozok rajta hogy érdemes-e... korábban viszont mindig lebeszéltek ezek a videók amikben elfüstölték az amd procikat (flame-et max privátba, köszi)
  • galocza #17
    szerencsére ez nem igaz: az otthoni felhasználók körében azért igencsak teret hódított az amd az utóbbi 4-6 évben.
    intelt lusta rendszergizdák és intelmániákusok vesznek 8).
    az árak is potyognak, és az intel is megemberelte magát, amióta ott liheg a nyakában az amd: emlékezzünk csak arra, milyen arrogáns volt, amikor tényleg nem volt valódi vetélytárs (p1-2 időszak - a kx-eket nem tartom annak).
  • arty #16
    nem tehetné meg ezt az intel, ha lenne piaci verseny :)

    sajnos ez a piac annyira monopol lett, hogy innen képtelenség forditani. hiába gyart szart az intel évekig, gyakorlatilag 0% piaci részt veszit!

    más termék esetén az ilyen cégek eltünnek - ld. 3dfx, grundig, stb ... :)
  • galocza #15
    pont ezért kell a (z ár) verseny.
  • dez #14
    Upsz, erm, picit elszámoltam magam: 4 milliárd helyett 400 millió, és 40 milliárd helyett 4 milliárd. (Először 100 millió darabbal számoltam, de az kicsit túl sok lett volna.)