Gyurkity Péter

Mintegy száz processzorát hívja vissza az Intel

A gyárilag szállított hűtőventilátorok állítólagos hibája miatt a processzorgyártó a napokban mintegy száz Pentium 4 Extreme Edition chipet hív vissza a piacról, és teljes kártérítést ígér.

A processzorok visszahívásáról szóló hír a The Inquirer oldalán jelent meg. Állításuk szerint a vállalat máris megerősítette az értesülést, és a gyárilag szállított ventilátorok hibájával indokolta a lépést. A probléma a 3,73 GHz-en futó, csúcskategóriás Pentium 4 Extreme Edition chipek egy részét érinti, amelyek 1066 MHz-es FSB-re, valamint 2 MB másodszintű gyorsítárra támaszkodnak. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan ilyen hibáról van szó, és ez mennyiben befolyásolja a processzorok teljesítményét vagy élettartamát.

Az Intel szóvivője a híroldalnak adott válaszában hangsúlyozta, hogy a hiba meglehetősen kevés processzort érint, ám arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy ez számokban kifejezve mennyit jelent. A The Inquirer becslése szerint mintegy száz darabról lehet szó, ám azt nem közölték, hogy mire alapozzák a számítást. Az viszont biztos - legalábbis a vállalat válaszában ez állt -, hogy a pórul járt vásárlók visszakapják a kifizetett összeget, így anyagi kárról nem beszélhetünk.


A szóban forgó csúcskategóriás Pentium 4 Extreme Edition chipet még tavaly novemberben jelentették be, több más társával és az i925XE jelzésű lapkakészlettel egyetemben. Akkor a vállalat azt remélte, hogy a magas órajelű, kifejezetten fanatikusoknak szánt chipek megfelelő alternatívát kínálnak majd az AMD hasonló termékeivel szemben, és helyreállíthatják a vállalat imázsát. Az Extreme Edition legújabb példányai valóban remek teljesítményt nyújtanak, ám áruk miatt is kimagaslanak a mezőnyből, így nagy népszerűségre azóta sem tettek szert.

Itthon napjainkban sem juthatunk hozzá egy ilyen erőgéphez, amely 1000-1200 dolláros árával ittho bőven 200 ezer forint felett lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #40
    "amd cég a görény huzásaival nállam már elásta magát."

    Na, ez engem is érdekelne, mert így hirtelen csak Inteles "görénységeket" tudnék sorolni.

    "Leginkább a + jelölésüktöl kattantam be. röhej."

    Ez is (mármint engem is érdekelne, mi a bajod vele). Szerintem csak nagyon nem vágod ezt a témát. Így talán pont neked való az Intel...
  • BiroAndras #39
    "Amugy miért is fontos ennyire nektek ez a hömérséklet ?"

    Mert a fogyasztást jelzi. És sok szempontból probléma a nagy fogyasztás:
    - Az áram pénzbe kerül.
    - Nagyobb táp kell, ami megint csak pénz.
    - Jobb hűtés kell az egész gépre. Ismét pénz. Sőt, még hangos is.
    - Fűti az egész gépet, és lehet, hogy más alkatrészek ezt nehezen viselik.
    - Az órajel emelésnél növekszik a melegedés is. Tehát, ha a proci eleve nagyon fűt, akkor nem lehet magasabb órajelű változatokat gyártani (itt bukott a 4GHz-es Prescott).

    "Mindenesetre a következö procim az biztos egy kétmagos intel lesz."

    Egészségedre.

    "amd cég a görény huzásaival nállam már elásta magát."

    Mire gondolsz? Merészelt jobb lenni az Intelnél?

    "Leginkább a + jelölésüktöl kattantam be."

    Mi a baj vele? A tapasztalatok szerint nagyon jó összehasonlítási alap volt.
  • KDOG #38
    öljétek meg egymást a fokokon :)
    4-5 éves gépemben 1,8 northwood megy 23-24 fokon folyamatossan. gáyri intel hütövel. :P

    Nah persze tudom hogy mostani.

    Amugy miért is fontos ennyire nektek ez a hömérséklet ? Szoval a gyárto si tudja hány fokon megy a proci. Ugy is van tervezve, hogy azon lazán kell menni.

    Ez ilyen linux+windows bootspeed flame ? :)

    hajrá gyerekek, ezek fontos dolgok.
    Mindenesetre a következö procim az biztos egy kétmagos intel lesz. amd cég a görény huzásaival nállam már elásta magát. Leginkább a + jelölésüktöl kattantam be. röhej.
  • chungey #37
    Számomra a melegedési dolog 3 éve eldőlt, amikor nyáron az akkori 1700(@2000)-as cerkám lesípolt 60 foknál.
    Vettem 1 athlon 2000+(@2300+)-ot, a hűtőt áttettem(univerzális volt), és kapásból 44 Celsius. És persze sokkal gyorsabb is volt.
    2 éve vettem bartont, ugyanazzal a hűtővel 41 fok!
    Most bátyámnál van a hűtő egy 3400+-on (asszem, v. 3200?) és 39 fokos a proci. A 3000 p4-ek 45-60 fok közt mozognak ismerősöknél, nemkicsit jobb hűtőkkel.
  • jefferson83 #36
    Bár ebben most xeon proci van, de ugyanezt gyártják opteronnal is!!!
  • jefferson83 #35
    Egyetértek veled. Azonban ebben a szerverben volt 5 db venti (+3 a tápon) csak épp nem a procin. légterelőkkel viszont jól megoldották a levegő megfelelő áramlását. És tényleg nem voltak megbízhatóak. Ő volt az.
  • johnnie_walker #34
    Ember, te melyik bolygón élsz?
  • onimusha #33
    hát nemtom, nekem a athlon 64 3500+ om max 49 fokos heatpipeos hűtéssel, haverom 3ghz-s prescottja szintén heatpipeal 60 átlaggal üzemel
  • Caro #32
    Szerverekben mellőzni kell a ventillátorokat.
    Nem megbízhatóak, és ez nem elfogadható egy olyan gépnél, aminek 24 órás üzemben kell mennie.
  • dez #31
    Az még 130 mikronnal készült.