23
  • csoos
    #23
    Egy kutatóintézetben dolgozom, és éppen most kaptunk tesztelésre a SUN-tól többprocesszoros AMD-s gépeket, amelyek igencsak befűtenek az Intel alapú gépeknek. Szóval nem olyan rossz az AMD.
    Még egy megjegyzés a cikkel kapcsolatban, ami mondjuk nem annyira lényeges, de akkor is zavaró. A szivárgás (ami egyébként szivárgási áram) értelmezése egy kicsit furcsa. Szerintem itt nem a kis távolságok miatti zavarásról van szó, hanem a nyugalmi áramfelvétel drasztikus növekedéséről. Ez a probléma.
  • BiroAndras
    #22
    "iroda+márkás gépekben AMD sehol sincs"

    Nálunk most az A64 3000+ az alapgép. Igaz, nem vagyunk átlagos iroda.
  • arty
    #21
    galocza: az "otthoni gépbuherátor/gamer" réteg kevés, iroda+márkás gépekben AMD sehol sincs, ezért se emelkedik a részesedés :(

    moricka: ha mutatok egy elfüstölős intel videot, akkor milyen procit fox venni? ;) a többes számot sem értem, a rosszhírű tomshardweren füstöltek el egyetlen amd procit...

    és hogy legyen flém is: aki informatikában 3-4 évvel ezelőtti dolgok alapján dönt, az vagy válasszon másik hobbit vagy váltson hivatást ;)
  • faz
    #20
    én még mindig hiszem hogy az intelnek előny hogy drága, mert ami drágább, azon több az x% haszon és ezért a gyártók meg az összeszerelők jobban kedvelik
  • galocza
    #19
    áh, a füstölés már régi ügy, ezzel zárjuk le, és ezzel megelőzzük a flémet is 8).
    nekem 386dx40től csak amdm volt, kivéve az említett p1-p2 időszakot, akkor volt p1 150mhz és celeron 400. de azt is duron 600zal zártam.
    "ha minél több amd-t" veszünk, akkor még azt hiszik, hogy emelhetik az árat, és emelkedik az intel ára is, szóval...
    legyen mindig csak egy király, és legalább 1 trónkövetelő, nekünk az a jó 8).
  • moricka
    #18
    akkor vegyetek minél több amd-t légyszi, hogy olcsóbb legyen az intel :)

    a 386dx40 óta nem volt amd-m, de a végén még elgondolkozok rajta hogy érdemes-e... korábban viszont mindig lebeszéltek ezek a videók amikben elfüstölték az amd procikat (flame-et max privátba, köszi)
  • galocza
    #17
    szerencsére ez nem igaz: az otthoni felhasználók körében azért igencsak teret hódított az amd az utóbbi 4-6 évben.
    intelt lusta rendszergizdák és intelmániákusok vesznek 8).
    az árak is potyognak, és az intel is megemberelte magát, amióta ott liheg a nyakában az amd: emlékezzünk csak arra, milyen arrogáns volt, amikor tényleg nem volt valódi vetélytárs (p1-2 időszak - a kx-eket nem tartom annak).
  • arty
    #16
    nem tehetné meg ezt az intel, ha lenne piaci verseny :)

    sajnos ez a piac annyira monopol lett, hogy innen képtelenség forditani. hiába gyart szart az intel évekig, gyakorlatilag 0% piaci részt veszit!

    más termék esetén az ilyen cégek eltünnek - ld. 3dfx, grundig, stb ... :)
  • galocza
    #15
    pont ezért kell a (z ár) verseny.
  • dez
    #14
    Upsz, erm, picit elszámoltam magam: 4 milliárd helyett 400 millió, és 40 milliárd helyett 4 milliárd. (Először 100 millió darabbal számoltam, de az kicsit túl sok lett volna.)
  • dez
    #13
    Sztem ez nem cinizmus.
  • pemga
    #12
    A DVD gyártók szerintem pont emiatt fújolnak a BluRay-re. Nagyobb megtérülési idővel számoltak a dvd-soroknál...
  • TommyGun
    #11
    Ne legyél már ennyire cinikus bazzz...ne adj isten véletlen nyereséges az intel össze ne szard magadt A profitért dolgoznak, ahogy mindenki más is...mi ezen a meglepő vagy a lenézendő ?
  • dez
    #10
    Szerintem abba a 40 dollárba rég nem csak a homok és az áram van beleszámolva... (Mennyibe kerülhet pl. fél gramm homok? :) ) A dabszámokat nézve, nem csodálkoznék, ha ebben már minden benne lenne, akár még a fejlesztési költségek is... (A gyárak felépítésének költsége meg 5 évre elosztva.) Fogalmam sincs, hány darabot értékesítenek, ezért csak tippelek: 10 millió darab havonta, az 40*10'000'000=4 milliárd dollár/hó. Ebből már futja pár dologra, fejleszésre is... És mondjuk átlag 400 dollár piaci árral számolva 400*10'000'000=40 milliárd dollár a bevétel. Nyereség (adózás előtt): 396 milliárd. Per hó. Persze lehet, hogy csak pl. 5 milliót adnak el, nem tudom.
  • CsabiDuke
    #9
    Nagyon drágák az emberek, úgyvan, sőt gondolom a víz és az áram is be van oda vezetve... meg rengeteg más dolog amit szintén fenn kell tartani, pl légkondi, fűtés télen... mióta én is egy gyárban dolgozom irodában, rájöttem hogy nem is olyan egyszerű ez mint akárki gondolná... 3 "olyan" nyomtató szervizelése volt tavaj 15 misi felett..
    Nézzétek meg a cd gyárakat. fillérekből nyomják őket, azt boltban elkérnek 200-1000 forintot.
  • NEXUS6
    #8
    Na de egy gyárnak nem az adott évben kell megtérülnie, hanem mondjuk 5 év alatt.

    Engem jobban érdekelne az éves pénzügyi egyenleg.
    Mert a csip tényleg nem csak homokból meg áramból készül. A legtöbb cégnél a munkaerő ára a legnagyobb kiadási tétel.

    Persze, ha Mr CEO of intel meg az igazgató tanács meg vagy még 200 vezető emberke olyan 1-2 milkó dollárt keres náluk évente, akkor az egy pofátlan kizsákmányolása a piacnak.
  • Nyiri
    #7
    Mindjart elsirom magam. Szegeny intel. Fel kelle epiteni par gyarat. Mely koltsegekkel jar. Jah... De mibol epitette fel ha nincs atom nagy haszon? Ne legyetek mar naivak.
  • TommyGun
    #6
    Beleszámoljuk de azt is számold bele hogy 1db gyár felépítése és fenntartása mennyibe kerül...és az intelnek nem 4 és nem is 5 gyára van
    Azt minde fenntartani, azt a rengeteg melóst + a rengeteg fejlesztőt akik szaré hugyé nem fognak neked dolgozni, őket meg is kell tartani, a legújabb technikákat alkalmazni etc etc...kurva nagy feladat lehet az intel-t vezetni és irányítani...és kurva nagy költségeik lehetnek...lehet hogy keresnek évente hasraütök 400 milliárd USD-t de abból szerintem rengeteg visszavan forgatva...most a P4 meg a dual core szarjuk nincs a toppon de majd csinálnak ők jót is :) jó cég az intel...lehetne kicsit olcsóbb is de majd ha most januárban az AMD-nek is 2db gyára lesz akkor remélhetőleg lesz egy kis árverseny...mert most csak 1db gyára van az AMD-nek....jólessz ha az egyikben csak Dual core A64-et nyomnak a másikba meg a single
  • dez
    #5
    Azért azt is számoljátok bele, hány darabot is ad el... Bőven visszajön a kutatási pénz... Sőt, inkább a sokszorosa.
  • szombi
    #4
    Sajna van egy másik tényező: a piac.
    Közgazdászaik kiszámították, hogy a legjobb haszon
    a mostani árakon fut be(az amerikai árakról beszélek).
    Ezeken az árakon a termékekkel szembeni árérzékenység 1.0 körül van, vagyis a drágábban
    vagy olcsóbban történő árusítás kisebb profitot hoz.
    A kutatás-fejlesztés is rengeteget elvisz...
  • Gabest
    #3
    Még egy koránkelő :D
  • Gabest
    #2
    Egy processzor meg szerintem pont annyiba kerül, amennyit az intelnel elköltenek (fejlesztésre, szórakozásra, legújabb mercire, ...) / legyártott darab. Nem csak a homok meg az áram kell hozzá. Meg lehetne kérni őket, hogy kevesebbet költsenek magukra, de kétlem hogy belemennének :)
  • Asperot
    #1
    Ilyen termékek esetében a kutatás / fejlesztés ami drága, nem pedig a gyártás. Ezeket a költségeket is bele kell kalkulálni.
    Mi itt a meglepő?
    Valahol olvastam hogy egy Audi A8 1,2 milll a gyárnak.Ez van!