Berta Sándor

Mesterséges bőr robotoknak

A szakemberek tervei szerint a jövő robotjainak már olyan testfelülete lesz, ami annyira érzékenyen fog reagálni a különböző hatásokra, mint teszi azt az emberi bőr.

Könnyen elképzelhető, hogy újabb mérföldkőhöz érkeztek a kiborgok, illetve az emberre hasonlító robotok (androidok) létrehozását célzó kutatások. Egy japán kutatócsoport kifejlesztette a nemes egyszerűséggel csak elektronikus bőrnek nevezett anyagot, amelynél a beépített szenzorok segítségével már mérhetővé válnak olyan tényezők, mint a hőmérséklet vagy a légnyomás.

Mint az a Tokiói Egyetem Kvantumfázisú Elektronikai Központjában dolgozó Takao Someya által vezetett csoport nyomtatásban jövő héten megjelenő publikációjából kiderül, az E-Skin félvezető szenzorai egy jól elrendezett hálózat részét képezik és egy műanyagréteg védi őket. A mátrixra hasonlító rendszer - amely egyébként tetszőlegesen bővíthető újabb szenzorokkal - hajlítható, így elméletileg bármilyen háromdimenziós struktúrához hozzá lehet igazítani, legyen szó egy robotkarról vagy egy jégfelületről.


Eddig azért nem volt létrehozható egy az E-Skinre hasonlító, megfelelően működő hajlékony mátrix, mert a szilíciumon alapuló elektronikus alkatrészeket nem lehetett ilyen rendszerré összekapcsolni. Ezáltal pedig nem lehetett a kapott anyagot hozzáigazítani a háromdimenziós struktúrákhoz.

A Someya és csoportja által kifejlesztett anyag azonban organikus áramkörökkel dolgozik, amelyeket már akár egy könnyen hajlítható mátrixba is be lehet építeni. Az organikus tranzisztoroknak azonban van hátrányuk is: lassabban dolgoznak, mint a hagyományos szilíciumtranzisztorok, viszont megbízhatóbbak és olcsóbbak hagyományos társaiknál. A kutatók célja egy olyan mesterséges elektronikus bőr létrehozása, amely már képes lesz érzékelni a fényt, a hőmérsékletet és a hangot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GutBesserWasser #37
    #12 (TeddyBear): "Már azt se nagyon értem, hogyan voltak képesek megszervezni a Szeptembet 11. -ét, nem jellemző az ilyen szintű szervezettség rájuk."

    Izé... azt hittem, közismert, hogy minden valószínűség szerint nem ők voltak.
  • Falatka2003 #36
    Apropó mikrosütő:

    Amikor felötlött a számítógép gondolata, az volt a reakció:
    -Ki a fene fog majd egy doboz előtt ülni és gombokat nyomogatni??!!

    Erről ennyit...
  • BiroAndras #35
    "azoknál sem éri meg a szállító vállalkozásoknak, mert itt néhány fillér méterenként a végén több kilométer cső árát jelentheti."

    Van ahol bőven megtérül az a néhány fillér. Pl. amikor egész városrészek porig égését lehet megakadályozni. Nem feltétlen az a szempont, hogy a cégeknek megéri-e, lehet őket kötelezni is törvényileg.

    "ha van közműalagút, akkor már gazdaságtalan. Elég pár méterenként egy gáz, és vízérzékelő, a szerelő már megtudja keresni a pontos helyet, hisz hozzáfér ásás nélkül is."

    Talán elég lenne. Ennek a rendszernek az előnye a nagyfokú redundancia. Az érzékelő egységek 90%-ának sérülése esetén is üzemképes maradhat.
    Ha csak 1-1 érzékelő van, akkor sérülékenyebb a rendszer, thát folyamatos karbantartást igényel, ami meg drága. Pl. valszeg 1 adatkábelen lennének, tehát ha az sérül, nincs vészjelzés. Ha viszont az egész cső be van hálózva, szinte elpusztíthatatlan a rendszer.
  • Hegyikecske #34
    hmm és a végén az ember helyét átveszi a robot?
  • teddybear #33
    a., azoknál sem éri meg a szállító vállalkozásoknak, mert itt néhány fillér méterenként a végén több kilométer cső árát jelentheti. Caro írta: "Az űrhajóknál akarják használni" Itt szerintem is megérné, ha jól emlékszem egyszer összevissza kerestek egy lyukat az űrhajósok, ezzel pillanatok alatt tudták volna a pontos helyet.

    b., ha van közműalagút, akkor már gazdaságtalan. Elég pár méterenként egy gáz, és vízérzékelő, a szerelő már megtudja keresni a pontos helyet, hisz hozzáfér ásás nélkül is.

    c., ez így volna ésszerű, de egyáltalán nem életszerű. Addig élj, amíg ezek az ésszerű dolgokat kényszerítés nélkül hajlandók megtenni. (Valószínűleg még kései utódaink is ismernének.)
  • teddybear #32
    Ném akarlak megbántani, de nekem ez csak annyira szellemesség, mint a herevillanyozás.
    Talán az első kétszáz esetben még elment ez a beköpés, de az már rég volt. Mindegy, én többé nem reagálok rá sem így, sem úgy.
  • Caro #31
    SWNT nanocsövekből mivel könnyen lehet elemi szálakat csinálni, ezért pontosan be lehet vele mérni egy sérülés helyét.
    Az űrhajóknál akarják használni.
  • torjoz #30
    Ja, aztán majd jól öntudatra ébrednek, ozt majd nézhetünk, mint a Battlastar Galacticában
  • BiroAndras #29
    "Túl drága."

    Nem feltétlen. Elvileg fillérekért lehetne előállítani. Pláne nagy mennyiségben. És nem kell mindenhol használni, csak ahol megéri. Pl. nagy olaj és földgáz vezetékeknél, ahol egy sérülés komoly katasztrófát okozhat. Meg repülőgépeken is lehtne fontosabb így rendszereket védeni. Sok baleset történe már azért, mert egy apró hibát nem vettek észre időben.

    "Ha megnézed, sok-sok kilométer cső, és egyéb vezeték van a föld alatt. Sokkal jobb lenne pl. a pesti főutak alatt közműalagutakat építeni"

    A legjobb lenne a kettő kombinációja.

    "Ráadásul nem hiszem, hogy rá tudnánk venni mindenkit, azokat a cégeket, akiknek van valamilyük a föld alatt."

    A már meglevő cuccost nem kell azonnal kicserélni, max. felújításkor. Viszont az újaknál gond nélkül lehetne használni.
  • BiroAndras #28
    Bocs, ha nem volt egyértelmű, de a terroristás mondás poén akart lenni.
    Minden ilyen hírnél menetrend szerint jön a "hülyeségre költik a pénzt" és a "nehogy terroristák kezébe kerüljön" beszólás. Az első megvolt itt is, erre reagáltam.