Hunter

Készülnek a robotrajok

Mint az aggódó szülők, úgy nézték a NASA mérnökei gyermekük első lépéseit. A TETWalker robot sikeresen szelte át a Goddard Űrrepülő Központ egyik helyi­ségét.

A robot kicsinyített másai alkotják majd az úgynevezett ANTS, azaz autonóm nanotechnológiai rajokat. Ezek a neves lengyel író, Stanislaw Lem 1964-ben megírt, magyarul A legyőzhetetlen címre fordított regényében szereplő módon összekapcsolódva, alakjuk változtatásával képesek lesznek különböző terepakadályok leküzdésére, vagy olyan hasznos szerkezetekké alakulni, mint egy kommunikációs antenna vagy egy napvitorla.

"Ez a prototípus az első lépés egy forradalmi robottípus kifejlesztése felé, aminek számtatlan előnyöe van a jelenlegi elgondolásokkal szemben" - mondta Steven Curtis, az ANTS projekt, a Goddard és a Langley Kutató Központ közös tervezetének főfelügyelője. A Langley fejlett animációs eszközeivel működési szituációkat dolgoz ki az ANTS projekt számára.

A TETWalker elnevezés a tetraéderes járkálóból adódik, mivel egy négy egyenlő oldalú háromszögből álló tetraéderre hasonlít. A prototípusban elektromos motorok helyezkednek el a tetraéder sarkainál, a csomópontokban. A csomópontok a tetraéder éleit alkotó merevítőkhöz kapcsolódnak. A merevítők egymásba csúsznak, akár egy kameraállvány lábai, a motorok ezeket nyújtják ki és húzzák össze. Az élek hosszának változtatásával megváltozik a tetraéder súlypontja is, ami végül átbillen, így mozog a rendszer. A csomópontok forognak, igen nagy rugalmasságot adnak a robotnak.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

2005 januárjában a prototípust elszállították az antarktiszi McMurdo állomásra, hogy a Marson uralkodó zord időjárásnak megfelelő körülmények között teszteljék. A teszteredmények szerint néhány módosítással növelhető a teljesítmény, például a motorok a csomópontok helyett a merevítők középre helyezése leegyszerűsíti a csomópontok kialakítását és növeli megbízhatóságukat.

A csapat becslései szerint a TETWalkerek sokkal kisebbé varázsolhatók amennyiben a motorokat mikro- és nano-elektomechanikus rendszerekre cserélik. A merevítők fémszalaggal vagy szén nanocsövekkel való kiváltása jelentősen növelné az egy rakétába bezsúfolható robotok számát, mivel ezek teljesen összehúzhatók, azaz a piramis összezsugorítható arra a pontra, ahol a csomópontok összeérnek.

A rajokba rendezett miniatűr TETWalkerek hatalmas előnyöket vonultatnak fel a jelenlegi rendszerekkel szemben. A raj rendkívül rugalmas, alakváltásaival egymástól egészen eltérő jellegű feladatok elvégzésére válik alkalmassá. Például egy bolygó légkörébe való belépéskor a raj kisimulhat egyetlen nagy aerodinamikai pajzzsá, majd leszállás után átalakíthatja magát egy kígyószerű alakzatba, amivel a nehéz terepen is könnyedén haladhatna. Ha talál valami érdekeset, akkor növeszthet magából egy antennát, adatokat sugározva a Földre. A csomópontok között megfelelő anyag alkalmazásával akár napvitorlaként is funkcionálhatnak a robotok.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ha egy parányi meteor vagy egy rázós leszállás lyukat üt a rajban, a rendszer egy átrendezéssel képes lesz kijavítani önmagát, összefűzve a sértetlen csomópontokat. "Az űrhajók azért olyan drágák, mert egyetlen alkatrész meghibásodása megbéníthatja a teljes gépezetet, ezért alapos tesztelések és tartalék rendszerek szükségesek egy katasztrofális hiba esélyének csökkentéséhez. Ha testünk így működne, nem élnénk valami sokáig. Ehelyett, ha szervezetünk megsérül, új sejtek állnak a sérültek helyébe. Hasonló elven működnek robotjaink is, igyekeznek csökkenteni a sérülést és folytatni a küldetést" - magyarázta Curtis.

A tetraéder-alak szintén újnak mondható, azért esett rá a választás, mert rendkívül erős és stabil. "Ha a jelenlegi robot mobilegységek felborulnak egy távoli bolygón, az számukra halálos ítélettel egyenlő. Nincs rá mód, hogy odaküldjünk valakit, aki újra a kerekeire fordítja a szerkezetet. A TETWalkerek eleve átbillenéssel közlekednek, ami rendkívül megbízható módja a talpra állásnak" - mondta Curtis.

Időközben nagy erőkkel folyik a mesterséges intelligencia kutatása is, ami a robotok automatikus mozgását, navigációját és együttműködését vezérli. A kutatás keretében dolgoznak egy olyan újszerű interfész kifejlesztésén, ami integrálja a magas szintű döntéshozás képességét az alacsonyabb rendű tevékenységekkel, mint a járás és a rajzási viselkedés, az élő organizmusok ösztönös cselekményei. Az összes rendszert úgy tervezik, hogy képes legyen alkalmazkodni környezetéhez és abban fejlődni.

Letölthető videók:
  • Animáció a robotról mozgás közben, mérete 21 MB
  • Egy robotküldetés bemutatása, mérete 25 MB
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • NEXUS6 #44
      És ez igaz az iszlám országokra is, demográfiai szempontokból le vannak maradva egy körrel, de ettől még nem a gonosz földi helytartói!!!!

      Szemükre vetjük pl, hogy nincs a nőknek választó joga! De könyörgöm nyugaton sem volt a 20-as, 30-as évekig!!! Tudtommal egyetlen nyugati "demokrácia" sem határolódott el a XX-szd eleji rendszerektől!!!!
    • NEXUS6 #43
      Egyet értek veled CIFU, csak én inkább az okokat írtam te meg a hogyanra próbáltál választ adni.

      Az a gond, hogy szándék sincs Afrika megsegítésére. Az hogy ez milyen nehéz lenne az a következő kérdés.

      Vesd össze Szomáliát Irakkal. Szomáliában meghalt néhány ami és úgy húztak ki mintha ott se lettek volna, Irakban 100 számra halnak meg az ami katonák és számolatlanul kell a pénzt is az országba önteni, ennek ellenére az amik ENSZ felhatalmazás nélkül is képesek ott maradni. (És marha érdekes, most mentem fel az USA valamelyik kormány portáljára -afrikai ügyek- a Szomáliás oldalon említést sem tesznek róla, hogy ők valaha is ott lettek volna!!!!!!, tiszta sztálini módszerek)

      Nem az ENSZen meg az ENSZ által nekik nyújtott néhány millió dolláron múlik Afrika felemelkedése.
      A hadurak is lehet hogy fekete piacról szerzik be a fegyvereiket, de végső soron azokat a fegyvereket veszik amit a gazdag országok gyártanak. Ha akarnák ezt is kontrollálhatnák, ha már olyan keményen harcolnak a terrorizmus ellen.

      Szal az amerikaiak nagyfrancok, igaz hogy adnak segélyt, de a saját farmereik által megtermelt (génmanipulált) élelmiszert adják az afrikaiaknak, nem pedig segítséget nyújtanak a mezőgazdaság rendbetételére. Segély függővé teszik Afrikát, és így a saját farmereik is jól járnak. Az hogy hosszútávon hányszáz millió embert tesznek tönkre nem érdekli őket. (Ha sötéten akarom nézni a dolgokat, még örülnek is neki).
    • haxoror #42
      Afrika sztem most éli meg azt ami annak idején nálunk a sötét középkorban a feudális anarchia volt, idővel ők is majd kinövik.
      Kívülről sztem pénzzel és jószándékkal ez megoldhatatlan hiszen a segélyek nem az éhező néphez jutnak hanem a helyi hadurak katonáihoz ill. a feketepiacra.

      Bár ennek nincs sok köze a robotokhoz :)
    • [NST]Cifu #41
      Azért ennyire ne egyszerűsísd le a rendszert. Afrika egy igencsak kaotikus hely, a fejlődéshez első sorban rend és működő gazdaság kell. Namost afrikában ez a két dolog hiányzik. A helyi haduraknak nem érdekük egy állami rendszernek alávetni magukat, legfeljebb a saját befolyásuk alá hajtani az egész államot. Az ENSZ hiába próbál rendet csinálni Afrikában, a legtöbb kisérlet (többé-kevésbé) kudarcot vall. A legtöbb esetben a valódi tenni akarás és a pénz hiánya miatt, ám olykor, ha nagy nehezen mégis összejön ez (ahogy összejött félig-meddig Szomáliában, 1993-ban), ott a gyors sikerek hiánya és a katonai vagy politikai kudarcok vágták végképpen taccsra a reményeket.

      Afrikát az én meglátásom szerint kétféleképpen lehet rátéríteni a haladás és a fejlődés útjára: vagy rengeteg pénzel és nagyon-nagyon sok akarással, külső fejlesztésekkel, oktatási programokkal, és egyébb nagyvolumenű fejlesztésekkel. Vagy pedig erővel, félig-meddig diktatórikus módon. Az elöbbi aligha valósulhat meg, az emberek, az országok és a vezetők önzők, nem fognak ennyit áldozni Afrikára. Az utóbbi szintén reménytelen nincs olyan demokratikus politikus, aki ilyesmibe belevágna.
    • HUmanEmber41st #40
      Minden technikai dolog kétélű. Lehet hasznosan és károsan is felhasználni.
      Afrikát meg biztosan megéri ilyen "gyarmati sorban" tartani..
    • NEXUS6 #39
      Afrika nem tud fejlődni!

      Nem hagyják,mert túl sok ott az arany a gyémánt az olaj ahhoz, hogy a jó kis feketebőrű bányászokat holmi iskolázással elrontsák.

      Különben is kinek hiányzik még egy nagyhatalom.
    • haxoror #38
      Lehet hogy én látom rosszul de nem a világ, hanem inkább Afrika működik szarul? Pár ezer évig tudták etetni a saját lakosságukat vagy nem?
    • NEXUS6 #37
      De a világ még ennél is szarabbul műxik!!!!

      A hidegháború óta minden országban jelentősen csökkentették a fegyveres erők állományát.

      Valójában ettől nem lettek kevesebben az éhezők, hanem inkább többen.

      Sarkítottan fogalmazva, most már a katonák gyerekei is éheznek, meg azok is akik abból éltek meg hogy a jól fizetett katonákat kiszolgálják.

      Tanulság: nem a pénz szórása vezet szegénységhez, hanem a zsugoriság.
    • Fityfirity #36
      Igatad van. Szükségünk van robotokra, de ezek nagy részét a hadiiparban hasznosítják. Nekem ezzel van bajom. A rosszultápláltság, éhezés miatt évente elhalt kb. 15 millió gyerek megmenthető lenne a különböző országok által katonai kiadásokra szánt összegek törtrészéből (4 óra összhadikiadása, azaz kb. 500 millió dollár elég lenne erre a célra).
    • Caro #35
      Nem hiszem, hogy helyes dolog lenne, ha a gyógyszermaffiát még pénzelnék is...
      Egy ilyen dolognak legalább van értelme, és aki azt mondja, hogy a NASA egy pénznyelő, annak igaza van, de ők az egyetlen cég ami normálisan el is végzi a feladatát.
      És meg ha nanotechnológiával mesterséges immunrendszert csinálnak majd neked, ami az összes létező betegségtől megvéd? Akkor is ezt mondanád nekik?