Berta Sándor

Emberi-számítógép interfészen dolgozik az Európai Unió

A Tai-Chi nevű európai uniós kutatóprojekt célja, hogy célzott akusztikus hullámok segítségével az ember képes legyen különböző gépeket irányítani. Ehhez csak meg kell érinteni a tárgyakat.

A Tangible Acoustic Interfaces for Computer-Human Interaction (TAI-CHI) nevű program keretében kifejlesztett interfészek alkalmazási lehetőségei Wolfgang Rolshofen német geofizikus szerint nagyon sokrétűek. Rolshofen maga is kutatja ezt a területet, a Clausthali Műszaki Egyetem Gépészeti Intézetében végez kísérleteket arra vonatkozóan, hogy az emberi tapintási érzék átvihető-e gépekre.

Az ESA technikájához hasonló projektben résztvevő tudósok úgy vélik, hogy ha minden a tervek szerint halad, úgy a jövőben például egy étterembe betérő vendégnek egyszerűen majd csak az asztalra kell kopognia, hogy feladhassa rendelését. De ugyanígy lehetőség lesz majd arra, hogy zárak helyett úgy nyerjen bebocsátást az ember valahova, hogy meghatározott sorrendben egymás után megérinti az ajtó különböző részeit. Elképzelhető az is, hogy a fotelből egyszerű koppintásokkal lehet majd csatornát váltani.


A CHI projektben a Microsoft is aktívan szerepet vállal

Az európai uniós projektben a Clausthali Műszaki Egyetemen kívül brit, francia, olasz és svájci cégek és intézmények vesznek részt. Az eljárás lényege, hogy a számítógépes rendszer vagy szenzor képes legyen a kopogások helyének a pontos megállapítására és így létrejöjjön az ember és a számítógép közötti interakció.

A programban hanghullámokat használnak fel, kihasználva azon tulajdonságukat, hogy egyaránt képesek terjedni fa-, üveg- és fémkörnyezetben. A tudósok most azon dolgoznak, hogy a számítógépek képesek legyenek egymástól megkülönböztetni kaparászást, kopogást, ütéseket, illetve pontosan megállapítani, hogy ezek a zajok honnan származnak.

Maga a technológia hasonlít a holográfiára, a különbség gyakorlatilag csupán annyi, hogy az eljárásra az optikai helyett akusztikus területen kerül sor. A kutatók mérik a hanghullám terjedését, illetve hogy milyen szélességben és mennyi ideig terjed. A módszer hátránya, hogy a gépnek, illetve a szenzornak meg kell tanulnia beazonosítania az egyes hullámokat és különbségeket tenni köztük. Az interfészekből már elkészültek az első prototípusok, így hamarosan ez a technológia már nem csak egy futurisztikus rendszer, hanem kézzelfogható valóság lesz.

Zongorázás faasztalra vetített billentyűkön, az asztal megérintett helyének azonosításával

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Temaruk #19
    Ohh, pardon... Kiment a fejemből az a cikk...

    Mindenesetre nem értem mi a baj ezzel a fejlesztéssel...
  • Cat #18
    be van linkelve a cikkbe is:
    http://www.sg.hu/cikkek/35752
  • HUmanEmber41st #17
    Jah volt már ilyen "kopogtatós " interface cikk, de szerintem ez olyan szinten van, mint annak idején a hanggal irányított játékok.. vagy felismeri, vagy nem..de az biztos :)
  • FTeR #16
    ha nekem írtad, akkor én nem arra a cikkre gondoltam.
  • Temaruk #15
    A kivetített billentyű, ami egy korábbi cikkben volt, az optikai alapon működött. Ez meg a megérintett tárgyban keltett rezgések helye, kiterjedése...stb alapján működik. Ha jól értettem...

    Nem értem mért fikázza mindenki, nem lehettek ennyire szűklátókörűek! Ha olyan okos mindenki, hogy meg tudja mondani, hogy mivel hülyeség foglalkozni, akkor mondja meg azt is, hogy mivel van értelme és esetleg csináljon is valamit annak érdekében, ne csak beszéljen! Lehet, hogy nem arra fogják használni, amire eredetileg fejlesztették, de azért más dolgok alapjául szolgálhat! Szerintem...
  • irkab1rka #14
    gates hizik...
  • cye #13
    Szerintem ennek máshol lehetne jó hasznát venni! Például az űrsikló katasztrófa nem következett volna be, ha ezek az érzékelők érzékelték, hogy a szárny belépőéle egy nagy ütést kapott... Egy ilyen helyre ugyebár az érintő képernyő elég röhelyes megoldás lenne... szerintem... :)
  • dez #12
    Ja, már megint ez az olcsón figyelemfelkeltő cím... Mintha a GUI (grafikus felhasználói interfész) nem egy ember-gép interfész lenne - már vagy 20 éve.
  • FTeR #11
    ugyan errűl a technikáról volt szó egy régebbi cikkben (üveglap gombokkal telerajzolva, 2 érzékelő társaságában), ott a többség dícsérte... :)
  • Caro #10
    Ezt a baromságot!
    Sokkal ésszerűbb lenne mindenkinek lenne egy okostelója, amibe valamilyen rövidtávú rádiófrekvenciás kapcsolat is van építve(nem a trágya bluetooth!), és azzal kompatibilisek lennének a cuccok.