Gyurkity Péter

Különleges grafikus kártyákat mutatott be az MSI

A hazánkban is jól ismert Microstar International két vadonatúj grafikus kártyával lepte meg a Computex Taipei 2005 kiállítás látogatóit: az egyik megoldás két GeForce 6800 Ultra chipet foglal magában, míg a másik mindkét grafikus interfészt egyaránt kezeli.

Az elsőként kiállított kártya az NX6800Ultra Dual GPU nevet kapta, és ennek megfelelően két Nvidia GeForce 6800 Ultra grafikus chipet tartalmaz, amelyek az SLI kártyákon alkalmazott megoldáshoz hasonlóan párban végzik munkájukat. A Hexus.net információi szerint a masszív kártyán két tápcsatlakozó, 2x512 MB memória (mindkét processzorhoz 512 MB) található, és az egész nyákot egyetlen hatalmas borda borítja be, amely az amúgy nem túl nagyra méretezett ventilátor munkáját hivatott megkönnyíteni.


A kártyát "legyőzhetetlen 3D-s erő"-ként hirdeti a vállalat, és ebben nagy valószínűséggel igaza van, hiszen az asztali grafikus kártyák piacán jelenleg nemigen találunk olyan megoldást, amely felvehetné a versenyt egy ilyen brutális kártyával. A kivételes teljesítmény természetesen a fogyasztáson is megmutatkozik majd. A kártya paramétereiről sajnos nem érkezett információ, és a rendezvényen az sem derült ki, hogy az NX6800Ultra Dual GPU együttműködik-e ikertestvéreivel egy SLI alaplapban.

Az MSI standján kiállított másik érdekes megoldás egy ATI RADEON X800 XL grafikus processzorra épülő kártya volt, amely a keresztségben a Geminium VIII nevet kapta. A termék érdekessége, hogy a nyákon a PCI Express x16 és AGPx8 interfész egyaránt megtalálható, és a kártya megfordításával bármelyik csatalakozót tetszés szerint használhatjuk. A kártyát 256 MB DDR3 memóriával szerelték fel, valamint a Copper Tube Ultra elnevezésű hűtési rendszerrel, ami formáját tekintve ismerős lehet az X800 sorozat korábbi példányairól.


Külön érdekességet kínál a kártya elején található csatlakozók elhelyezkedése: a dupla DVI-I kimenet egy külön nyákon lóg, amit mindössze két vezeték köt össze a kártyával, ezzel is leegyszerűsítve a kártya megfordításával járó procedúrát. Társához hasonlóan az NX6800Ultra Dual GPU-ról sem derült ki egyéb részlet, sem a várható árat, sem a megjelenés időpontját tekintve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #15
    Ez amúgy nem dual-core-os, hanem 2 GPU-s. (A dual-core azt jelenti, egy lapkán van két mag.)
  • dez #14
    Ha jól látom, az ott 2 GPU, nem 4. :)
  • Sityi #13
    Ha majd lesz megfelelő driver hozzá... Az Atinál ez HW-ből megy. Itt a link!
  • HUmanEmber41st #12
    A dualcore-os nVidiának van SLI csatija..szal lehet 4procis videókártyám??
    (ha rámszakad a bank)
  • mittu #11
    valszeg ezt is tervezték már jóideje... lehet mar valaki hasznalta is :]
    jokiskariez.
  • Troll #10
    Ez a Geminium VIII nagyon jó, tetszik igencsak.
    Mért csak most jutott eszükbe?
  • Hedgehunter #9
    Dual GPU sem rossz, remelem jobban elterjed mint a ketkartyas megoldasok....
  • Sityi #8
    A fotó alapján elég vérlámának és erőszakosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt megtörje, nem? Amúgy Relaksnak igaza van: ha egyszer beszerelted, akkor az már úgy is marad, ergo nem fog törni, mivel az általában cibálástól meg hasonlóktól szokott bekövetkezni.
  • RelakS #7
    Nem görcsöt kell rá kötni, hanem bent a házban elhelyezed, házat lezárod, és kész
  • archelf #6
    Király. Az nVidia végre kihasználja az 5 (vagy talán már 6) éve megvett 3dfx technológiát...

    AE