Rónai György

Hamarosan itt vannak az 512 MB-os nVIDIA kártyák?

A legfrissebb nVIDIA grafikus driver már tartalmaz a támogatást bizonyos 512 MB-os termékekhez is. Ilyen kártya egyelőre nem létezik az asztali gépek piacán, tehát valószínűleg a cég a közeljövőben tervezi piacra dobni a sokak által várt újdonságokat.

A ForceWare 66.93-as drivert kedden tették közzé, és eredeti hivatása szerint a 3D-s teljesítmény növelését, és a programozható video processzor egyes bugjainak javítását célozták meg vele. Egy új információra is fény derült azonban, mivel az inf szerint már kezelni tudja az 512 MB memóriával szerelt kártyákat is. Az új driver ezenkívül természetesen támogatja már a 6600, 6600GT, 6200 és SLI konfigurációkat is, valamint HDTV formátum használatát a DVI kimeneten át.

Jelenleg a Quadro kártyák kivételével nincs még 512 MB-os videokártya a piacon, Noha a meghajtóprogram már tartalmazza támogatásukat, tehát remény van a megjelenésre, azonban a GDD3 memóriák költségei még mindig túl magasak lehetnek ahhoz, hogy megérje ilyen kártyákat piacra dobni. Mivel a driver még nem tartalmaz utalásokat az NV50, NV47, valamint NV48 termékekhez sem, több mint valószínű, hogy az első 512 MB-os termék a jelenlegi NV40 architektúrán alapul.


Jelenleg még csak a munkaállomásokba szánt videókártyákon van ennyi memória

Eleddig a vezető grafikus chip gyártók, úgymint az nVIDIA vagy az ATI Technologies 12-18 havonta duplázta meg a kártyákon található memória mennyiségét. A nagyobb integrált memória révén több textúra-adat tárolható a grafikus processzorhoz közel, ami magasabb teljesítményt jelent, mert nem kell a lassabb AGP vagy PCI Express buszon átküldenie azokat. Azonban a dupla memória mennyiség nem minden esetben hoz egyértelmű teljesítmény növekedést, mivel a jelenlegi játékokat még a 128-256 MB-os kártyákra tervezték, tehát azok nem használnák ki az 512 MB előnyeit. A jövő játékait illetően ugyan már most is van olyan, ami valamelyest hasznot húz a több RAM-ból, mégis sokkal inkább a grafikus számítási teljesítmény növelése lesz a mérvadó.

Az első 256 MB-os kártyák még 2003 közepén kerültek piacra, a GeForce FX 5900 Ultra és a RADEON 9800 PRO256 kártyák formájában. A jelenlegi belépő szintnek is vannak 256 MB-os kártyái, ezeken azonban - a költségek alacsonyan tartása érdekében - lassú, olcsó memória foglal helyet. Ezeken tehát csupán marketing okokból van 256 MB memória, arra bazíroznak, hogy a hozzá nem értő vásárlók a nagyobb szám alapján több teljesítményt remélve azt veszik meg.

Noha az nVIDIA maga nem kommentálta az információt, az ATI Technologies annyit tett hozzá, hogy ő maga csak akkor rukkol elő ilyen 512 MB-os kártyákkal, ha valóban megéri neki, és értelme is lesz a piacon. Ettől ugyan nem lettünk okosabbak az nVIDIA kártyáit illetően, de arra enged következtetni, hogy hacsak az nVIDIA nem csinál presztízskérdést belőle, a driver támogatás ellenére mégis eltelhet még némi idő a piaci megjelenésig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #43
    Amit írtam ezelőtt (v nem itt?) asszem Olympus TV néző LCD szemüveg használati utasításában benne van hogy naponta ne használja 2óránál többet és félidőnél negyed óra szünet! LOL
    Azzal nem nézném meg a Star Wars Trilogyt..
  • dez #42
    Hát igen, vehetné a fáradtságot az ATI... Van egyébként egy 3rd party driver, de nem olyan jó, mint az NV saját drivere, és nem is támogat mást, csak az un. "LCD shutter-glasses"-t (átengedi-a-fényt/nem-engedi át a fényt váltakozás szemenként felváltva, miközben a két nézet váltakozik a monitoron). 3D LCD monitorokat és 3D VR szemüvegeket/sisakokat nem támogatja.
  • dez #41
    Tudom, nekem is van "LCD shutter-glasses" szemüvegem. (Csak már nincs hozzá CRT-m.)

    A 3D VR LCD szemüveg más, abba két kis kijelző van beépítve.

    Amikor még használgattam, akkor NV kártyát használtam, és nekem ment a stereo driver nálánál újabb alapdriverrel is.
  • dez #40
    Melyikektől?
  • janos666 #39
    Tudom, csak ez a legutólsó szetereodriver, a 61.77stereo, és tudom hogy legtöbbször működik az újabbakkal is és márcsak emiatt sem sietnek újabbat kiadni, csak ha szükséges...
  • janos666 #38
    Nekem a sima monitortól is megfaájdul 3-4 óra után (100Hz-en), nem is szoktam annyit leülni, esetleg darabokban egy nap.
  • Tiby #37
    Nem hogy Ati-kban csinálnának ilyet
  • arty #36
    itt vmelyik másik forumban irta vki, hogy ilyen ősdriverekkel megy neki csak a 3d szemüvege :)

    simán el tudom képzelni, hogy nem szupportálnak egy népszerütlen terméket, pedig én játszottam már ilyen 3d cuccal, és rövidtávon nagyon jó volt ... hosszutávra csak az ellenségeimnek ... ;)
  • Tetsuo #35
    Nem elhanyagolható a tény, hogy ezektől a vacak LCDktől az ember feje 3-4 óra alatt mekfájdul..
  • dez #34
    A stereo-3D drivert a sima mellé kell tenni. Elvileg működik későbbivel is.