Gyurkity Péter

Növelik termelésüket a grafikus kártya-gyártók

Az ismertebb grafikus kártya-gyártó vállalatok a legfrissebb hírek szerint kivétel nélkül a termelés növelésére törekednek a következő évben, és a piacon akár 40-50 százalékos növekedés is elképzelhető.

Az ASUSTeK Computerhez közel álló források szerint a vállalat 2005-ben 10-12 millió darabra növelné az előállított grafikus kártyák számát, amely 32-62 százalékos növekedést jelent az idei eredményhez képest. A terv sikeres végrehajtása esetén az ASUS bebiztosíthatná vezető helyét a grafikus kártya-gyártók között, és nagyobb versenyre kényszerítené a konkurens vállalatokat, amely minden bizonnyal a piac további növekedését eredményezné.

Egyes híresztelések alapján az ASUS riválisai is a termelés növelését szeretnék elérni, bár a legtöbb vállalat jóval szerényebb célokat tűzött ki maga elé. Az MSI - amely 2003-ban még toronymagasan vezette a tajvani gyártók rangsorát - mindössze 5,3 és 5,7 százalék közötti növekedést tart megvalósíthatónak, és a vállalat 8 millió grafikus kártya legyártását tűzte ki célul. A Tul Corp. (korábbi nevén CP Technology, illetve PowerColor) és a Leadtek szintén növelni szeretné a darabszámot, és amennyiben a két vállalat tartani tudja az idén elért 50 százalékos növekedést, hat millióról akár kilenc millió darabra növelhetik a termelést, amely a második helyet jelentené. A Gigabyte Group (a Gigabyte és a GeCube) a többi gyártóhoz hasonlóan nagyobb piaci részesedésre törekszik, és a két vállalat idén 60 százalékos növekedést ért el, amelynek folytatásaként akár 6,4 millióra növelhetik az éves termelést.


A legtöbb elemző szerint 2005-ben a vásárlók és a vállalatok folytatják a régebbi konfigurációk lecserélését, és a számítógépes alkatrészek iránti kereslet még tovább növekedhet. A szakemberek véleménye ugyanakkor abban is megegyezik, hogy az idén tapasztalt kimagasló kereslet elsősorban a régóta várt játékok - mint például a Doom III, a Farcry, illetve a Half Life 2 - megjelenésének volt köszönhető, és nem valószínű, hogy ez megismétlődhet a következő évben. Az érintett vállalatok egyelőre nem kommentálták a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)