Rónai György

150 wattot fogyaszthatnak a grafikus kártyák

Míg a mobiltelefonokba és a notebookokba szánt grafikus chipeknél egyre inkább a fogyasztás csökkentésére koncentrálnak, addig az asztali gépeknél és a munkaállomásoknál már sokkal inkább csak az emberi határok között tartani a mottó. A PCI SIG most egy olyan új szabványt készít elő, amely a jövő nagyobb fogyasztású megoldásait is kiszolgálja.

A PCI Special Interest Group bejelentette a "PCI Express x16 Graphics 150W ATX Specification 1.0" szabványt. Az új szabvány a csúcskategóriás grafikus megoldások számára készült, amelyekhez már egy standard, tehát egységesített tápcsatlakozót is előír. Ez a szabvány egyelőre csak az ATX-et érinti, az új BTX alaplapok és gépek számára még csak készülőben van a specifikáció.


Az egyes szabványok által lehetővé tett áramfelvétel

Egy tipikus PCI Express x16 slot a mai alaplapokon önmagában még csak közel 75 W ellátására képes. A modern, high-end grafikus kártyák - mint az nVIDIA GeForce 6800 Ultra vagy az ATI RADEON X800XT PE - ennél ugyan nem is igényelnek többet, nekik sokkal inkább az alaplapok által szolgáltatott áram minőségével lehetnek gondjaik. Azonban a jövő grafikus megoldásai várhatóan ennél többet is fogyasztanak majd, és a fogyasztás növekedésével arányosan a minőségi áramellátásra való igény is egyre növekszik. Éppen ezért határozták meg az új szabványban a 150 W-os felső határt, amit minden, a certifikációt elnyerő alaplapnak támogatnia kell. Ekkora fogyasztás kiszolgálásánál ugyanis a minőség már elengedhetetlen velejáró.


A grafikus kártyák jelenlegi teljesítményfelvétele

A PCI SIG egyébként az a speciális érdekcsoport, ami a PCI specifikációk szabványait kezeli, mint nyilvános ipari standardokat. A csoport meghatározza, és kifejleszti az új I/O szabványokat, összhangban a piac igényeivel, és a technológiák fejlődésével. A csoporthoz jelenleg világszerte több mint 900 gyártó tartozik, közöttük megtaláljuk a vezető grafikus chip gyártókat is, úgy mint az ATI Technologiest, vagy az nVIDIA Corporationt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #22
    A nappaliba fázik mindenki, a szobámba meg már így is 40 fok van amikor még a lámpa is ég
  • sghu #21
  • PyRex #20
    LOOL! Egy úr a múltból :)
  • PyRex #19
    Hehe, hát a 9800PRO-nál is több, mint 2,5-szer gyorsabb a grafigényesebb játékoknál...
  • dez #18
    Az igaz, hogy ott is van ugrás, de általában nem nagyobb, mint amennyi a kis és nagy kártyák között is van.
  • _Vegeta_ #17
    Nem kell nekem haromdésgyorsito kartya.. inkabb nezek filmet. :P
  • Laalee #16
    fogysztásban az igazán nagy ugrások az ilyen ultra, xt pe, satöbbinél van. alig gyorsabb pár % al de lényegesen többet fogyaszt.
  • dez #15
    Túlhajtott? A sok tranyó a magas frekin mindenképpen sokat fogyaszt.
  • Laalee #14
    esetleg nem kell megvenni ezeket a gyárilag túlhajtott, ezért iszonyatosan sokat fogyasztó csodákat.
  • szivar #13
    Vagy költözhetünk be az erőművekbe...