Berta Sándor

A német T-Com is megemeli az ADSL sávszélességét

Az eddigi T-DSL 3000 nevű csomagot az új T-DSL 6000 fogja felváltani, a csomag ára azonban változatlanul 24,99 euró marad. A 6 Mb/s-os ajánlat egész Németország területére érvényes.

Az vállalat sajtóközleménye szerint az új előfizetők már az új csomagok közül választhatnak, míg a régi előfizetőknél hazánkhoz hasonlóan automatikusan váltanak. A T-DSL 6000 esetében nemcsak a letöltési sebesség nő 3072 kb/s-ról 6016 kb/s-ra, hanem a feltöltési sebesség is módosul 384 kb/s-ról 576 kb/s-ra.

Július elsejétől a németországi T-Comnál három csomag lesz érvényben: a havi 16,99 euróba kerülő T-DSL 1000, a 19,99 eurós havi díjért igénybe vehető T-DSL 2000 és az új, havonta 24,99 eurós áron hozzáférhető T-DSL 6000. Ezek az árak azonban nem tartalmazzák a korlátlan internet hozzáférés költségét, az további 29,95 (1 Mbps), 39,95 (2 Mbps) és 49,95 (3 Mbps) euróba kerül a T-Online kínálatában. A korlátlan csomagok mellett olcsóbb forgalomkorlátos csomagok is elérhetőek már 9,95 eurótól.

A német vállalat azonban nem elégszik meg ennyivel, ugyanis még ezen a héten megkezdődik Hannoverben a következő nagy sávszélességű DSL-generáció tesztelése. A tervek szerint mintegy száz szerencsés kiválasztott felhasználónak nyílik lehetősége majd az új ADSL2+ technológia kipróbálására. Ez a technológia már lehetővé teszi az akár 16 megabites adatátviteli sebesség elérését is. Az új eléréseket várhatóan T-DSL 16000 néven forgalmazza majd a németországi T-Com.


Szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a valóban elérhető sebesség függ a hálózat hosszától, így a letöltési sebesség 10 és 16 Mb/s, míg a feltöltési 300 kb/s és 1 Mbit/s között változhat. A tervek szerint egyébként a teszteket még idén nyáron két további német városban fogják folytatni. Walter Genz, a német T-Com szóvivője ugyanakkor nem tudott konkrét időpontot mondani a T-DSL 16000 csomag elérhetőségéről.

Az ADSL2+-tesztek mellett a német T-Com megkezdi a VDSL-kísérleteket is. Ennél már lehetőség nyílik az akár 25 Mb/s-os adatátviteli sebességek elérésére is. A német cég a következő hónapokban igazi nagyüzemet fog bonyolítani, hiszen július elsején kezdik el a WiMAX-hálózatok tesztelését is - méghozzá két városban, St. Augustinban és Rheinbachban. A WiMAX segítségével a jövőben 1 Mb/s-os le- és 128 kb/s-os feltöltési sebességet érhetnek el azok a felhasználók, akiknek nincs nagy sávszélességű előfizetésük.

Walter Genz elmondta: a jelenleg T-Com-előfizetéssel rendelkező emberek 91 százalékának lehet később T-DSL-elérése, ez 37 millió előfizetésből 34,5 milliót jelent. Összehasonlításul, idén március végén Németországban mindössze 6,4 millió T-DSL-hozzáférés volt, tehát még hatalmasak a piacban rejlő lehetőségek.

A Verivox német internetes oldalnak Waltner Reizner, a német T-Com vezetője elmondta: az új T-DSL 6000 csomag azt jelenti, hogy az ügyfelek anélkül jutnak dupla sebességhez, hogy egy eurócenttel is többet kellene fizetniük. A VDSL-ről Reizner kiemelte, hogy a technológia átviteli sebessége lehetővé teszi a multimédiás tartalmak, például filmek vagy televízióműsorok sugárzását és letöltését. A vezető a WiMAX-szal kapcsolatban kifejezte abbéli reményét, hogy általa elérhető válnak az eddig szélessávú előfizetéssel nem rendelkező német területek is. Közlése szerint ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy Németország ismét vezető pozíciót töltsön be a nagy sávszélességű technológiák területén. 2005 első negyedévében egyébként a német T-Com DSL-előfizetőinek a száma 581 ezerrel emelkedett.

A hírrel kapcsolatban megkérdeztűk a magyarországi részleg véleményét is, melyet itt olvashatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beers #17
    Még azt mondják,hogy az eu-hoz tartozunk!
    Nevetséges amit itt megengedhetnek egyes cégek!
    Balkán fizetések és skandináv adózás,árak!
    Mindnki tudja,hogy a leszopott f@sznak melyik végén vagyunk :( !
  • Omega #16
    És az enternet az milyen ?
  • csuzlee8400 #15
    Erre is elhozhatnák ezt a 6 megás vonalat :P.
    Az ajkanet és a helyi szolgáltatók katasztrófálisan szarok.
    egy nagyhatár trágyadomb az egész.
    Maximális letöltési sebességem ha eléri a 24-30kb/s-t akkor már ünnepelni lehet....
    Azt megjegyezném hogy errefelé ezt nevezik ADSL-nek :-)
  • clarus #14
    Én spec. tökre örülök, hogy a Matáv (T-Com) kétszer is emelte az elmúl évben a sávszélességemet, így az eredeti 384 helyet most már 1 Mb/s-em van. Így tovább! :)
    Az meg hogy mi van a németeknél, az számunkra max. érdekesség és igazából nem is érdekel, hiszen itt élek, hazai fizetésből, hazai lehetőségekkel. A két ország sok szempontból nem egy kategória! :)
    Tehát én örülök az 1 MB/s-nek is a kezdeti 384 kb/s-hez képest.
  • gz8 #13
    Gyengébbek kedvéért itt vannak az árak. Aki mondjuk méregdrága ISDN-t vesz, meg hozzá 3 Mbites dsl-t, az meg is érdemli.
  • tbundy #12
    90-100 EU a netért? hmm, talán kijön a 2-3000 EUs fizujukból...
  • Bucser #11
    Addig amíg falun nem megoldott az DSL.... Azért ott sem tejfel folyik a wc-ben...
  • Caro #10
    A hagyományos telefon eléggé halálra van ítélve. Nem tudom meddig fogják használni, de sztem. már nem sokáig. Meg vannak sokkal olcsóbb csomagok is.
  • grebber #9
    Ki kéne emigrálni németbe :)
  • shabba #8
    Egyébként ez inkább PR lépésnek tűnik a kisebb alternatívok utóbbi időben meglépett sávszél bővítései(azok legalább valódi duplázások voltak minden csomagban) és fejlesztési sajtóhíreikre(ADSL2+ meg WiMax).

    Végülis azzal hogy a nagy tömegek által előfizetett 1 és 2mbps-es csomagokhoz nem nyúltak ez az egész nem fog lényegi változást hozni a piacon. A 3Mbps-es ügyfelek közül meg nagy valószínűséggel csupán töredéknek lesz alkalmas a vonala a 6Mbps-es bővítésre. Így kvázi a 6.7 milliós ügyfélkörben alig pártízezer előfizetőnél lesz sebesség változás a többinél minden marad a régiben. De a sajtóhír jó apropó arra hogy elkápráztassák a népet mekkora lépésben halad a fejlődés.