awender

Univerzális DSL technológia

Az új DSL továbbítási eljárás kompatibilis a már meglévő technológiákkal és a sávszélességet olyan mértékben növeli, hogy az elérésen HDTV és más rendkívül sávszélesség-éhes szolgáltatások is elérhetővé válnak.

A Texas Instruments új DSL technológiát jelentett be Uni-DSL (UDSL) néven. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy csak kis mértékben igényli üvegszálak alkalmazását. A végfelhasználó továbbra is rézkábelen csatlakozik a központba, viszont onnan üvegszálon fut tovább a szolgáltatás. Ezzel a vonal költségei drasztikusan csökkenthetők és széles körben alkalmazhatóvá válnak.

Az Uni-DSL (UDSL) olyan régi szabványokkal is remekül elboldogul, mint amilyen az ADSL, az ADSL2, az ADSL2+, a VDSL vagy a VDSL2. A Texas az "Univerzális DSL technológia" néven futó projektet a legkülönbözőbb fórumokon próbálja bemutatni, hogy széleskörű támogatást nyerjenek a bevezetéshez. Az első hozzáférések kiépítése jövőre várható, tömeges bevezetését 2006 végére tervezik.

Az UDSL jelenleg két változatban használható. 200 (kétszáz!) Mbps aszimmetrikus vagy 100 Mbps szimmetrikus sebességben, utóbbi esetén mind a feltöltési, mind a letöltési sebesség 100 Mbps. Ilyen sebesség mellett 700 MB adat letöltése másfél percen belül oldható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tajfun #17
  ... videokazettan vagy dvdn.
 • mrzool #16
  "a 80-as évek elején és ott már agyon reklámozták az ISDN-t. Hát az sem egy hamar jutott el ide"

  Gondolom mond valamit az, hogy COCOM-lista... Ahhoz képest, hogy a rendszerváltás után a _teljes_ magyar távközlési infrastruktúrát le kellett cserélni, annyira nem is későn lett elérhető az ISDN. Ami most folyik, az természetesen gáz, nincs embargó, szabadon be lehetne hozni a legújabb technikákat, ha lenne rá akarat.:(
 • AtisH #15
  Mire az ilyen technológia eljutna hozzánk addigra elavul. Pontosabban majd akkor kapjuk meg ezeket a rendszeeket, amikor tőlünk nyugatabbra már leselejtezik őket. Addig meg fizeti az a kevés ember a zsíros előfizetést akiknek egyáltalán lehetőse van a kábel, dsl, stb. hozzáféréshez. Igen sajnálatos és szégyenletes tény, hogy Romániával kell "versenyeznünk" az utolsó helyért.
  Emléxem mikor faterom munkahelyére járt valami külföld telekommunkációs újság a 80-as évek elején és ott már agyon reklámozták az ISDN-t. Hát az sem egy hamar jutott el ide.
 • Ratty #14
  Nyugi emberek! Ez magyarország! Örüljünk h legalább ez van, mert mondjuk vegyük példának romániát...Náluk még kakibb a helyzet!
  És nem egy topic volt már, ahol ugyanígy vewszekjedtünk erről, de azt senki nem mondja h nálunk a telefon költség is benne van, nem csak az h egyáltalán van neted!
  Jah és mondjuk az usában még mindig többen használnak modemet, mert ott a helyi telefonhívás ingyenes, és az meg helyinek számít! Szóval gyakoprlatilag ott ingyen neteznek! Kissebb arányban van ott bármilyen szélessáv és ezen akarnak változtatni! Meg kell ott győzni az embereket arról, hogy váltsanak dsl-re!
  De mindegy ti csak siránkozzatok tovább!
 • [HUN]PAStheLoD #13
  igen .. ez is hátulütője a dolognak ... ugyanis az UniDSL-el nagyobb terület fedhető le u. akkora sebesség mellett , azaz jobban megéri kivinni a pusztába ahol kevesebb a népszűrűség...

  az meg hogy sok tényleg nagy városba nem viszik ki a kábelt/dsl /mikró -t az meg jellemzi a kormány "információs társadalom kiépítését ösztönző és megvalósító" politikájának hatékonyságát és hitelességét
 • [HUN]PAStheLoD #12
  orvos látott már ?
 • Mister #11
  Én meg most a seggem verem a falhoz, hogy végre lehet 768/128-as adsl-em az axinál 15900-ért.
  Köszönjük matáv.
  :((((((((((
 • hansregenkurt #10
  Ezt kapjatok ki. Itt Tajvanon a Hinet nevu szolgaltato uj ara 2m/384kb 400 tajvani dollar, ami kb 3000 ft.
 • myhoney #9
  gyakorlatilag nekem comcast cable van, alap...
  2mbs/512kbs le/fel
  kilboyteban letoltesnel
  240-260kbyte/s felfele ugy 40-60kbyte/s le megy es
  mindez $45 ert... ami ugyebar kb 10e ft
  de a DSL is 1.5 mbs ami $29 es ha sbc yahoo DSL-t akar az ember az meg 3megabit/s !!! es meg mindig $100 alatt (20e ft) na mind1
  en sziblol remelem hamarosan 1-2 even bellul jelentosen javulni fog ez a helyet ami szep hazamban van addig is maradok huseges figyelo..
 • valaé valaé ná #8
  Osztán ki a fene finanszírozná a játékaitokat ?
  Mert az USA-ban Sam bácsinak van elég pénze hogy kiépítse.
  Ez pont olyan duma, mintha a szomszédod szidnád mert neki mecije van és mégis van hitele a bankban.
  A másik dolog az, hogy arrafelé megéri befektetni, mert sokan használják a netet (és még a számlát is kifizetik). Itthon a sok büdösparaszt meg akkor se használná, ha ingyen lenne. Közben sír hogy milyen drága a net, de kétszer annyit rákölt a szar mobiljára havonta.