Berta Sándor

16 megabites ADSL Németországban

Újabb internetszolgáltatók kínálnak a jövőben a jelenlegieknél is nagyobb sávszélességű internethozzáféréseket Németországban. Az új ADSL2+ csomagokat elsősorban magánszemélyeknek szánják.

A tervek szerint a Debitel a QSC-vel együttműködve fog kínálni a közeljövőben akár 16 MBit/s-os ADSL-eléréseket, és még egy VoIP, vagyis internetes telefon-csomag is jár majd hozzájuk. A QSC ehhez igény esetén az infrastruktúrát és saját hálózatát biztosítja. Az első terület, ahol az új szolgáltatás elérhetővé válik, Düsseldorf, Északrajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa és környéke lesz. Itt már folynak az első tesztek. A QSC nem csak magukat az internetcsatlakozási pontokat építi majd ki, hanem - adott esetben - a Debitel felé irányuló teljes adatforgalmat is át fogja venni.

Dr. Bernd Schlobohm, a QSC igazgatóságának elnöke érthetően boldogan nyilatkozott a Debitel kötött együttműködési megállapodás aláírása után és nem zárta ki, hogy a két vállalat a jövőben mobil területen is együttműködjön. Az elnök szerint a mostani szerződés nagy lehetőségekkel kecsegteti a QSC-t, hiszen partnerük, a Debitel Németország legnagyobb tartalomszolgáltatója, amelynek több, mint 6500 partnere és több, mint nyolcmillió ügyfele van. Azáltal, hogy így lehetővé válik hálózatuk tervezettnél korábbi tehermentesítése, egyúttal arra is lehetőségük nyílik, hogy azt rövid időn belül a lehető legkorszerűbb szintre fejleszthessék fel.

A kölni székhelyű QSC és a Debitel ADSL2+-csomagjai idén augusztus közepétől lesznek hozzáférhetőek a magánszemélyek számára. Christian Friege, a Debitel illetékes elnökségi tagja szerint az új csomagokkal immár elérhető közelségbe kerülnek a felhasználók számára a VoIP és a különböző videóletöltési, online videónézési szolgáltatások is.

Magyarországon az Externet kínálja a legnagyobb, 8 Mbites ADSL szolgáltatást, igaz csak üzleti előfizetők számára, Externet PowerDSL néven. Szintén hátrány, hogy ugyan a szolgáltatással elérhető 8 Mbites letöltési sávszélesség a piacon jelenleg is működő ADSL kapcsolatok kétszerese, de ezt két különálló vonal összekötésével érik el. A szolgáltatás havidíja nettó 88 900 forint, ezért e-mail, vírus- és spamszűrést is kapunk, továbbá egy külön Cisco router biztosítja a helyi hálózat biztonságos csatlakozását. A szolgáltatás jelenleg a Matáv ADSL szolgáltatási területeken hozzáférhető. A PowerDSL-t minimum 960 kbit/s feltöltési sávszélesség is jellemzi.

Tüdős András úr a T-Online Magyarország informatikai igazgatója a következő kiegészítést küldte cikkünkhöz:

"A Magyar Telekom csoport rövidtávú terveiben szerepel az ADSL2+ kapcsolatra is képes berendezések fokozatos üzembeállítása, sőt a jelenleg forgalmazott előfizetői végberendezések már kompatibilisek az új technológiával. Azt azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megadott sebességérték csak a központokhoz közeli (<1km) végpontokon érhető el az ADSL2+ technológia használatával és az átlagos előfizetői kapcsolatokon lényegesen kisebb sebességek biztosíthatóak csak megbízhatóan."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Darkboy #73
  Hi!
  Van ám M.O-n 16mbit/es net, csak elég szar, mondom mé:

  Haveromék előfizettek a sky-dsl-re (16Mbit/s) ami 17000 Ft havonta! Ritka szar! Mert délután meg este 10-15. próbálkozásra sikerült kapcsolódni! Én kipróbáltam letöltöttem egy filmet... háát... így ment az ingadozás: 1025kbit/s... 50kbit/s... 500kbit/s Aztán így ingadozott...

  Senkinek nem ajánlom, max aki bírja a szar netet!

  Azóta ismét axeleros...
 • Taxy01 #72
  Nekünk Budapesten még könnyű, a 2 Mbit nem kevés, és nem is drága az egy évvel ezelőtti állaptokhoz képest. Abba viszont szomorú belegondolni, hogy ebben az országban van ahol még havi 17000-et kérnek az 512-ért és a belépés +37000 (Békés megye). http://www.hungarotel.hu/content0513.php#dij A barátnőm apjának Orosházán mindig felmegy a vérnyomása, ha meglátja a tv-ben a japános-betárcsázós Chello reklámot.
 • Mice #71
  ilyenkor elgondolkodok, hogy most cikket olvastam vagy reklámot?
 • Caro #70
  Egyet értek, szerintem is az optikai technológiát kéne fejleszteni.
  Ez a legjobb, ennél jobbat réges-régóta nem tudtak kitalálni. A legnagyobb sávszélesség és a legnagyobb áthidalható távolság(vezetéken).
  Igaz, a mai routerek nem bírnák el, de még mindig egyszerűbb azokat kicserélni, mint újrakábelezni a fél országot.
  És az optikai kábelen elmehetne bármi, net alapú kommunikációval, vagy akár saját protokollal is, másra nem lenne szükség.
 • Ma2ska #69
  Ha mindig mindenki elégedett lenne az elélökött konccal, azt rágcsálva nem nézne körül egy kicsit, mitöl menne elöre itt bármi is, az elégedetlenség szülte a fejlödést mindig is, és örüljünk ha valaki többet akar..
 • Ma2ska #68
  Ne legyetek már barmok...én is elégedett vagyok , most 3mbit lefele, de a f.tele van ha valaki szidja az országban uralkodó állapotokat vmilyen téren, teljes joggal, jön pár hülyegyerek, hogy akkor el lehet költözni, hát persze ez a megoldás, nem ám hogy közösen megteremtsük, segitsünk egymásnak stb, ez a mentalitás ami igazán jellemzö ránk gratulálok, ez van, ha nem tetszik húzás, ilyen maradi paraszt módon még öregapám dédnagyapja sem gondolkozott vazze.. igenis vannak dolgok amik nem tetszenek valakinek, akinek meg tetszik örüljön neki..
 • pgergo #67
  Én itthon 3/1Mbites chelloval nyomulok, pesten meg 100-as LANon keresztül. A magam részéről nem sírok. Az meg, hogy minden késve jön, nem annak köszönhető, hogy Balkán vagyunk, hanem annak, hogy nincs komolyabb vásárlóerő a komolyabb csatikra. Így meg nem éri meg fejleszteni. Mer ugye a szolgáltató sem azért szolgáltat, mert szeret, hanem mert pézet akar. A köcsög szájukat, de ez van.
 • gz8 #66
  Azért azt is nézd meg, hogy mennyi Franciaországban (vagy az EU fejlettebb országaiban) az átlagkereset, a minimálbér, és hogy ott mennyivel hamarabb bevezetik és alkalmnazzák a műszaki újdonságokat, fejlesztéseket.

  4 éve még modemmel nyomtam és két-háromszor annyit fizettem, mint most (céges netem van), a sávszélességem meg a 80-szorsára nőtt. Ha ez neked nem fejlődés, akkor semmi, kedves örök elégedetlen uracskám.

  Ez ment a #65-re is.
 • siposbence #65
  Jah, emeltek sávot. De nem most kellett volna, hanem már réges rég...
  http://jox.hu/cikk/?id=60&r=4
  Erről meg ennyit.
 • arty #64
  5 éve is ennyibe került az akkori aDSL, most is 9-12k. Ha neked ez fejlődés akkor ...