Hunter

Nem sejtjeink öregednek, hanem a vérünk?

Az idősebb korosztály a megmondhatója, hogy az öregedő izomzat már nem úgy működik, mint a fiatal, ez azonban nem az izmok hibája. A Nature magazinban publikált tanulmány azt állítja, hogy az idős vér az, ami miatt csökken a test regeneráló képessége.

Thomas Rando doktor, a Stanford Egyetem orvosi karának neurológusa, a neurológiai tudományok professzora által vezetett tanulmány egy korábbi vizsgálatra építkezik, ami kimutatta, hogy az idős izmoknak is megvan a képességük önmaguk javítására, azonban valamilyen oknál fogva ez mégsem következik be. Rando és munkatársai az izomszövetek helyett egy speciális sejtcsoportot, a kísérő, más néven szatellitsejteket vették szemügyre. Ezek általában inaktívan szunnyadnak, azonban amikor az izomzat megsérül működésbe lépnek - legalábbis a fiatal szervezetre ez jellemző.

A folyamatot egereken figyelték meg. Az idősebb egerek esetében a kísérő sejtek ugyanabban a helyzetben találhatók, mint a fiatalokéban, azonban részükről már nem érkezik semmilyen reakció az izmok segélykérésére. A Nature-ben megjelent tanulmányban Rando egy idős egeret egy fiatalabb laboratóriumi társához csatlakoztatta, azaz a két egér ugyanazt a vérellátást osztotta meg. Ezután izomsérülést okoztak az idősebb egérnél, és meglepetésre a fiatal vér jelenlétében az idős izmok is normálisan gyógyultak.

Egy hasonló kísérletet végeztek el a rágcsálók májával is. A májszövetek regenerálásában segédkező sejtek kevésbé aktívak az idős egyedeknél, azonban itt is segített a fiatal vér, így egyértelművé vált hogy a fiatal vérben valami megújítja a regeneráló sejteket. "Figyelembe kell vennünk azt a lehetőséget is, hogy a közeg, amiben az őssejtek elhelyezkednek ugyanolyan fontos az őssejt öregedés tekintetében, mint maguk a sejtek" - mondta Rando. Elképzelhető hogy a sejteket körül vevő kémiai elegy felelős a sejtek öregedésért.

Rando szerint a fiatalságot meghatározó tényezők megtalálása a vérben nem kis feladatnak ígérkezik. Több ezer fehérje, lipidek, cukrok és más parányi molekulák vannak a véráramban. Ezek közül kiválasztani, hogy hol kezdjék a keresést nem lesz egyszerű, sőt az sem bizonyított, hogy ugyanaz a vérkomponens felelős a különböző sejttípusok megújításáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #49
    Hmmm... Érdekes, hogy nem is rég hallottam egy orvos ismerősömtől, hogy gyakran nem is szervi megbetegedések állnak a dolgok mögött, hanem pszichológiai problémák. Teszem azt elmegy a "beteg" az orvoshoz és elmondja a panaszokat. Erre az orvos szakorvosi kivizsgálásra küldik, mintegy a problémát keresve. Persze ír föl neki valamilyen gyógyszert, hogy a beteg abban a tudatban élhessen, hogy majd attól meggyógyul. Az önmagával lelkiismeretes beteg elmegy kivizsgálásra, de
    általában nem találnak semmit és átirányítják a pácienst egy másik osztályra. Ez így megy egy darabig. Közben vissza-vissza tér a háziorvoshoz panaszkodni, hogy hiába nem találtak semmit, neki még mindig baja van. Újabb gyógyszerkúra...stb, stb. A lényeg, hogy ha a páciens fizikailag egészséges volt is, a töménytelen gyógyszerezéstől szétment a szervezete és a mellékhatások eredményeként megbetegszik. Pedig szergényt csak el kellett volna küldeni 1-2 hónap betegszabira, hogy pihenjen...
    Persze ez is csak üzlet, mert manapság már a háziorvos is kapja az apanázst, meg egyéb juttatásokat fejenként... Szal' hol itt az igazság?

    Azzal maximálisan egyetértek, hogy (a közgazdászoknak hála) az emberek egészségéből is csak üzletet csináltak, már ebben is a pénz az isten. Nem számít az emberélet, mondják sokan cinikusan, de vajon ha az ő rokonuk v. saján maguk lennének rászorulva, vajon mennyire néznék ezt jó szemmel. A nyugdíjjasokat pedig nem szabad leírni sztem. egyetlen társadalomban sem. Korábban ők voltak ugyanis azok, akik eltartottak minket akkor, mikor nekünk még csak az evésen és sz*ráson járt az eszünk. Szal' ahhoz is kell egy kis pénz. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekek nincsenek tisztába az energia- és pénzpazarlás mibenlétével. A nyugdíjjasok, mivel ők korábban már megdolgoztak érte, tisztában vannak vele és nem pazarolnak (annyira). Másfelől, majd ha te odajutsz, hogy megérted a nyugdíjjazásod, jó lenne majd kiélvezni azt a maradék néhány évtizedet, amikor (elvileg) a társadalom meghálálja neked azt, hogy az életed felét leadóztad. Hát ez sajna ma nem igen van így, Mo.-n főleg nem. No mind1, ez már OFF.

    Szvsz könnyelműség az egész, és ideje lenne a tudós/mérnök társadalom végre beintene a közgazdászok által létrehozott "pénzorientált- gátoljuk a fejlődést" hozzáállású világunknak.
  • haxoror #48
    Ahogy dez is mondja ebből van üzlet, tüneti kezeléssel nem igazán az élettartamot hanem a minőségét javítják, egy olyan módszernek ami általában megnöveli a lakosság élettartamát (hiszen az életmód ill. környetet változáshoz nem elég csak egy embert megváltozatni) nincs piaca mivel amúgy is túlnépesedik a bolygó és kevés ország gazdasága bírna el egy csomó új nyugdíjast, hajtják a népet amíg fiatal és tud dolgozni de ha már öreg és "csak viszi a pénzt" akkor krepáljon be minnél hamarabb :/
  • dez #47
    Ebből van üzlet..
  • Zocsi #46
    Én is csak arra próbáltam rámutatni, hogy lehet a tudósoknak is "globálisabban" kellene egy problémát kezelni. Tehát ha egy ember életmódján, vagy az őt körülvevő környezeten változtatunk, akkor nagy valószínűséggel változni fog az élettartama is. Furcsa, hogy mindig a kis dolgok felől (itt vérösszetétel molekuláris szinten) indulnak a nagy felé és sosem fordítva. Én most is csak azt mondom, hogy: Épp lélek, épp lélek!
  • dez #45
    Csak az a baj, hogy a túlstresszelt ember nem élvezi annyira, amit csinál. (Legalábbis pár év után.)
  • dez #44
    Az vagy nem az, csinálni fogják, abban biztos lehetsz... ;)
    (btw, oda imho nem illik az x, de mindegy.)
  • dez #43
    Lehet, hogy az eszükbe jutott, de hova siessenek? Majd a köv. publikációban... ;) Egyébként jól látod a stresszel kapcsolatban. (De ha nem is könnyen, valamennyire ellensúlyozható a dolog relaxációval, csak a legtöbben még arra is sajnálják az időt a nagy rohanásban - ami sokszor csak egyhelyben futás.)
  • haxoror #42
    Ez a nyugis paraszti élet még ma is megjátszható lenne de nekem pl. semmi kedvem sincs hozzá, inkább igaziból élek 50 évet mint hogy tespedjek 80-at.
  • haxoror #41
    Nem azt mondom hogy nem igaz, hanem azt hogy ezeréves zombikat gyerekvérrel turbózni faxság :P
  • Zocsi #40
    Mivan ha nem is a vérrel van gond, hanem a léppel, meg az egyéb vérképző szervekkel. Lehet, hogy azok öregednek el és már nem tudnak termelni bizonyos anyagokat. Vagy ez az ötlet az orvostudósok fejében is megfordult vagy 100*?
    BENLI: Egyébiránt nem biztos, hogy a piával/cigivel van gond. Pl. a töltött káposzta kifejezetten egészséges, szerintem. A fő gond az életmóddal kapcsolatos, szvsz. A rohanó, stresszes életmód miatt nem élünk sokáig. Kikészül az agyunk, tönkremegy a lelkivilágunk. Régen a parasztok az akkori körülményekhez képest azért éltek sokáig, mert nyugodt és rendszerezett életet éltek. Hmmm...