Budai Péter

5 és 7 megapixeles digitális fényképezőgépek a Pentaxtól

Két új, nagyobb felbontású kompakt digitális fényképezőgéppel állt elő tegnap a Pentax. Az apró, könnyen hordozható Optio S50 mellett egy új jelölésű géppet is bemutatott a cég Optio 750Z néven.

Az Optio S sorozat gépei a kis méretet és súlyt kedvelő vásárlók régi kedvencei. A Pentax Optio S50 most 5 megapixeles képméretet és némileg nagyobb hátsó LCD monitort kínál, és főleg az automata funkciókra vágyókat célozza meg vele a gyártó. Az 5 megapixeles CCD képérzékelőt 3x-os optikai és 2,6x-os digitális zoom egészíti ki. A képeket 1,8" méretű, 85000 pixeles LCD kijelzőn tekinthetjük meg. A képek készítését 13 témamód és kinagyítható menü teszi egyzerűbbé.


Pentax Optio S50

A fényképezőgéppel maximum 320X240 képpontos hangos mozgóképfelvétel készíthető 30 fps sebességgel. Beépített memóriája 11 MB, a készülék SD kártyákat támogat. Tömege 180 gramm, mérete 89x59x26mm. A gép előreláthatólag szeptember végén jelenik meg, 370 dollár körüli nyitóáron.

A Sony P150 után a Pentax a világon másodikként jelentett be 7 megapixeles kompakt digitális gépet, ez pedig az Optio 750Z. Kialakítása a klasszikus fényképezőgépeket idézi. A "Z" betű nyilvánvalóan az átlagostól nagyobb, de amúgy közepesnek mondható 5x-ös zoomátfogására (37,5-187,5mm) utal, melyet 8x digitális zoom egészít ki. A gép a hangzatos megapixelszámon és nagyításon túl azonban további érdekes újdonságokat is rejteget, ilyen például a hibrid élességállítási rendszer, mely az objektíven keresztüli kontrasztérzékelős élességállítás mellett egy külső érzékelő méréseit is figyelembe veszi; a képkomponáláskor is használható hisztogram a kiégésveszély visszajelzésével; vagy az 5-féle expozíció sorozat. A gép további érdekessége, hogy akár digitális fénymérőként is használható.



Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio Optio 750Z

A géppel maximum 640X480 képpontos hangos mozgókép készíthető, 30 fps sebességgel. A képeket 1,8"-es, 134 000 pixeles LCD monitoron nézhetjük meg. Keresője dioptria korrekciós, és a gépet szuper makró módban akár 2 cm-ről is használhatjuk. A felvételek készítését 12 témamód teszi egyszerübbé, de minden funkciót manuálisan is beállíthatunk. Kiemelendő, hogy képes tömörítetlen képeket menteni (.tif), és gazdagon ellátott belső képszerkesztési funkciókkal (vágás, átméretezés, forgatás).

A gép SD kártyákat támogat, tömege 255 gramm, méretei 100x62x42 mm. A fényképezőgépet szintén szeptember végére ígérik, ára viszont nem lesz olcsó. Kb. 700-750 dolláros nyitóárról szólnak az első hírek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #11
    Nem nehéz Pentax optikás HP-t találni. A két cég évek óta együttműködik. Több gépet csináltak már együtt.

    link
  • dez #10
    A régebbi gépekhez igen, de a Sokol rádióhoz nem hasonlítanám. Azon sima és fényes volt a bőr tok.
  • Sheltem #9
    Ki mondta neked, hogy a HP Pentax optikás? :) A hp egy kalap szar optikával rendelkezik nézd meg a www.dpreview.com on a véleményeket :) Sztem kuka
  • DW #8
    Nekem Pentax optikás HP-m van, elég jó.
  • 12346 #7
    persze. kinek?
  • 12346 #6
    sokáig használtam pentaxot és teljesen korrekt gépek.
  • Sheltem #5
    Én ha most vennék fényképezőgépet Olympus 8080wz t vagy Canon EOS300D -t vennék. Azok már gépek...és megfizethetőek.
  • Lateralus #4
    Ja a 750Z direkt lett ilyen retró kinézetű. A kisebb képet kinagyítva látszik, hogy a fekete borítás bőrutánzatú, mint a régebbi gépeken, vagy a Sokol rádión :)
  • dewdew #3
    retró fíling rulez
  • RangeR #2
    Canon Powershot van nekem is, de az A75. Megnyugtatlak, hogy a Pentaxok is hozzák azt a szintet.