Budai Péter

A Praktica is beszáll a digitális fényképezőgépek versenyébe

A cég egy új szegmenst céloz meg újabban bevezetett modelljével a Luxmedia 4008-al, amely már külalakjában is érzékeltet némi előrelépést eddigi gépeihez képest.

Talán sokunk ifjabb korából cseng ismerősen a név: Praktica. Főként iskolai fotószakkörök elengedhetetlen kellékeként versengett ezen NDK-s fényképezőgép szovjet társával, a Zenittel. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy mindkét márka a mai napig él, sőt mind hazánkban, mint Európában elég komoly kultusza van ezeknek a masináknak. A német Praktica cég ennél is továbblépve, digitális fényképezőgépek forgalmazásával is foglalkozik, bár eddig többnyire egyszerű zsebgépeket dobott piacra.

Az új modellnek a napjainkban rendkívül divatos, "SLR-like" kinézetet kölcsönözték. Elölről leginkább a Fuji S7000 benyomását kelti, míg hátsó részét talán a Minolta Z2-vel hasonlíthatjuk össze, természetesen feketében. Képességeit tekintve egy 8x-os optikai zoomos (40-320mm, ekv.) objektívvel szerelték fel, melyet igény esetén még 4x-es digitális zoomal egészíthetünk ki. Az optika a 8x-os zoomátfogás ellenére elég szépen teljesít fényerőben, hiszen az F2.8 kezdőfényerejű teleobjektív állásban is csak F3.4-re csökken. Az objektív képe egy 4,2 megapixeles (1/2,5" átmérőjű) CCD képérzékelőre vetül. A 4 megapixeles felbontás mellett lehetőség lesz interpolált 8 megapixeles felbontást is választanunk, így a maximális képméret 3264x2448 képpontos lehet.


Természetesen a gépen minden fontosabb funkció kézzel is beállítható. Az érzékenységet például ISO 50 és ISO 400 között változtathatjuk. A fotózásban kevésbé "bátrak" automata módot is választhatnak, vagy a rendelkezésre álló 15 témamód egyikét. Mozgókép felvétel esetében maximálisan 320x240 képpontos, MPEG-4 formátumú, 30fps képsebességű videók rögzítésére képes és beépített mikrofonnal rendelkezik, tehát valószínűleg mindezt hanggal teszi.

A gép hátulján egy 85 000 képpont felbontású, 1,6"-es, színes LCD kapott helyet, a gép keresőjébe pillantva pedig egy 180 000 képpontos EVF nyújt segítséget képeink megkomponálásában. Fotóink a beépített 16 Mb memóriába mentődnek, amely a 4 és 8 megapixeles képméretet figyelembe véve hamar szűkösnek bizonyulhat, így érdemes azt egy nagyobb SD, vagy MMC memóriakártyával kiegészíteni. Érdemesnek ítélt képeinket a ma már alapnak számító videókimeneten át akár TV-n is megtekinthetjük, vagy USB 2.0 porton át küldhetjük számítógépünkre. A gép áramellátását 4 db AA méretű elem, vagy akkumulátor végzi.

Sajnos a cég által közölt adatok kissé még foghíjasak, de annyi biztos, hogy a Praktica Luxmedia 4008 már e hónap közepétől forgalomban van Európában, 400 eurós nyitóáron.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fenti gépet megdöbbentően hasonló külalakkal és képességekkel a taiwani Tekxon cég is a napokban kezdte forgalmazni Megxon C-480 néven. Ebből világos a következtetés, hogy az új Praktica gép valószínűleg egy távol-keleti gyártású, világszerte forgalmazott modell "honosított" változata. Évek óta bevált gyakorlat, hogy az úgynevezett noname gépekre egy adott piacon jobban bevezetett márkanevet nyomnak. Így nyilvánvaló, hogy nem egy saját Praktica fejlesztésnek, hanem a noname gépek komolyabb szegmensbe lépésének vagyunk tanúi. Az egyszerű point-n-shoot zsebgépek után a közeljövőben az SLR-like, nagy zoomos gépek között is találkozhatunk ilyen modellekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #4
    Te, képzeld végigolvastam. Számomra a hasonló jelző ebben az esetben nem állja meg a helyét.
  • Cat #3
    olvasd tovább
  • AtisH #2
    Mi az, hogy "megdöbbentően hasonló külalakkal és képességekkel"???? EZ UGYAN AZ!!!!
  • HyBrYd #1
    az a 85000 pixeles LCD hatulra nagyon sovany....felek ez a gep is a tobbi digitalis Praktica sorsara jut...