Budai Péter

Végre megszületett a Foveon kompakt szenzora

Korábban már hírt adtunk a közeljövőben megjelenő Polaroid x530 digitális fényképezőgépről, melynek egydülálló újdonsága a Foveon cég X3 technológián alapuló, kompakt fényképezőgépekbe szánt képérzékelője.

Az akkor még csak tervasztalon létező érzékelő mára valósággá vált, hiszen a cég bejelentette az F19 kódnevű szenzor világrajöttét. Az új, CMOS képérzékelő a korábbi X3 technológia minden vívmányát magában hordozza. Három rétegben összesen 4 500 000 (4,5 megapixel) érzékelőhelyet tartalmaz. A rétegek mindegyike közvetlenül képes fogadni a három alapszínt (piros-zöld-kék), így a hagyományosan használt, és leginkább elterjedt Bayer-színszűrős érzékelőkkel szemben az érzékelőhelyek mindegyike valós színinformációt tárol, ezáltal nagyban növekszik a színhelyesség és a részletesség.


Míg a színes film minden színinformációt tárol, a digitális fényképezésnél csak egy rögzítőréteg van - a Foveon viszont már három réteget használ

A szenzor a 3 rétegben elhelyezett érzékelőpontok miatt maximálisan 1,5 megapixeles felbontású (1440x1080 képpontos) fotókat képes készíteni, melyek részletességükben akár egy 4-5 megapixeles, hagyományos képérzékelővel felszerelt digitális fényképezőgéppel is felvehetik a versenyt. Természetesen mindehhez megfelelően jó objektív és belső képfeldolgozórendszer is szükségeltetik.

A Foveon F19 érzékelő 1/1,8" átmérőjű, amely méret leggyakrabban a 4-5 megapixeles érzékelőknél használatos. A beépített VPS (Variable Pixel Size) technológiának köszönhetően az új érzékelő nemcsak állóképek, hanem videófelvételek készítésére is alkalmas lesz. Felhasználása a kommersz digitális fényképezőgépeken kívül az ipari, tudományos és orvosi területeken is lehetséges, így például beépítik a fenti alkalmazásokban használt HanVision HVDUO-5M digitális kamerába is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Polaroid x530 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nagyközönség az új képérzékelőt a már említett Polaroid x530 modell megjelenésével ismerheti meg, mely a tervek szerint idén szeptemberre esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dzsini #12
    pontosan, ez a módszer, hogy megmondja a szoftver a foveon CMOS-ának, hogy te ilyen felbontású képet kérsz vagy hogy ezek a pixelek egyszerre legyenek kiolvasva, és onnantól nem kell vele foglalkozni, csak konvertálni (jpegre mondjuk), és kiírni. vagyis a felbontás csökkentésével lényegesen növekszik a fényérzékenység :)
    ezért is nem "mer" nagyon sok cég foveon-t használni, mert teljesen új szoftver kell, és nem használhatják a régi, megszokott CMOS/CCD kiolvasót.
  • pip #11
    mi az hogy "beepitett" VPS? Ha jol tudom a pixelszamot ket modon csokkentheted: vagy kihagysz egy csomo pixelt es csak nehanyat olvasol, ami gyors, de a fenyerzekenyseg rovasara megy, vagy pedig osszesitesz nehany szomszedos pixelt es atlagolod, de ehhez meg szamolni kell egy csomot, ide gyors proci kell. A "beepitett" azt jelentene ez esetben, hogy a Foveon CMOS "hardveresen" tudja ezt az atlagolast es nem kell vele terhelni a fotogep procijat?
  • Dzsini #10
    a foveon felépítéséből adódóan nagyon gyorsan kiolvashatóak az adatok, és VPS-ből adódóan elég átállítani a CMOS-t 640x480ra, és már csak rögzíteni kell választott formátumba, nem kell átméretezgetni, stb.
  • pip #9
    Miert lesznek jo videokepessegei? Mar nem latom miert pont az erzekelo szamit, szerintem ez nagyreszt a processzor sebessegen mulik.
  • Dzsini #8
    ez egy pici, és vélhetőleg kategóriájában a legzajmentesebb, legszebb képet alkotó masina lesz, és ha rendesen kihasználják a foveon képességeit olyan dinamikatartománnyal és videoképességekkel (meglepő, hogy mennyire számít ez vásárlásnál) rendelkezik majd, hogy nagyon jó vétel lesz belépőgépnek.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    na akkor majd valamikor egy ilyenre cseréljük a család digitális fényképezőjét :)
  • bunny #6
    Jó lenne, ha elterjedne mert tök jó dolog.
  • Lateralus #5
    tüközzeflexes = tükörreflexes
  • Lateralus #4
    Ez egy másféle méretű szenzor, ahogy Dzsini mondja.
    Két éve a digitális tüközzeflexesekbe szánt kb. APS méretű érzéklő van piacon.

    Ez most egy kis kompakt gépekbe szánt változat. A megjelenéséről már tudni lehetett, mert a szeptemberre tervezett Polaroid x530-nál már megszellőztették, hogy ez lesz benne. Viszont a Foveon még csak hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy tényleg kapható lesz.

    Ennyi a történet.
  • Dzsini #3
    a 2 Sigma gép már régebben is foveon-t használt, ez az első pici képszenzoruk