Budai Péter

6 új Panasonic digitális fényképezőgép

A napokban egyszerre hat új géppel állt elő a japán Panasonic cég, hogy a kánikula okozta tikkadtságot az új gépek jöttének híreivel hűsítse. Az új modellek a cég eddigi termékskálájának minden területén szolgálnak valamilyen újdonsággal, megcélozva a mind a kezdő, mind a haladó felhasználókat.

Kezdjük a kisebbektől:

A belépő szintűnek szánt Panasonic Lumix DMC-LC80, kezdő mivolta ellenére 5 megapixeles képérzékelővel büszkélkedhet. Lassan bizony tudomásul kell vennünk, hogy a gyártók 4-5 megapixelnél húzzák meg az alsó kategóriát. Ez persze nem jelenti, hogy régi 2-3 megapixeles gépeinknek a kukában kell végezniük elkeseredésünkben.

Szóval az új modell jónak ígérkező felbontása mellé egy szintén jónak ígérkező Leica DC Vario-Elmarit, 3x optikai zoomos objektívet is kapunk. Az idei nyár slágere a gyorsaság a digitális gépeknél. Etéren a gyártó 0,1 másodperces expozíció késleltetést ígér, sorozatkép készítése terén pedig 2,7 képkocka/másodpercet, max. 9 képig. Az ígéretek sora itt még nem ér véget, hiszen a gyár szerint a géppel akár 320 képet is készíthetünk egyhuzamban, egyetlen akkufeltöltéssel. A szituációfüggő fényképezést 9 témamód segíti.

Maximálisan 320x240 képpontos videó felvételeink akár 30 fps sebességűek is lehetnek a kártyánk kapacitásának határáig. Fotóinkat és videóinkat SD, vagy MMC kártyán tárolhatjuk. Előbbiből egy 16 MB-os jár a géphez. Megjelenése augusztusban, nyitóára 350 dollár körül várható.


A Panasonic Lumix DMC-FX2 és FX7 modellek a mellényzsebben hordható ultrakompakt kategóriát erősítik.

A két gép csupán néhány funkcióban tér el egymástól. Az FX2 4 megapixeles, míg ikertestvére az FX7 5 megapixeles érzékelőt kapott. Utóbbi modell képes hangot is rögzíteni a maximálisan 320x240 képpontos, 30 fps sebességű videói mellé. Igényesen formatervezett fémházukban egy Leica 3x-os optikai zoommal ellátott objektívet szereltek, melyet mindkét modell esetében képstabilizátorral is felszereltek, így gyengébb fényviszonyok mellett is készíthetünk bemozdulásmentes képeket. Az újfajta képstabilizátor kétféle állásban dolgozik, így választhatunk, hogy a környezeti vibrációt, vagy az expo gomb megnyomásával kezünk remegését küszöbölje ki. Sorozatfényképezés terén az FX2 maximálisan 10 teljes felbontású képet készít akár 4 fps sebességgel, az FX7 pedig 7 képig bírja 3 fps sebességgel.

A nagyobb modellt 2,5"-os, míg kisebb társát 2"-os LCD kijelzővel látták el. Áramellátásukról saját lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő gondoskodik. A képek tárolását SD/MMC kártyákkal oldhatjuk meg. Az FX7 ezen felül az ezüst kivitel mellett további színekben is kapható lesz. Az FX7 ára 500 dollár körül fog nyitni.


A Panasonic cég talán legsikeresebb modelljei az FZ megjelölést viselik magukon. Komoly fényképezőgépeket idéző kialakításuk és nem utolsósorban 12x-es zoommal ellátott, képstabilizátoros Leica objektívjük méltán tette őket népszerűvé. A közeljövőben 3 új FZ-t is kapunk, melyek mindegyike egy korábbi modell frissített változata.

Az FZ család jelenlegi legkisebbje az FZ3 lesz. Megszokott külalakját néhány helyen kissé lekerekítették, de a szögletes forma így is ismerős. 3 megapixeles képérzékelőt a korábbi modellekben is jól vizsgázott 12x-es zoomal felszerelt Leica DC Vario-Elmarit objektívet kapta. Ezen felül 9 pontos autofókusz rendszer, 1,5"-os LCD kijelző, és 1/3"-os elektronikus kereső jellemzik az új gépet. Kezelésében szinte minden funkciót kézzel is beállíthatunk. Képeinket SD/MMC kártyákra menthetjük. A gép megjelenése a nyár végére várható 400 dolláros kezdőáron.


Az FZ15 modellről sajnos nem érkezett specifikáció. Kódszáma alapján az eddigi legnagyobb, FZ10-es modell némileg továbbfeljesztett változata lesz. Megjelenési időpontja kisebb testvérével azonos lesz, ára 500 dollár körül várható.

A Panasonic termékpaletta csúcsát jelentő FZ20 az előbb említett FZ10 modell továbbfejlesztése. A gép új AF módokat, és új Program Shift módot kapott, mely tágabb záridő és rekesz állítási, valamint gyorsabb sorozatfényképezési lehetőséget kínál. A gépet 5 megapixeles képérzékelővel látták el, mely nagyobb méretű elődjénél, így várhatóan a képzaj terén is jobban teljesít majd. Lecserélték a jól bevált 12x-es zoomal ellátott Leica optikát is, mely minden tulajdonságában hasonló elődjére, kivéve, hogy 36-432 mm-nek megfelelő látómezőt ad. Természetesen maradt a képstabilizátor is. Ez a gép is szintén nyár végétől lesz kapható világszerte, kb. 600 dolláros nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!