Hunter

Asimov robot-erkölcskódexét teszteli Hollywood

Pénteken az amerikai mozikban bemutatkozott az Én, a robot című film, ami a valódi intelligenciával rendelkező gép gondolatával, valamint annak lehetőségével játszik el, hogy ezek robotok egy nap az emberiség szövetségesei vagy ellenségei lesznek-e. A film Asimov azon három törvényén alapul, amit egyszerű, ám megváltoztathatatlan erkölcskódexként vázolt fel a robotoknak.

A három törvény a következő:
1 - Egy robot nem bántalmazhat emberi lényt, illetve tétlenségével nem hagyhatja, hogy egy ember megsérüljön.
2 - A robotnak engedelmeskednie kell az emberek által adott parancsoknak kivéve, ha ezek a parancsok ellent mondanak az első törvénynek.
3 - A robotnak védenie kell a saját létét egészen addig, amíg ez a védelem nem mond ellent az első és a második törvényben foglaltaknak.

Asminov végül hozzá tett egy negyedik törvényt is, mely megkövetelte a robotoktól az emberiség egészének védelmét. A film cselekménye a törvények megszegése körül bonyolódik, melyben egy robotot egy híres tudós meggyilkolásával vádolnak.

Míg maga a film egy élvezhető lármás akciófilm, a robot és mesterséges intelligencia-kutatók elismerik, messze van még az az idő, amikor ezektől a törvényektől tartanunk kellene.

"A gond az, hogy először valami olyat kellene építenünk, ami egyáltalán felfogja azokat" - mondta Alan Bundy, a brit Edinburgh Egyetem Mesterséges Intelligencia Tanszékének tudósa. "Ez azonban még igen messze van a tudomány jelenlegi állása szerint."

Bundy megjegyezte, hogy az egyszerű biztonsági előírások máris döntő fontosságú részei az ipari robotok tervezésének, melyek igen ritkán ugyan, de emberek halálát okozták. Ezek az előírások azonban nem igazán hasonlíthatók Asimov törvényeihez.

"Érdekes elgondolkozni azon mire lenne szükség ahhoz, hogy olyasvalamit készítsünk, ami engedelmeskedik a törvényeknek" - mondta a New Scientist magazinnak.
Még ha a kutatók valaha is képesek lesznek megfelelő intelligenciájú robotok építésére, hogy azok felfogják Asimov törvényeit, nem valószínű, hogy alkalmazni fogják ezt a három kitételt. Bár a mesterséges intelligencia kutatásának korai szakaszában ezek a törvények keltettek némi érdeklődést, azokat gyorsan elvetették, mint túl megszokott és leegyszerűsített téziseket.

"Asimov törvényei annyira időszerűek a robotkutatásban, mint a piócák a modern gyógyászatban" - mondta Steve Grand, a brit Cyberlife Research cég alapítója, ami tanuláson alapuló mesterséges intelligenciákat fejleszt. "Egy ártatlan régmúlt korból származnak, amikor az emberek komolyan gondolták, hogy az intelligencia olyasmi, ami beprogramozható akárcsak egy logikai feladatsor."

A kulcs probléma, mondja Grand, az emberi agy alapvető működési alapelveiben keresendő, ami a fejlett intelligencia egyetlen rendelkezésünkre álló modellje, és tegyük hozzá, hogy ezt sem ismerjük igazán. Jelenleg számtalan elmélet és lehetséges megközelítés létezik a mesterséges intelligencia kialakítására, ami ezt a területet Bundy szerint mára már rettenetesen széttöredezett.

Az egyik mód a gondolkodó robotok megalkotására a Grand és társai által képviselt nézet, a tanítás. Grand egy egyszerű robot tanításával kísérletezik, és reméli a robotok egy nap képesek lesznek összetett intelligencia kialakítására utánozva az emberek tanulási módszereit.

"Meg kell tanulniuk a különbséget a jó és a rossz között, akárcsak nekünk" - magyarázta. "Biztos vagyok abban, hogy el fogunk jutni odáig, véleményem szerint azonban ez egy sorozat hirtelen, megjósolhatatlan változás bekövetkezésével teljesül, nem egy kiegyensúlyozott folyamat hatására."

Jelenetek a filmből:



Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #68
    Hát, ez a hazug filmipar. A feketék jók, nem bűnöznek, nem gyújtogatnak autókat Párizsban. Csak a (fehér) robotok a rosszak.
  • irkab1rka #67
    http://www.asimovonline.com/
  • tengo24 #66
    mit keresel itt?
  • ZakRob #65
    Hello valaki meg tudná mondani, hogy az Asimov Alapítvány kötete hány könyvből áll és ezek hogyan következnek egymás után?
  • HUmanEmber41st #64
    A szárnyas fejvadász androidokról szól, akiket szinte nem is lehet az emberektől megkülönböztetni, Asimov robotjai pedig olyan fémesek, csak nagyon kevés igazi emberszerű robotja van.
    Szinte csak Daneel Oliwav Abban mindkét mű egyezik, hogy a robotok ki vannak tiltva a Földről. Bár más és más okokból....
    Még nem láttam belőle semmit, de ahogy olvasom a halivúdi gyökerek már megint jól elcseszték az egészet. Méghogy S. Calvin csinos nő.....röhej... Ezt egyszerűen nem értem miért kell az adott könyv történetét teljesen kifordítani, hogy a szereplők nevén kívül már semmi se utaljon az eredeti műre..
    Mondja meg valaki mire jó ez ???
  • Kalinka #63
    Nem olvastam egy Asimovot sem szal nem tudok ilyen téren hozzá szólni, viszont nekem egyből a Szárnyas fejvadász ugrott be, remélem megüti azt a mércét, mert szerintem egy alapmű az a film.
  • Ligend #62
    Szetneztem a neten a Susan Calvin-t jatszo szinesznorol keszult kepek ugyeben. Itt egy, de van meg par - kisse illuziorombolo, gozom sincs, miert pont ot valasztottak, bar a T3 utan mar semmin nem lepodok meg. :-)

    http://celebritiesinboots.iespana.es/celebritiesinboots/BridgetMoynahan/images/BridgetMoynahan04.jpg

    A filmbe pillantva ket dolog tunt fel:

    1. A robotok eleg direkt modon tamadjak az embereket, de hogy hol elkulonuljenek a normalisan mukodoktol, pirosan vilagitanak - valoszinuleg at vannak programozva (netan a mai divat szerint virusosak), igy nem tekintik embernek az embert. Valaki korabban emlitette, hogy egy Asimov regenyben is elofordult ilyen eset. Ott ez ugy volt feloldva, hogy az alkotok leszukitettek a robot szamara az emberek koret, es csak egy bizonyos hanghordozasu, kiejtesu embercsoportot ismertek el emberkent.

    2. Szegeny Willnek a bal keze "utangyartott", es egy kicsit Terminator-utanerzes, mikor kilatszodik a mechanika. A pucer popsi es sulyzozas jeleneteket pedig szerintem igazan kihagyhattak volna, de a lanyoknak biztos tetszeni fog. :-)

    Bunyo, lovoldozes es osszetort/szetesett robotok pedig dogivel vannak a filmben.
  • DBM #61
    Na jó, többet nem írok, hisz nincs is mit már hozzászólni.
  • DBM #60
    Ja. Szintén...
  • Brett Shaw #59
    Persze a filmre azért én is kiváncsi vagyok. Már csak azért is, hogy mely novellákból tákolták össze a történetet. Vagy egyáltalán a 3 törvényen és néhány karakteren kivűl lesz-e egyáltalán a történetnek köze Asimovhoz?