68
  • Epikurosz
    #68
    Hát, ez a hazug filmipar. A feketék jók, nem bűnöznek, nem gyújtogatnak autókat Párizsban. Csak a (fehér) robotok a rosszak.
  • irkab1rka
    #67
    http://www.asimovonline.com/
  • tengo24
    #66
    mit keresel itt?
  • ZakRob
    #65
    Hello valaki meg tudná mondani, hogy az Asimov Alapítvány kötete hány könyvből áll és ezek hogyan következnek egymás után?
  • HUmanEmber41st
    #64
    A szárnyas fejvadász androidokról szól, akiket szinte nem is lehet az emberektől megkülönböztetni, Asimov robotjai pedig olyan fémesek, csak nagyon kevés igazi emberszerű robotja van.
    Szinte csak Daneel Oliwav Abban mindkét mű egyezik, hogy a robotok ki vannak tiltva a Földről. Bár más és más okokból....
    Még nem láttam belőle semmit, de ahogy olvasom a halivúdi gyökerek már megint jól elcseszték az egészet. Méghogy S. Calvin csinos nő.....röhej... Ezt egyszerűen nem értem miért kell az adott könyv történetét teljesen kifordítani, hogy a szereplők nevén kívül már semmi se utaljon az eredeti műre..
    Mondja meg valaki mire jó ez ???
  • Kalinka
    #63
    Nem olvastam egy Asimovot sem szal nem tudok ilyen téren hozzá szólni, viszont nekem egyből a Szárnyas fejvadász ugrott be, remélem megüti azt a mércét, mert szerintem egy alapmű az a film.
  • Ligend
    #62
    Szetneztem a neten a Susan Calvin-t jatszo szinesznorol keszult kepek ugyeben. Itt egy, de van meg par - kisse illuziorombolo, gozom sincs, miert pont ot valasztottak, bar a T3 utan mar semmin nem lepodok meg. :-)

    http://celebritiesinboots.iespana.es/celebritiesinboots/BridgetMoynahan/images/BridgetMoynahan04.jpg

    A filmbe pillantva ket dolog tunt fel:

    1. A robotok eleg direkt modon tamadjak az embereket, de hogy hol elkulonuljenek a normalisan mukodoktol, pirosan vilagitanak - valoszinuleg at vannak programozva (netan a mai divat szerint virusosak), igy nem tekintik embernek az embert. Valaki korabban emlitette, hogy egy Asimov regenyben is elofordult ilyen eset. Ott ez ugy volt feloldva, hogy az alkotok leszukitettek a robot szamara az emberek koret, es csak egy bizonyos hanghordozasu, kiejtesu embercsoportot ismertek el emberkent.

    2. Szegeny Willnek a bal keze "utangyartott", es egy kicsit Terminator-utanerzes, mikor kilatszodik a mechanika. A pucer popsi es sulyzozas jeleneteket pedig szerintem igazan kihagyhattak volna, de a lanyoknak biztos tetszeni fog. :-)

    Bunyo, lovoldozes es osszetort/szetesett robotok pedig dogivel vannak a filmben.
  • DBM
    #61
    Na jó, többet nem írok, hisz nincs is mit már hozzászólni.
  • DBM
    #60
    Ja. Szintén...
  • Brett Shaw
    #59
    Persze a filmre azért én is kiváncsi vagyok. Már csak azért is, hogy mely novellákból tákolták össze a történetet. Vagy egyáltalán a 3 törvényen és néhány karakteren kivűl lesz-e egyáltalán a történetnek köze Asimovhoz?
  • DBM
    #58
    Ok! Gyerünk! Még! Kritikát! :) ettől függetlenül valószínűleg meg fogom nézni. Már csak azért is. Hogy RÖHÖGJEK EGY JÓT!
  • Brett Shaw
    #57
    No igen, Dr. Calvin szerepére kiválasztott csajon én is lehidaltam. Calvin egy csúnyácska, savanyú, szürke veréb volt, igazi vénkisasszony. Volt egy novella (asszem a "Te, hazug!" ) melyben szerelmes lett, ekkor elkezdett kicsit adni magára. Sokan csak akkor figyeltek rá fel, mint nőre a kollégái. A filmben ezzel szemben egy bombázó alakitja. Röhej. Hát ezek után nekem is erős fenntartásaim vannak a filmmel szemben.
  • Ligend
    #56
    Termeszetesen a konyvekben nem volt ilyen nevu szereplo (Del Spooner). Mindenesetre ha valaki megnezte a http://www.ns-5.com oldalon az Innovators szekciot, ismeros neveket fedezhetett fel. Pl. Peter Bogert, Milton Ashe, Gerald Black. De emlithetnem Alfred Lanning, Lawrence Robertson nevet is Susan Calvin mellett, mint "eredeti" figurakat. NS sorozatu robot is megjelent Asimov novellai kozott, ugyhogy ha mast nem, a nevek jo reszet legalabb atvettek. ;-)

    No, mindenesetre kivancsi vagyok a filmre, bar eleg negativ hozzaallassal ulok majd be a moziba (ha egyaltalan kivarom a szeptember 9-et, mint hivatalos bemutatasi datumot).
  • DBM
    #55
    Ohh, kérem, ehhez kultúra kell. de talán a fekete csajok arra izgulnak. nem értem, ha egyszer nekem szex kell, megyek a videotékába osz' kiveszek egy pornófilmet, nem pucér willszmiszt fogok nézegetni!
  • DBM
    #54
    Ja egy újabb baki. Persze úgy nem lehet eladni a filmet. Mindenki tudja, hogy mi kell a filmhez.
    1.Szex
    2.Erőszak
    3.És a pénz és hatalma
    4.A póttartalom pedig az érzelem.

    Milyen Spooner? Hát nem tudom, hogy volt-e ilyen a könyvben. De Calvinra mindenki emléxik.

    Ja ráküldenék egy pár ezer törvény nélküli robotot a filmrendezőre meg kitalálójára!
  • pite
    #53
    de will smith megvillantja a fekete seggét a filmben
  • Ligend
    #52
    Egyebkent aki latta a trailer-eket, annak feltunhetett egy csinos fiatal no, aki mellesleg robotszakerto. Ha jol vettem ki, Ms Calvin-nak neveztek. Nos, ha szegeny Asimov latta volna, hogy az altala lefestett venkisasszony "utalom az embereket" Susan Calvin-jat egy ilyen no fogja alakitani, hat lefordul a szekrol.

    Igazan csak akkor fogok rohogni, ha meg ossze is hozzak Spooner-rel (Will Smith), az aztan vegkepp a tortenet kicsufolasa lenne. Mindenesetre egyetertek az elottem szolokkal, ha (effektive) Baley szerepere nekem kellett volna szineszt valasztanom, biztosan nem Will Smith lett volna a befuto, es nem csak azert, mert afro-amerikai. :-)

    De valahogy el kell adni ezt a filmet, es ahhoz akcio, latvany, szerelem es meno csavo kell. Valami azt sugja, az embereknek csak a toredeke nezne meg, ha tartjak magukat az eredeti filozofiahoz. Csak aztan nehogy az Alapitvany trilogiat is megfilmesitsek, mert abbol semmi jo nem sulne ki... De lehet, hogy csak pesszimista vagyok. :-)
  • asdasdasd
    #51
    Az AUDI sirály.
  • DBM
    #50
    Hú, de ellenszenves ez a willl smith így, hogy az egyik kedvekt könyvem szar filmjének főszereplője. Végül is ő nem tehet róla, de akkor is.
  • DBM
    #49
    Pontosan erre akartam kilyukadni. A nyomozó (Baley) nemszínesbőrű volt, legalábbis semmi ilyen említés nem volt benne. Nem láttam a filmet, de akkor sem érttem, hogy kerül oda.
  • DBM
    #48
    Hmm. akkor lehet, hogy nem a fia, hanem az utódja fejezte be. Azt hittem úgy értik. Na meg még önálló véleményem lesz a filmről.
  • DBM
    #47
    úgy volt, bizony. Tesztelték a lecsatolható robotokat, és mivel végülis a robot (karja) ölte meg, nem tudta felfogni, és meghiobásodott.
  • DBM
    #46
    Abban a korban más voolt a sci-fi. Persze néha úgy érzem, mint ha ma törtténne. Akkor még jövőnek számított. Lassabbnak képzelték a fejődést. Példa: alien film: Hú de modernek vagyunk, csak a számítógép ócska...
  • DBM
    #45
    Ez is a része. akkor ti külön olvastátok.
  • DBM
    #44
    Aha, mint mondtam ez inkább krimikedvelőknek való.
  • DBM
    #43
    Nem tudom mikről beszéltek így részletekben, mert én az enciklopédiát ollvastam időrendben, a regények valójában csak egyes részek. Bár a fia által végzett utángyárttásokat nem olvastam még el, de ahhoz képest, hogy szegényt kényszerítették, hogy írjon, elég jól ment neki. Azt már nem tom, honnan a nagy amerikai érzés, de ha jól tudom, ott lakott. (tipikus amerikai taktika)
  • DBM
    #42
    Ja. Ez az első rész. De valójában nem az volt, hanem a kertés sógora... :) Modern krimi. Még mindig jobb mint Ágátá Kriszti.
  • DBM
    #41
    Ja igen, ha olvastad vollna, robotsex is van benne. :)
  • DBM
    #40
    nekem kissé ellenszenves ez az egész. Szerintem is beleolvasott, asszongya:"Tyhű! Ebből jó sok manim lessz, csinálok valami szart, amit a hülye emberek bezabálhatnak."
  • DBM
    #39
    Legalább is nem közvetlenül. "Ez is a te hibád, hogy létezel!" De robotot igen!
  • DBM
    #38
    Egyrészt. Másrészt pedig mindenki másképp képzeli el. Én nem így, ahogy a részlet a filmből mutatja.
  • DBM
    #37
    Végül is az ember is egy kiszámíthatatlan robot. Elektromosan működik, és ingerekre válaszol.
  • DBM
    #36
    Ja, szerintem is. Olvastam a könyvet, azért mondom.
  • nemcsakfeel
    #35
    a bökkenő itt a nigger fazonban van.,
  • grobs
    #34
    Valoban. A feleseg sulytott le. A robot arra volt programozva, hogy ha veszekednek es a feleseg elveszti a fejet akkor adja oda a kezet.
  • h4x0r
    #33
    Már elnézést, de a legnagyobb baki az, hogy Asimov I, Robot antológiájában (amire a film alapszik) a Földön tiltottak a robotok használatát.

    Robot pedig nem ölt embert, csak megpróbálta (a Nexusok).
  • Mage
    #32
    Légyszíves ne írjatok ennyi sületlenséget, mert másoknak fáj. Ez a SG-re is vonatkozik.
  • Ligend
    #31
    Ehhez azert hozzafuznek ezt-azt. :-)

    Asimov kezdte el irni a Kalibant, de nem tudta befejezni... Roger McBride Allen a jogutodokkal egyeztetve viszont befejezte a munkajat, remelven, hogy a Mester is elegedett lenne vele.

    A negyedik torveny pedig a Robotok es Birodalom c. regenyben jelent meg eloszor, megpedig Giskard Reventlov alkotja meg, de nem eleg fejlett ahhoz, hogy alkalmazhassa, es mukodeskeptelenne valik. Atadja viszont mentalis kepessegeit Daneel Oliwav-nak a nulladik torveny eszmejevel egyutt, aki pedig igen komoly valtozasokat eredmenyez ezzel az emberiseg fejlodeseben. De aki meg nem olvasta a teljes sztorit, inkabb nem lonem le a poent. :-)

    A Kalibanban az uj torvenyes robotok, es a torveny nelkuli robot (maga Kaliban) lep szinre. Mar Asimov is regen felismerte, hogy a klasszikus harom torveny nem mukodne megfeleloen, ezert probalt ujitani, csakugy, mint a nulladik torvennyel korabban.
  • Ligend
    #30
    Szerintem rosszul emlekszel... A sztoriban egy urlako (urasz/urjaro) robotikus volt a tettes, es valami "lecsatolhato vegtagu" robottal lett elkovetve a buntett. De hogy vegulis ki sulytott le azzal a bizonyos vegtaggal, abban mar nem vagyok biztos. Talan az emlitett robotikus volt, de nem mernek ra merget venni.
  • dez
    #29
    Asimov - az akkori elképzeléseknek megfelelően - meglehetősen "mechanikusan" (egyszerű szabályokat követően) képzelte el a robotok majdani agyának működését. A mai AI megvalósítási irányok már kissé mások (tanuló neuronális háló, stb.), és rugalmasabb robot-agyakat szülnek. Az emberi rugalmassághoz kevés egy leegyszerűsített neuronális háló modell, de már ez sem biztos, hogy megmarad a neki kijelölt keretek között...