Dojcsák Dániel

Négy év börtön szoftverkalózkodásért

Az Egyesült Államok szövetségi bírósága 50 hónap börtönt és majdnem 700 000 dollár büntetést szabott ki egy illegális kaliforniai szoftverkereskedőre, aki a Razor1911 warezcsapat tagja volt.

A bűnözés biztosan nem volt kifizetődő Sean Michael Breennek, akit Oaklandben a bíróság döntése alapján 50 hónap börtönbüntetésre és több, mint 140 millió forintnak megfelelő bírság megfizetésére ítélték. A vád szerint több, mint fél millió dollár értékű kalózverziójú PC és konzol játékot értékesített az elmúlt évtized során. Breen nem csupán egy piti kereskedő volt, hanem a híres-hírhedt Razor1911 csapat egyik tagja. További vádlottakat is börtönbüntetésre ítéltek, de ők jóval kevesebbel megúszták, úgy mint az észak-karolinai illetőségű tag, aki a kapcsolódó bűncselekmények miatt 18 hónapi fogházbüntetést kapott.

A bírósági iratok tanúsága szerint, illetve a vádlott saját vallomása alapján bizonyított tény, hogy Breen és a többi Razor1911 tag többszáz játékot (pl. Quake, Command and Conquer, Red Alert, Terminal Velocity, Warcraft III: Reign of Chaos) törték fel, terjesztették és gyakran fizikailag árusították is. A módszer már ismerős lehet olvasóink előtt: egy fiktív játéklap újságírójának álcázva megszerezték a tesztelőknek, magazinoknak küldött teljes verziójú reklámpéldányt, melyet feltörtek és a kiterjedt warezhálózatukon keresztül értékesítették azt.

Nemcsak az ezáltal generált masszív, évről évre nagyságrendekkel növekvő adatforgalom leplezte le őket, hanem a hardverkövetelmények teljesítésére megrendelt Cisco eszközök ki nem fizetése is. A lebukásukhoz is segítség volt ez a hatalmas adatforgalom, hiszen az amerikai hatóságok figyelmét ez igencsak felkeltette, majd a Buccaneer fedőnevű akció során Breenen kívül még 40 egyént vettek őrizetbe. Breen március 26-án kezdi meg büntetése letöltését, szabadulni 2008 májusában fog, majd három hónap próbaidő következik. A Ciscónak megítélt 690 236 dolláros pénzbüntetés kifizetése minden bizonnyal még ennél is tovább fog tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #17
    megaloolll :-)

    saját oprencer.

    VoidoSoft programozta Void-ows vagy mi???
  • Kandurex #15
    Erővágó!! loool!
  • AtisH #14
    Ha kishazánkaban is körülnézének az adatforgalom ismeretében, akkor itt is lennének bukta hegyek. Csak nem szabad elfelejteni, hogy a nagy adatforgalom még nem törvényellenes.
    Hogyan jött ki nekik ez a végösszeg? Ha csak átlag 10000HUF/játékkal számolok akkor kb. 14 ezer darab játék lenne. Ez azért egy kicsit irreálisn nagy szám. Vagy beleszámolták a letöltések számát is?
  • davos80 #12
    Remélem boldogan használod a pénzé' megvett vindózt+egyebeket...
  • Darth Sith #4
    egy rakat játékom Razor -os.. :D
  • Laalee #3
    sebaj egy csalóval kevesebb
  • Kandurex #1
    vaAAZEEEEE!!!!!!!!!