Berta Sándor

Razziák a kalózmásolatok ellen

Átfogó razziát kezdeményezett a kalózmásolatok visszaszorításáért a német zeneipari szövetség. Az IFPI megbízta a Promedia nevű céget, hogy minden törvényes eszközzel lépjen fel a kalózmásolatok és a másolók ellen.

A társaság nem töltött sok időt a formaságokkal és azonnal "bemutatkozott" az ellentábornak. Az elmúlt hétvégén ugyanis megjelent egy bochumi bolhapiacon és lefoglalt közel 1000 másolt zenei CD-t és ezer eurót. A lengyel származású kereskedőket, egy férfit és három nőt a rendőrök letartóztatták.

A vállalat ezek után sem ült a babérjain, hanem újabb razziát tartott. A következő célpont egy hamburgi bolhapiac volt, ahol az alig kiadott zenei albumok több száz illegális másolatát találtak meg. A rendőrség itt is letartóztatta a többnyire kelet-európai kereskedőket. A hab a tortán a később ugyanitt megtalált több száz hamisított óra volt.

Wuppertalban több ezer zenei CD-t készítő másolók ellen léptek fel a promedia GmbH munkatársai és razziát tartottak egy osnabrücki üzletben is. A fő fogásnak azonban minden bizonnyal az a münsteri férfi bizonyult, akiről kiderült, hogy a népszerű eBay internetes aukciós- és kereskedőportálon árult másolt zenei CD-ket. A házkutatások során három CD-írót és több száz másolt CD-t foglaltak le a rendőrök. Az IFPI adatai szerint a férfi havonta körülbelül 8 ezer euró "mellékest" keresett az üzlettel. A férfit többek között a szerzői jogok megsértésével, adócsalással és szociális segéllyel való visszaéléssel gyanúsítják.

Kérdés persze, hogy ezek a gyors sikerek mit változtatnak azon a tényen, hogy gomba módra elszaporodtak az illegális másolóüzemek. Az S.A.D. nevű szoftverfejlesztő cég honlapján - amely ellen egy DVD-ripperelő program megalkotása miatt eljárást folytat az IFPI - a következő epés megjegyzés jelent meg: "Jó látni, hogy a sok másolgató magánszemély helyett az IFPI egyszer-egyszer igazi bűnözők ellen is fellép, csak ugyanezt nem teszi meg a saját ügyfélköre ellen."

E megjegyzéshez csak annyit: szép dolog az illegális másolatok elleni harc, de jó pár esztendeje egyre erősödik a vélemény, hogy a CD- és a DVD-készítőknek és -forgalmazóknak el kellene gondolkozniuk azon, mennyiért is kínálják a termékeket. Mert a nem az átlagfizetésekhez mért árak miatt van termékeny táptalaja az illegális másolatok készítésének, és amint a példa mutatja, a helyzet nem csak nálunk siralmas, hanem Németországban sem olyan rózsás, mint hinnénk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mage #9
    3 CD író! Húha! Mekkora bűntény
  • MrTressy #7
    mert minek volt már 10 éve gondolok itt a "pecsán" rúgott kalózokra ;)
  • Csatti #5
    A naivitást a törvény (még) nem bünteti...
  • Cat #4
    hát te kurvára tévedsz

    olvasd el ezt: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=30241
  • Runo #3
    Lopni is úgy kell, hogy mindenki lássa, nem olyan feltűnő.....
    Ha nincs a razzia, ő sem bukott volna le......
  • artschi #2
    " fő fogásnak azonban minden bizonnyal az a münsteri férfi bizonyult, akiről kiderült, hogy a népszerű eBay internetes aukciós- és kereskedőportálon árult másolt zenei CD-ket. A házkutatások során három CD-írót és több száz másolt CD-t foglaltak le a rendőrök."

    A vadbarom, mért az eBay-en kereskedik ilyennel?