JohnnyCage

Hollywood százmilliókat veszít az internetes kalózmásoláson

Az amerikai filmstúdiók szerint a különböző filmek és videók online értékesítése 2010-re évi 800 millió dollár bevételt fog hozni az iparnak. Ez az összeg azonban hozzávetőleg 1,3 milliárd dollár lehetne, ha a jogtalan internetes terjesztést sikerülne megfékezni.

Egy ma kiadott felmérés szerint a hollywoodi filmstúdiók többszáz millió dollárt veszítenek évente az Interneten keresztül illegálisan terjesztett filmek miatt, amelyek gyakran már azelőtt felkerülnek a Világhálóra, hogy a boltokba jutna a DVD-Video lemez.

A brit Informa Media Group piackutató cég jelentése szerint naponta mintegy 144 ezer filmet töltenek le az internetezők jogtalanul a Világhálóról. A filmletöltések a fájlok meglehetősen nagy mérete miatt szinte kizárólag a szélessávú (broadband) internethozzáféréssel rendelkező felhasználókra korlátozódik, de a nagysebességű elérések rohamos terjedésével a jogtalan filmletöltések jelentős növekedésével kell számolniuk a filmstúdióknak.


Jack Valenti, az MPAA elnöke
A piackutató cég a letöltött filmek felét vette alapul a bevételkiesés becsléséhez, mivel a társaság elemzői úgy vélik, hogy egyesek akkor sem vennék meg a DVD lemezeket, ha a filmeket nem tudnák megszerezni az Internetről. Minden második filmletöltést 3,50 dolláros bevételkiesésnek számítva az idei évben mintegy 92 millió dollárt fog elveszíteni a hollywoodi filmipar az online kalózmásolás miatt.

Bár a hivatalos online filmterjesztés ezidáig még nem indult be, a társaságok a közeljövőben számos ilyen szolgáltatást terveznek bevezetni, és a szegmens 2010-re várhatóan egy új, jelentős üzletággá növi ki magát.

"A hollywoodi filmstúdiók jelentős bevételt fognak szerezni az Interneten keresztül" - áll az Informa jelentésében. A jogtalanul terjesztett filmek azonban ezzel egyidőben egyre nagyobb bevételkiesést fognak okozni a társaságoknak. Ez az összeg 2010-re elérheti az évi 462 millió dollárt.

Az online terjesztés növekvő népszerűsége ellenére még 2010-ben is a DVD-Video lemezek, és a videókazetták fogják képviselni a filmeladások legnagyobb részét hozzávetőleg 2,62 milliárd dolláros éves bevétellel. Ez az összeg az idei évben mintegy 804 millió dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaSzKa #32
    Ezek hülyék aki megszerzi illegálisan az nem biztos ha nem tudná +szerezni, akkor + is venné! Fuck!
  • Power #31
    Pedig így is gusztustalan. :D
  • RelakS #30
    Én már vettem DVD-t mongyuk, de az 200 HUFnáger volt :)

    3-4-nél többet viszont nem vagyok hajlandó ilyenre áldozni, ha meg nem angol (vagy magyar) nyelvű a cucc, akkor még ennyit sem...
  • RelakS #29
    Az elvetemültebb rajongók garantáltan. Mongyuk a warez minősége miatt néha így is megveszik sztem...
  • Csudri #26
    Ez a csóka tuti, hogy erről a bolygóról jött? Amúgy warez rox!
  • CAD #24
    Hollywood százmilliókat veszít az internetes kalózmásoláson - és ezermilliókat nyer.
  • gz8 #23
    Ha ilyen fejem lenne, hazáig rugdosnám :-DD
  • Xboxman #22
    hehe majd megveszem a szaros filmjeiket ha nem dupla annyiért fogják itt nyomni mint az usában
  • ÁjjLe BoBBi #17
    hú de leszarom hogy mennyit veszítenek!
  • [HUN]PAStheLoD #16
    mpaa bassza meg..