Gege

Kalózok árulják Ázsiában a Longhornt

Malajzia vakmerő szoftverkalózai már most terjesztik a Microsoft legújabb, jelenleg Longhorn kódnevű operációs rendszerét, évekkel annak hivatalos megjelenése előtt.

Az eset még jobban aláhúzza az amerikai cégek szerzői jogi problémáinak ázsiai helyzetét és nagyságát, hiszen a Longhornt tartalmazó CD-khez már másfél amerikai dollárnak megfelelő összegért hozzá lehet jutni Dél-Malajziában. A Microsoft Windowsának jelenlegi verziója, az XP, már 100 dollár felett kapható az Egyesült Államokban.

A kalózszoftver a Los Angelesben októberben tartott programozói konferencián bemutatott és osztogatott Longhorn verzióval egyezik meg, mondta a Microsoft jogi képviselője, Jonathan Selvasegaram.
"Nem teljes termékről van szó" - nyilatkozta malajziai tartózkodása során. "Még ha működik is egy ideig, szerintem kockázatos az otthon használt számítógépre feltelepíteni" - mondta.

A Microsoft elnöke, Bill Gates szerint a Longhorn 2005 előtt nem várható, de megjelenése a Microsoftnak az évtized legnagyobb szoftverkiadását jelenti.
A szoftvert Johor Bahru, a szingapúri határ melletti város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában kapható, több ezer másolt program, zenei CD és DVD társaságában.
Jóllehet a Holiday Plazának saját rendőrsége is van, a lemezek - mily meglepő! - háborítatlanul lógnak műanyag borítékukban a tucatnál is több számítástechnikai bolt állványain.

Az ilyen szintű kalózkodás teljesen megszokott Ázsiában, jóllehet az Egyesült Államok dicséretben részesítette Malajziát a május óta lefoglalt több ezer kalózmásolat miatt. Az Államok kereskedelmi vesztesége a malajziai szoftverkalózok miatt a 2001-es 316 millió dollárról 242 millió dollárra esett vissza 2002-ben.

A Longhorn az ígéretek szerint új fájltárolási módszereket, jobb internetes kapcsolatot, nagyobb biztonságot és kevesebb újraindítást jelent a felhasználók számára, állítja a Microsoft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WiLDoR #19
  nekem egy éve van fennt az xp a gépemen és a mai napig atomstabil, pedig nyúzom elég keményen.
  szóval nem az oprendszer szar, hanem a géped.
 • Sub #13
  Gratulálok Malájzia vakmerő szoftverkalózainak!
  Inkább üljenek vissza a hajójukra és evezzenek haza... Már kezdem unni? Mire jó ha megkapjuk a félkész de inkább negyedkész bétát ne adj Isten alfát??? álá Halfi 2 vagy Doom3! Úgyis csak a felhasználó szívja meg. Lemgyek hídba ha emiatt a Windows is csúszik :(((
 • Pintyőke #11
  Ez olyan, mint a Spaceballs - Űrgolyhók -ban a kaloz kazi. Mar lehet kapni, de meg kesz sincs a film. :D

  Aki meg ilyet hasznal meg is erdemli.
 • [HUN]PAStheLoD #9
  és ha csak 1 kontinens lenne (pl. Amerika ) akkor most hogy sírnának hogy mivel nincsen európa mennyi jövedelmük marad ki :DDDD
 • mikike #7
  ehhe ezek a kalózok
  mind1, addig sem hajókat rabolnak ki
 • Mice #6
  azért a winex még eléggé messze van a tökéletességtől. addig meg mutass nekem alternatív módot pl. egy nfs7 futtatására teljes pompájában

  az általad felsoroltakat ma már szinte mindegyik tudja
 • Darth Sith #5
  hát aki felrakja és lefagy ne csodálkozzon. már áprilisban is fenn volt a kazaa -n a longhorn. :) de én inkább várok 2005ig. :)
 • Benedekco #3
  hát nemtom kiaz a barom aki megveszi
  a netről bárhonnan letölthető
 • Cat #2
  kinában moziban kamerával felvett szutyok minőségű filmeket is árulnak DVD-n, és ráirják hogy DTS meg DD 5.1, közben mononak is rossz
 • Lacc #1
  De mi az értelme egy félkész oprendszert megvenni? Na jó egyes extrém esetekben talán jól jön, de akkor is, már le lehet szedni egy pár helyről...