JohnnyCage

40 dollárra csökkent a Windows ára Thaiföldön

Egyes szakértők szerint a Microsoft a közeljövőben más országokban is csökkenteni kényszerülhet a Windows operációs rendszer, illetve az Office irodai programcsomag kereskedelmi árát.

A redmondi (Washington) székhelyű Microsoft a közelmúltban jelentősen lecsökkentette a Windows operációs rendszer, illetve az Office irodai szoftvercsomag árát Thaiföldön, közölte a Gartner piackutató cég. "A Microsoft a szabadforrású Linux megoldások által képviselt veszélyre reagálva egy állami kezdeményezés részeként 40 dollárra csökkentette a Windows, és Office csomag árát Thaiföldön" - áll a Gartner jelentésében.

"Könnyen elképzelhető, hogy a Microsoft Kínában is hasonló kedvezményt fog bevezetni, hogy a társaságok továbbra is a Windows-t alkalmazzák" - olvasható a jelentésben. A kiélezett árverseny, illetve a Microsoft túlzott dominanciájától való általános félelem arra kényszerítheti a társaságot, hogy más országokban is lecsökkentse szoftvereinek árát, vélik a Gartner szakértői.

A jelentés szerint a thaiföldi kormány eredetileg Red Hat Linuxot, és SUN StarOffice irodai programcsomagot kínált az akciósan kínált számítógépekhez, a Microsoft pedig nem vett részt a programban.

A Microsoft a Gartner jelentésére reagálva közölte, hogy a társaság más országokban egyelőre nem tervez a thaiföldi akcióhoz hasonló kedvezményeket bevezetni. A társaság azonban nyitott minden olyan program felé, amely keretében a kormányok a kevésbé tehetősek számára is elérhetővé kívánják tenni a modern technológiákat.

A kalózmásolás elleni küzdelem ellenére Thaiföldön továbbra is virágzik az illegális szofterterjesztés. A Windows XP operációs rendszer kalózmásolata 5 dollár körüli áron szerezhető meg, az Office kalózverziója pedig hozzávetőleg 8 dollárba kerül az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rincewind #19
    A komoly grafikai stúdiók és reklámcégek itthon is Macintosh-t használnak, csakúgy mint nyugaton. Bár persze igazad van, ez csak a kivétel, amely erősíti a szabályt.
  • JTBM #18
    Az otthoni "kalóz" veziókból is az MS profitál, mert akinek otthon MS software-e van, az a munkahelyen is azt használ. (Mást nem is tud, mert nem ismeri) Kivételek vannak, de a többségre igaz. Ismer valaki itthon egy olyan komoly céget, ahol nem Windows van a felhasználók gépén?
  • JTBM #17
    Egyszerű marketing stratégia az MS részéről. Most alakul ki az informatikai infrastruktúra a távolkeleten és ha Linuxot kezdenek el használni, akkor vége az MS-nek a régióban. Majd 4-5 év múlva kamatostul bevasalja a mostani "adakozást".
  • Cat #13
    ha egyetemista/főiskolás vagy akkor 3e ft, és még officexp t is vehetsz ugyanennyiért, dobozzal, cakkumpakk
  • Benedekco #12
    5 rugót megér a winsav de többet nem! ha 5 rugó lenne akkor valszeg nagyon sokan meg vennék nem úhymint most
    B*SSZA MEG AZ EGÉSZ MICROSOFT A QRV* .....
  • Herds #10
    maj ha freeware lesz a windóz akkor lesz nekem legalis.... :) hehe, pénzt csak értelmes dogzra szabad költeni...
  • Rincewind #9
    Upsz, sorry a visszhangért. :/
  • Rincewind #8
    10k-ért én is megvenném. Akkor fullra jogtiszta lenne az egész gépem és minden, ami rajta van... :)
  • Rincewind #7
    10k-ért én is megvenném. Akkor fullra jogtiszta lenne az egész gépem és minden, ami rajta van... :)
  • TheZsenyka #2
    Én itt most megesküszöm, hogy ha leviszik 40$-ra (kb. 10E forintra) az XP árát), én veszek kettőt.