Alex

A rendőrség hadat üzent az illegálisan másolt termékek ellen

A rendőrség ismét hadat üzent az illegálisan másolt CD-k és videókazetták terjesztői ellen. A héten már több mint kétezer kalózmásolatot foglaltak le, és számtalan piaci árus ellen indítottak eljárást a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt.

A razziákat a pénzügyőrség, a fogyasztóvédelem és az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) közösen indította. Budapesten a VIII. kerületi Verseny utcai piacon, a XIV. kerületben a Petőfi Csarnokban, míg a XV. kerületben a Pázmány Péter utcai piacon tartottak ellenőrzést a rendőrök. Baranya megyében a Pécsi Vásártéren, Borsod megyében Miskolcon és Ózdon, Pest megyében a Gyáli piacon, valamint Dabason, Nagykőrösön, Érden, Cegléden, Ráckevén és Gödöllőn tartottak razziákat. A szakemberek kalózmásolatok után kutatattak Szabolcs megyében Nyíregyházán, Mátészalkán és Csengeren, míg Zala megyében hat helyszínt kerestek fel. Csak Borsod megyében nem találtak illegális termékeket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatóján azt is közölték, hogy több honlapot bezárattak, melyeken emelt díjas SMS elküldésével lehetett filmeket, játékokat letölteni. A rendőrség közlése szerint az internet terjedésével a piacokról egyre inkább eltűnik az illegálisan árult CD-k és kazetták, mennyiségük folyamatosan csökken.

A piacokon az illegálisan másolt VHS kazettákért 700-800, a videó CD-kért 1000, míg a hamis DVD-kért 1500 forintért lehet hozzájutni. Az ehhez hasonló termékeknél nemcsak az árusítás, hanem a vásárlás is büntetendő. Bajor Mária, az ASVA igazgatójának közlése szerint a kiadóknak a kalózmásolatok évente 6-7 milliárd forint bevételkiesést okoznak, és az állami költségvetést is többmilliárd forinttal röviditík meg.

Peszleg Tibor, az ORFK Internet Csoportjának vezetője szerint már nemcsak fiatalok, hanem komoly bűnözői csoportok is foglalkoznak internetes filmterjesztéssel. Elmondása szerint a postafiókos pénzátutalással működő vagy emelt díjas SMS küldése révén letölthetővé váló filmek ügyében jelenleg 14 honlapnál nyomoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tiborpapa #67
    De nekem Nem is ez a problémám,hanem, szeretném megtudni, hogy az Artistjust
    mért az itg-vel pereskedik,Mért nem figyel fel a dvd poster tevékenységére?Csak egy.Van olyan oldal,hogy észrevétel.Ha meg mered irni,az észre vételedet,le hülyéznek,vissza küldenek az állt. iskolábba,Ha meg untad a vitát,akkor törlik gyorsan,feketézéssel foglalkoznak.Az jobb min az itg forum ahol barátságosan kérhettél,társaloghattál,barátokat szerezhettél.üzenhettél, öszinte lehettél.A
    keresöbe, hiába irom be,Artistjust ez az oldal jön be.Gondoltam hátha figyelnek,be irok ide,hátha fel figyelnek s azokat vonják,ki, akik meg érdem lik.
  • tiborpapa #66
    Én igazatt adok,csak anyi,a kamának,hogy nem a miniszteri fizetéshez kéne átlagolni hanem az egyszerü dolgozok átlagához,már min a minimál bérhez.S a dvd-ék árát ahoz igazitani.Vegyük olasz országot,86-ban 3000 L-ra volt 1kg paprika,2005-ben 3000 L 1kg paprika.anyug dij 86 ban 5-6 mill,2005ne voltam nemtudom mennyit emelkedet.Alényeg az, hogy az árak, el érhetöek legyenek, a kis fizetésüeknek is.Én azt valom,ha ma kevesebért töb jön be,s többet tudok forgalmazni,minthogy keveseb jut ,s kevesebhez tudom el juttatni.Melyik a Jobb?
  • Csacsis #65
    A fogyasztók jogait ki védi a kizsákmányolás ellen?
  • Csacsis #64
    Megvettem a Diabló 2+EXP eredetibe 3000-ért.
    Ha ennyi lett volna régen is, már akkor megvettem volna.
    Miért nem lehet normális áron árúlni a cuccokat?
    Ja, a szoftvereket ez után is utólag fogom megvenni. Nincs 10-15 rugom ezekre a cuccokra (nem bírom kigazdálkodni). Az árak nőnek, de a fizetések nem. Hol itt az igazság?
  • TeszteloPontHu #63
    De értsd meg, jog szerint az nem minősül illegális másolatnak (csak a szoftver), nem ismerem a konkrét ügyet, de gondolom nem csak zenét is filmet találtak.
  • Frank99 #61
    meséld majd ezt a bíróságon, ha elkapnak, hogy honnan van.

    A bíróságnak elég, ha a tulajdonodban van illegális másolat, legyen az zene, film, vagy program, és játék.
    Ha van időd olvasd el a Szegedi bíróságon a Killer/Morder ügyet, egy talicska anyag, és voltak filmek is...
    aki nem tudta megmutatni az eredetit, arra ráverték.

    igaz, megúsztuk megrovással, csak lementem 380 km-t 5x, meg ügyvéd, meg bírósági költség.

    csekély 150.000 Ft-ban van...

    úgy imádom az iylen okosokat, akik azt hiszik, hogy van Mo-on vannak még jogai az embereknek.

    persze jogod van befogni a pofádat...
  • crx #60
    Teljesen mindegy hogy mit csinálnak mindig jön az utánpotlás. Lekapcsolnak egyet ketöt lesz hejetük három négy ember aki ujbol elkezdi idö kérdése. A netröl letöltött dolgok ugyanugy illegálisak hiába magyarázod meg magadnak meg a töbi havernak hogy ez nem büntethetö ha a magyar álam (Rendöség ügyész,biró,)Meg akar büntetni akor meg is fog. Lehhet a szobádban ezer eredeti lemez de ha találnak egy számitogépet akor it a vége fus el véle neked lötek ha meg akarnak büntetni.
  • mrzool #58
    Érdekes, ezek tipikusan olyan mondatok, amíg így is hangozhatnának:

    'Nehogy elkezdjem sajnálni az autógyártókat a milliárdos hasznuk mellett.'

    Érdekes módon, senki sem agitál az autólopások mellett...
  • TeszteloPontHu #51
    Az árak nem légből kapottak:
    http://studioworks.bmc.hu/magyar/arak.htm#dvd
  • TeszteloPontHu #49
    Így van: ha netről filmet v. zenét töltesz le és azt nem adod tovább (sem ingyen, sem pénzért), akkor az a magyar jogszabályok szerint legális, mivel magáncélú másolatkészítésről van szó. A törvényt az sérti meg, aki felteszi a webre/megosztja a fájlt, mert az engedély nélküli terjesztés/műsorszórás.
    Ez azonban nem vonatkozik a szoftverekre. Ott letölteni sem szabad.

    Más: "DVD előállitása nem több mint 100 ft! 700-900 Ft körül alakul a jogdij+terjesztés+KIADOI haszon+Afa"
    Azért azt megnézném, hogyan hozol ki egy kétrétegű DVD-t tokkal, színes borítóval együtt 100 Ft-ból. 10e db felett 1 euró (azaz 250 Ft) körül van csak a lemez ára, ebben nincs benne a tok és a borító. Itthon pedig 1 filmből nem mindog fogy el 10e db, hacsak nem valamilyen nagy sikerről van szó.
    Blődségeket azért nem kellene írni.