Berta Sándor

Vezetéknélküli internet a stockholmi metróban

Az internetes hozzáférések megléte egyre fontosabbá válik világszerte, így a svéd fővárosban, Stockholmban is. Éppen ezért a stockholmi metróhálózatban vezetéknélküli internet segítségével kommunikálhatnak a szakemberek.

Érdekes ötlettel álltak elő a stockholmi közlekedési szövetség, az SL szakemberei. A fejlesztők nem sokáig gondolkoztak, hanem hamar a tettek mezejére léptek. Ennek a határozott magatartásnak köszönhető, hogy a közlekedési szövetség munkatársai a jövőben már képesek lesznek arra, hogy a stockholmi metróhálózatban vezetéknélküli internet segítségével egymással kommunikáljanak.

A tervek megvalósításáért az Appear Networks, a Connex közlekedési vállalat és a Fujitsu Siemens Computer elektronikai konszern együttesen felel. A stockholmi program a "Wireless Employee" fantázianevet kapta. A projekt eléggé összetett, hiszen nemcsak a megfelelő szoftver- és hardvermegoldásokat kell létrehozni, de a metró miatti speciális kihívásoknak is meg kell felelni.

A hálózat elkészülte után lehetővé válik majd, hogy az SL munkatársai gyakorlatilag valós időben, vagyis realtime módon beszélhessék meg a felmerülő problémákat, ezáltal nem csak a metrószemélyzet, de az utasok biztonsága is nőhet. Az adatokról ráadásul minden alkalmazott értesülni fog, így pontosan képben lesznek majd az olyan fontos információkról, mint például melyik szerelvény késik és mennyit. Ezeket az adatokat állandóan aktualizálják, így minden munkatárs az időszerű helyzetről tájékozódhat és akár az utasokat is tudja tájékoztatni.

A rendszer helytől független adatokat és alkalmazásokat használ és pontosan megjelöli, hogy melyik alkalmazott éppen hol tartózkodik. Ake Lindström projektmenedzser úgy véli: a stockholmi metró napjaink egyik legkorszerűbb vezetéknélküli internetes technológiájával lesz felszerelve, és a munkatársak bármilyen esetről - legyen az akár tűz vagy baleset - azonnal értesülhetnek. Az idő pedig minden esetben fontos, hiszen a gyorsaság és a jól tájékozottság akár életeket is menthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #9
    én szintén :)
  • Csatti #8
    Én meg mint Miskolci, szarok rá hogy lesz e Pesten új metro vagy sem. :)))
  • aDannyBoy #7
    "A fejlesztők nem sokáig gondolkoztak, hanem hamar a tettek mezejére léptek."

    nekem ez tetszik... nalunk ez ugy nez ki, hogy 5-10 evig pocsolnek es utana a szukseges ido felet szanjak a megvalositasra, mert mar surgos, es ezert minden gyenge minosegu lesz... blah
  • Darth Sith #5
    ha iylen lesz a metró akkor gratulálok a magyar politikusoknak.. :)
  • gz8 #3
    Tiszta Bomfunk MCs :)))
  • BaBaPoPo #1
    Na... ilyen metrot nem fogunk mi látni magyarországon soha...