Berta Sándor

Vezetéknélküli internet az Agip benzinkutaknál

A piaci harc minden fronton zajlik, így a benzinkút-társaságok között is. Az Agip egy új szolgáltatással akarja magához csábítani az autósokat.

A benzinkút-társaság vezetői úgy döntöttek, hogy idén áprilisig mintegy 400 töltőállomást szerelnek fel vezetéknélküli internet-hozzáféréssel. A vállalatnál arról egyelőre még nem döntöttek, hogy a további 200 benzinkutat is ellássák-e vezetéknélküli internettel. Az Agipnak a Airnyx AG, a T-Online és az Intel segít az elképzelés végrehajtásában.

Az Agip benzinkutaknál a jövőben megálló autósnak egy T-Online hozzáféréssel vagy egy felhasználói kártyával kell rendelkezie ahhoz, hogy csatlakozni tudjon a világhálóra. A kártyát egyébként bárki megveheti a töltőállomásokon. A T-Online szolgáltatásának igénybe vételekor a percdíj 16 cent, míg egy 30 perces bón 4,50, egy egyórás pedig 7,50 euróba kerül.

A T-Online ráadásul már most azon dolgozik, hogy vezetéknélküli internetes csatlakozási opcióval lássa el a szoftverét. Az Airnyx AG pedig a hálózat felállításához szükséges technikai hátteret fogja biztosítani. Végül az Intelre vár a kész rendszer minősítése és az üzleti felhasználók részére a Virtual Private Networks (VPN) tesztelése.

Az Agipnál egyébként nem ez az első kísérlet a vezetéknélküli internet bevezetésére. A benzinkút-társaság 30 töltőállomásán ugyanis egy ideje már sikerrel működik az IEEE-802.11b-szabvány szerinti vezetéknélküli internet. Mivel valószínűsíthető, hogy ez a szolgáltatás bevált, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy az Agip a rendszer jelentős kibővítése mellett döntött. Kérdés, hogy a többi benzinkúttársaság felveszi-e az eléjük dobott kesztyűt és kirukkolnak-e valami hasonló szolgáltatással? A felhasználók pedig ezentúl lehet, hogy már nemcsak tankolni, vagy pihenni fognak egy töltőállomásnál, hanem megnézni az e-mailjeiket, vagy akár böngészni is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!