JohnnyCage

Késhet a DVD-írók általános elterjedése

Egyes tajvani gyártók arra hívták fel a figyelmet, hogy a DVD+R/RW és DVD-R/RW újraíró meghajtók egyik kulcskomponensének hiánya miatt várhatóan eltolódik néhány hónappal a készülékek széleskörű piaci elterjedése.

A DVD meghajtók gyártásával foglalkozó cégek korábban úgy vélték, a számítógépes DVD-újraíró meghajtók az idei második negyedévben rohamos terjedésnek indulnak, miután a készülékek ára jelentősen lecsökken. Ezt a tervet várhatóan azonban keresztülhúzza az író/olvasó optikai fejek kialakulófélben lévő hiánya.

Az AOpen, ASUSTeK, BenQ, Lite-On IT, és Ultima Electronics (Artec) tajvani gyártók egyaránt a második negyedévre várták a DVD+R/RW és DVD-R/RW meghajtók széleskörű piaci hódításának kezdetét, az optikai fejek hiánya egyelőre azonban erősen korlátozza a készülékek gyártási mennyiségét. A társaságok szerint a probléma várhatóan még a második negyedévben megoldódik, mivel az időszakban több japán beszállító is beindítja az optikai fejek termelését új gyártósorain, jelentősen megnövelve ezzel az komponensek elérhető mennyiségét. A DVD újraírók piaci térhódítása azonban így is néhány hónapos csúszást szenved, mivel a jelenlegi gyártósorok viszonylag alacsony hozammal dolgoznak.

Ami a DVD újraíró optikai fejek gyártási mennyiségét illeti, a japán Sanyo Electronics a tavalyi 610 ezer darab után az idei évben már mintegy 8 millió ilyen komponenst tervez legyártani. A Ricoh 1,7 millióról 2,7 millió darabra bővíti termelését az idei évben, a Hitachi pedig a tavalyi 600-700 ezer darab után mintegy 2,5-2,6 millió darabos mennyiséggel számol 2003-ban. A Matsuhita Electric Industrial és Sony a 2002-ben legyártott 800 ezer, illetve 180 ezer darab optikai DVD fej után 2003-ban mintegy 1,5 millió, illetve 1,9 millió darabra tervezik bővíteni kapacitásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #18
    Lehet hogy nem ide tartozik de nem tudja valaki véletlenül hogy hogyan kell dvd filmet átírni sima dvd-re és hogy milyen program kell hozzá,Légyszi segítsetek!!!!
  • magyar ember 2 #16
    Az hagyjan hogy olcsobb, de raadasul a blu ray csak a dvd-r-t fogja olvasni, a +r-t nem. Szal ha par ev mulva is akarod hasznalni a dvd-det, akkor a kerdes eldolt.
  • Inquisitor #14
    "A cd napjai nincsenek megszámlálva! (mivel olcsó, ezért még vagy 10-15 évig marad)"
    Hmmm. DVD-R lemezt akár már 400Ft-ért is kapni. Ft/MB leosztásban egálban van a CD-vel, sőt!
    "A DVD viszont haldoklik/haldokolni fog! Ugyanis a BlueRay technológia már ássa a DVD sírját!"
    Ezt mondták 96-ban a DVD-re, és csak most jönnek hozzá az elérhető írók :)
    Blueray maj úgy 2010 környékén ... addig el leszünk a DVD-vel. Pláne, hogy mint a Videókazettánál és DVD-nél, őgy a BlueRay-nél SINCS elfogadott kizárólagos szabvány. :(
  • Inquisitor #13
    "Vagy meg kell várni a "kombinált" írókat..."
    Már ég vannak ilynek, csak itthon minek lehetne kapni?
    (Árlistéban van, csak kapni nem lehet ...)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    hehe. Azok memkártyák nem chipek!
  • Csudri #3
    A cd napjai nincsenek megszámlálva! (mivel olcsó, ezért még vagy 10-15 évig marad) A DVD viszont haldoklik/haldokolni fog! Ugyanis a BlueRay technológia már ássa a DVD sírját! Gondolj bele: A DVD nem volt akkora ugrás a CD-hez képest, mint a CD a "kisflopi"-hoz képest. A BlueRay viszont igenis nagy ugrás (két oldalas lemez oldalanként 25-30gb kapacitással)!