JohnnyCage

Változatlan marad az írható DVD-lemezek ára

A DVD+R és DVD-R írható DVD-lemezek ára az év első felében várhatóan stabil marad annak ellenére, hogy a társaságok folyamatosan bővítik gyártókapacitásukat.

Egyes hírforrások jelentése szerint az írható DVD-lemezek ára a közeljövőben nem fog változni, mert a másodvonalbeli gyártók egyelőre nem tudják javítani gyártósoraik meglehetősen gyenge hozamát.

Az optikai adattároló médiák vezető gyártói jelenleg hozzávetőleg 80 - 90 százalékos hozammal gyártják a DVD+R és DVD-R lemezeket, a másodvonalbeli cégek ugyanakkor egyelőre alig 20 - 30 százalékot tudnak elérni. Mindez azt jelenti, hogy a kisebb gyártók által előállított lemezek háromnegyede nem jut át a minőségellenőrzésen. Éppen ezért az árakat a másodvonalbeli cégek sem tudják lejjebb szorítani, hogy konkurenciát állítsanak a piacvezető gyártóknak.

Ezen arány feljavítása ipari szakértők szerint 3 - 6 hónapot fog igénybe venni a másodvonalbeli cégek esetében, így a piacvezető gyártók, mint a Ritek, a CMC Magnetics, és a Prodisc Technology a közeljövőben nem kényszerülnek az árak csökkentésére.

Piaci jelentések szerint a másodvonalbeli cégek által gyártott, 2,4-szeres sebességgel írható DVD-R lemezekért a nagykereskedelmi piacon 0,60 dollárt kell fizetni, amíg a vezető gyártók hasonló lemezei 0,80-1 dolláros darabáron vásárolhatók meg. A 4-szeresen írható DVD-R lemezek nagykereskedelmi darabára jelenleg 1,20-1,50 dollár között mozog. Ezek a lemezek egyelőre azonban csak a vezető gyártók kínálatában jelentek meg, a kisebb cégek ugyanis még nem tudják számottevő mennyiségben gyártani azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lammer at Work #7
    ok köszike...
  • vax #6
    Igaz a philips dvd iró + -s. De ami médiákat lehet kapni azokkal semmi gond nem volt (philips, tdk, imation, primedisc, hp). Bár igaz a Philips a legjobb hozzá. Na vajon miért?
  • Gabest #5
    na, mire elolvastam megelőztek!
  • Gabest #4
    princo 100-as hengeres :D
  • crx #2
    Werbatim.
  • Lammer at Work #1
    Mondjatok már tényleg kíváló DVD-r lemezt mert az E-Proval szívok... egy picit.