JohnnyCage

Áremelkedés várható a DVD-R lemezek piacán

Az optikai adattároló médiák tajvani gyártó szerint a DVD-R lemezek ára a közeljövőben emelkedni fog, mivel a kereslet rendkívül élénk, a gyártókapacitás egyelőre nem elegendő, az alapanyagok pedig jelentősen drágultak.

Mint egyes tajvani gyártók közölték, a DVD-R lemezek szerződéses ára a második negyedévben emelkedni fog, a nagykereskedelmi árak pedig már az elmúlt napokban elmozdultak felfelé. A kisebb tajvani gyártók, mint a Princo, az Acer Media Technology, és a Na Ya Plastics a napokban 0,70 dollárra emelték a 2,4-szeresen írható DVD-R lemezek európai forgalmazók számára biztosított nagykereskedelmi darabárát, amely mintegy 0,10 dollárral magasabb a februári árszintnél. Az árak hamarosan az észak-amerikai, illetve japán forgalmazók számára is emelkedni fognak.

Az optikai adattároló lemezek vezető tajvani gyártói, mint a Ritek, a CMC Magnetics, és a Prodisc Technology egyelőre nem emelték szerződéses áraikat. Az utóbbi cégek 2,4-szeresen írható DVD-R lemezeiért 0,80 - 0,90 dollárt kell fizetniük a forgalmazóknak, a 4-szeresen írható változatok szerződéses darabára pedig 1,50 - 2,00 dollár.

A vezető gyártók lemezeit elsősorban olyan óriáscégek vásárolják fel, mint a Pioneer, a Sony, a TDK, és a Philips. Ezek az árak ezért kevésbé érzékenyek a piac változásaira, mint a nagykereskedelmi árak. Egyes hírforrások szerint a vezető gyártók egyelőre csak a megrendelések hozzávetőleg 50 százalékát képesek kielégíteni, amely előbb - utóbb jelentős áremelkedéshez fog vezetni ezen termékek körében is.

A viszonylag kisebb DVD+R piacon a Ritek jelenleg mintegy 80 százalékos részesedéssel rendelkezik. A társaság a 2,4-szeresen írható DVD+R lemezek darabjáért 0,80 dollárt kér, a 4-szeresen írható változatok ára pedig valamivel 1 dollár fölött mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #1
    "2,4-szeresen írható DVD-R lemezek"

    höhö :P