JohnnyCage

A tajvani cégek leállítják a DVD-írók gyártását

A tajvani periféria-gyártók a kedvezőtlen gazdasági körülmények, illetve az írható és újraírható DVD szabványok körüli zűrzavar miatt egyelőre nem adják ki saját készülékeiket.

Az optikai meghajtókat gyártó tajvani cégek többsége egyelőre várakozó álláspontot választott, és csak akkor dobja piacra saját DVD újraíró meghajtóit, ha a piaci körülmények tisztázódnak.

Bár egyes cégek, mint például a japán Sony Corp. a közelmúltban olyan meghajtókat dobtak piacra, amelyek több rivális írható DVD szabványt is támogatnak, a három részre oszlott piac problémája ezzel nem oldódott meg. Az ilyen eszközök felhasználóinak ugyan nem kell attól tartaniuk, hogy inkompatibilitási problémákba ütköznek, vagy készülékük egy év múlva használhatatlanná válik egy háttérbe szorult szabvány támogatása miatt, a valódi megoldást csak az jelenthetné, ha az ipar felsorakozna egy általánosan elfogadott technológia mögé.

A DVD-újraírók piacára belépni készülő cégek közül az Ultima Electronics a rossz időzítésre hivatkozva halasztotta el DVD+RW meghajtójának kiadását, amely így a karácsonyi szezon helyett csak valamikor a jövő év első felében jelenhet meg. A társaság vezetőinek elmondása szerint az Ultima készen áll a DVD-újraírók gyártására, de a jelenlegi piaci helyzetben az eszközök kiadása pénzkidobás lenne. A társaság ezért inkább megvárja, amíg kibővül a meghajtók felhasználói köre, amely jelenleg a számítástechnika rajongóira korlátozódik.

A Lite-On IT elmondása szerint a társaság a jövő év első felében kiadja saját DVD-újraíróját, azt azonban még nem döntötte el a tajvani gyártó, hogy a DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD-RAM hármasból melyik szabványt fogja támogatni.

A tajvani cégek közül ezidáig egyedül az ACER Grouphoz tartozó AOpen Inc. adott ki DVD újraírót. A társaság az idei évben mintegy 10-20 ezer darabot tervez eladni szeptemberben piacra dobott DVD+RW meghajtójából.

A japán Plextor egyelőre szintén arra vár, hogy a piac egy általánosan elfogadott technológia mellé álljon, mivel a társaság nem szeretne olyan meghajtót kiadni, amely a közeljövőben esetleg használhatatlanná válna. A társaság a jövő év első negyedében azonban mindenképp piacra dobja első DVD-újraíróját.

A CMC Magnetics, amelynek DVD+RW lemezeit a Philips elsőként hitelesítette a tajvani lemezgyártók közül úgy véli, a DVD+RW meghajtók iránti kereslet a karácsonyi szezonban ugrásszerűen meg fog növekedni. Az eszközök ára ennek következtében a jelenlegi 380 dollárról hozzávetőleg 200 dollárra fog zuhanni az év végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!