JohnnyCage

Újabb DVD szabvány a jelenlegi leváltására

A japán Toshiba és NEC cégek egy olyan, új technológiával álltak elő a napokban, amely a jelenlegi DVD technológia utódja lehetne a közeljövőben, ugyanakkor a hasonló terveknél olcsóbb megoldást kínál.

Az elektronikai óriásokat a jelek szerint nem rettentette el az írható és újraírható DVD szabványok körüli zűrzavar, és a következő generációs DVD technológia terén is egymástól eltérő megoldások egész sorával próbálkoznak. A kínai kormányprojekt keretében kifejlesztett "DVD-pótlót" leszámítva ezidáig két eltérő terv élt a DVD technológia jövőjével kapcsolatban.

Az egyik a Blu-ray elnevezésű technológia, amelyet egy Sony vezette, kilenc elektronikai óriásból álló szövetség fejleszt elsősorban DVD-újraíró meghajtókhoz. A jelenleg alkalmazott vörös színűvel ellenben rövidebb hullámhosszú, nagyobb adatsűrűséget lehetővé tévő kék lézeres technológia azonban meglehetősen költséges, ezért egyes cégek inkább a jelenlegi DVD-Video hardver technológiát kombinálnák egy, az MPEG-2 -nél hatékonyabb tömörítési eljárással, például az MPEG-4 -gyel. Mivel ez a technológia a lemezek valódi tárolókapacitását nem növelné nyilvánvaló, hogy a megoldás csak videó célokra lenne felhasználható.

A Toshiba - NEC páros azonban egy olyan, következő generációs technológiával állt elő, amely a két cég állítása szerint minden szempontból optimális lenne. A Nihon Keizai Shimbun jelentése szerint a megoldás hozzávetőleg a jelenlegi, első generációs DVD technológiák tárolókapacitásának négyszeresét biztosítaná.

Bár a két cég megoldása szintén kék lézert alkalmazna, az új eszközök gyárthatóak maradnának a jelenlegi DVD gyártósorokon, amely drasztikusan lecsökkentené a készülékek piaci árát. A Toshiba és az NEC a hírek szerint a hónap végén mutatja be a technológiát egy DVD szabványokkal foglalkozó szövetségnek. Az első, felvételre és lejátszásra is alkalmas asztali készülékek 2004 második felében kerülhetnének a piacra, áruk pedig kezdetben hozzávetőleg 1100 dollár lenne.

A Nihon Keizai Shimbun japán napilap írására egyelőre egyik cég sem kívánt reagálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #3
    mar most van 2 ;) dvd- es a dvd+ amik nem kompak egymassal ;)