Spencer

DVD-író piaci helyzetjelentés

Az optikai adattároló megoldások piacára szakosodott Fujiwara-Rothchild piackutató cég egy a Hitachi Maxell által rendezett sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését, melyből többek közt kiderül, hogy a DVD-írók, illetve az írható DVD lemezek piacán 2002-ben addig soha nem tapasztalt fellendülést regisztráltak.

A megelőző, 2001-es esztendőben lényegében stagnáló piaci szegmens 2002-es roppant dinamikus növekedésének hátterében a szakértők szerint elsősorban az áll, hogy a személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégek egyre nagyobb arányban szerelnek DVD-írókat különböző PC-ikbe, valamint hogy az integrált merevlemezzel rendelkező asztali DVD-írók is egyre kelendőbbek a piacon.

A piackutató cég jelentése szerint az elmúlt esztendőben világszerte összesen 5,2 millió darab, PC-kbe szánt DVD-író meghajtót készítettek, a legyártott asztali DVD-rekorderek darabszáma pedig ugyanezen időszakban meghaladta az 1,7 milliót. Figyelemre méltó adat, hogy míg az elmúlt évben több mint 120 millió darab egyszer írható DVD+R, illetve DVD-R lemezt gyártottak, addig a 2002-ben készített újraírható DVD+RW, illetve DVD-RW lemezek mennyisége alig érte el a 39 milliót, vagyis 2002-ben több mint háromszor több egyszer írható DVD lemezt gyártottak, mint újraírhatót.

A jelentésből arra is fény derül, hogy 47,4 százalékos piaci részesedésével jelenleg a DVD-RW meghajtók uralják a PC-s DVD-írók piacát, a második helyen 36,9 százalékos részesedéssel a DVD+RW meghajtók, a harmadik helyen pedig alig 15,8 százalékos részesedéssel a DVD-RAM meghajtók találhatók. A DVD-RW formátum népszerűsége ezek alapján töretlennek mondható, azonban szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a DVD+RW folyamatosan feljövőben van, ebben pedig nem kis szerepe van az olyan nagy és neves PC gyártóknak, mint amilyen például a Dell Computer, mely DVD+RW meghajtókat szerel számítógépeibe.

Az asztali DVD-írók piacán teljesen más a helyzet, ugyanis ebben a piaci szegmensben a 2002-ben legyártott eszközöknek még több mint 69 százaléka a PC-s piacon elhanyagolható fontosságú DVD-RAM formátummal volt kompatibilis. A DVD+RW, illetve a DVD-RW ebben a szegmensben fej-fej mellett versenyez, ugyanis míg az előbbi formátum 15,4 százalékos, addig az utóbbi 15,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #9
    Cuccot vinni vhova vinyóval vagy CDRW-vel pont elég. Minek ez a DVD izé? Max filmnek jó, de arra meg drága és nekem pl sosem lesz asztali kütyüm, az tuti :)
  • Mike at home #5
    inkabb a blue-ray cuccokat nyomatnak, ez a 4.7 giga ma mar szart se er

    160 gigas vinyo 50+fa = 1 dvd iro
    160 giga lementese = 35 dvd
    35 legalisan vett dvd cc 50e
    ebbol megveheto a kovcsi vinyo
  • vax #4
    Szoljál ha valahol olcsón látsz.:)
  • Pheel #3
    Már rohanok is venni egyet, nehogy elkapkodják :)
  • Vízipók #2
    Amilyen a cikk, olyan a hozzászólás.
  • Vízipók #1
    Hmmmm...