Hunter

Új "holdat" találtak a Föld körül

Egy amatőr csillagász elképzelhető, hogy a Föld egy újabb holdját fedezte fel, ami a szakértők szerint csak mostanában érkezhetett.

Rengeteg kétség és bizonytalanság övezi a rejtélyes objektumot, ami a J002E3 jelzést kapta. Lehet hogy egy elhaladó szikladarab, amit foglyul ejtett a Föld gravitációja, vagy egy visszatérő elhagyott rakéta burkolata hozta izgalomba a csillagászokat? A felfedezés Bill Yeung nevéhez fűződik, aki arizonai obszervatóriumában észlelte és jelentette be, mint elhaladó földközeli objektumot. Hamarosan azonban rádöbbent, hogy az új objektum egyáltalán nem kíván eltávolodni bolygónktól, ehelyett 50 napos pályán köröz.

Az Apollo 12 a kilövés elötti pillanatokban (1969. November 14.)
Paul Chodas, a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának munkatársa szerint mostanában kellett hogy érkezzen, máskülönben már régen észlelték volna a csillagászok számtalan eget kémlelő automatizált eszközei. A számítások arra utalnak, hogy valamikor az év első felében csapódhatott Földünk társaságához.

Bill Yeung miután észrevette az objektumot kapcsolatba lépett a massachusetts-i Kisbolygó Központtal, mely a J002E3 jelöléssel látta el és felrakták a honlapjukra is. Hamarosan azonban az objektum mozgása arra utalt, hogy pályára állt a Föld körül. Mozgását egy elhasznált rakéta burkolat vagy valami egyéb űrhulladék jellemzi. A szakértők azonban nem teljesen biztosak mi is az objektum valójában.

Az ausztrál Tony Beresford megfigyelései azt mutatják, hogy az objektum helyzete nem egyezik meg egyetlen ismert űrhulladékéval sem. Az európai megfigyelések pedig nem találtak a lassan forgó fém objektumra utaló változásokat fényességében. Röppályája arra enged következtetni, hogy valamikor áprilisban vagy májusban eshetett gravitációs fogságba, de még ez sem teljesen bizonyos. Ha beigazolódna, hogy természetes eredetű, akkor a J002E3 lenne a Föld harmadik természetes holdja. Az 1986-ban felfedezett másodikat Cruithne-nak nevezték el, pályája egy lópatkó alakjára emlékeztet a Föld és a Hold gravitációjának taszigálása következtében.

A NASA tudósai legfrissebb megfigyelései szerint csupán űrhulladékról van szó, feltehetően az Apollo-program egy Saturn V hordozó rakéta harmadik fokozata. Ám bármi legyen is az, valószínűleg nem sokáig fog keringeni a Föld körül, mivel a számítógépes kalkulációk alapján 20 százalék az esélye, hogy jövő évben összetalálkozik a Holddal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #31
    itt az uzenetuk: ...::..::::..:..:::::.....:::::.::..::...:::...ÿ::
  • Bonewerkz #30
    ha csak most fedeztek fel, es olyan instabil, hogy meg a kovetkezo nehany evben a Holdra csapodik.... akkor nemreg erkezhetett
  • awender #28
    Szerintem támad a Husszein Irakból.

    Én is megvizsgáltam a dolgot és ma este még csak 1 hold volt az égen. Majd szólok ha kettő lesz.
  • Deus Ex #24
    Ez a szemét sajnos strapabíróbb, mint szeretnénk. Az űreszközökben alkalmazott gömb alakú nyomástartó edények általában némi pörkölődéssel megússzák a visszatérést, de pottyant már le jóformán komplett rakétafokozat is.

    Ha az objektum természetes, akkor mennyire lesz látványos a Holdnak ütközése?
  • Laci73 #22
    ööö...egy kis javítás :)

    "...de a csillagászok közül sokan úgy emlegetik a Mars körül kerigő Deimost (12,6 km) és Phobost (22,2 km) mint kísérő égitesteket, nem pedig holdakat."

  • Laci73 #21
    Hello Mad Mind!

    Én a mi Holdunkat tekintem viszonyítási alapnak, tekintve hogy a kérdéses akármi is a Föld körül lébecol. A Marssal kapcsolatban igazad van, de a csillagászok közül sokan nem úgy emlegetik a Mars körül kerigő Deimost (12,6 km) és Phobost (22,2 km) mint kísérő égitesteket, nem pedig holdakat.
  • mad mind #18
    Szerinted mekkora tömegtől lehet holdnak nevezni valamit? A Mars kísérői sem sokkal nagyobbak, mégis holdak.
  • DF|Sylvie #15
    Mióta terjednek a szintetikus drogok, egyre több Holdat látnak a Föld körül egyesek.
  • DF|Sylvie #12
    "a számítógépes kalkulációk alapján 20 százalék az esélye, hogy jövő évben összetalálkozik a Holddal."

    Szegényke.
  • Inquisitor #6
    "Hamarosan azonban az objektum mozgása arra utalt, hogy pályára állt a Föld körül."
    A ... főnökükkel ... akarok ... beszélni.

    Békével jöttünk! :]