Hunter

Közel volt az űrszikla

Egy mindössze egy hónapja felfedezett aszteroida felettébb közelről vette szemügyre bolygónkat. Bár az összeütközés veszélye nem fenyegetett, csillagászok újra arra figyelmeztetnek, hogy milyen sok objektum bolyong a világűrben, ami katasztrofális következményekkel járhat. Január 7-én 839000 kilométerre közelítette meg a Földet, ami kozmikus léptékekkel mérve közelinek számít.

Méretét tekintve az objektum 300 méter, ami elég lenne egy egész ország elsöprésére, ha becsapódik. A 2001 YB5-öt december elején fedezték fel a Mount Palomarban felállított Neat (Near Earth Asteroid Tracking) teleszkóppal, mely amint a neve is mutatja, a Földhöz közeli aszteroidákat igyekszik nyomon követni. A csillagászok Apolló objektumnak nevezik, mivel fokozottan elliptikus pályája keresztezi a Mars, a Föld, a Vénusz és a Merkúr pályáját. A Napot 1321 nap alatt járja körül. "Potenciálisan veszélyes" minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy van egy halvány esélye, hogy egyszer szembetalálkozzon a Földdel. A közeledés alatt a cseh Klet Obszervatórium munkatársai Jana Ticha és Milos Tichy végeztek megfigyeléseket január 5-én. Ilyen "közeli találkozás" ritka ugyan, ám nem példanélküli. Mindazonáltal az egyetlen ismert objektum, ami ennél is közelebb halad el a Föld mellett az 1999 AN10 nevű aszteroida lesz, 2027. augusztus 7-én.


Visszatérve a 2001 YB5-re, fényessége utal arra, hogy sziklás teste 300 méternyi lehet. Ha a Föld egy ekkora testtel ütközne, az még nem jelentene globális pusztulást. Ahhoz, hogy minden élet kipusztuljon a Földön körülbelül egy 1 kilométeres objektumra lenne szükség, persze egy ilyen aszteroida tevékenységét is széles körben megéreznénk. Ha földdel ütközne, akkor az egész országot eltüntetné. Tudósok szerint, ha a becsapódási pont London lenne, a teljes pusztítás 150 kilométeres körben következne be, további 800 kilométeren súlyos károkat okozna, ami annyit jelent, hogy nem csupán a királyság semmisülne meg, de Franciaország is. Ha az óceánba csapódna be, akkor sem lenne jobb a helyzet, sőt akkor még nagyobb lenne a hatótávolsága. Az általa keltett szökőárak teljesen elmosnák a partvidéki nagyvárosokat.

"A tény, hogy ezt az objektumot mindössze egy hónapja fedezték fel magával vonja a kérdést, vajon lenne-e elég időnk bármit tenni, ha egy hasonló aszteroida ütközési-pályán közeledne felénk" - nyilatkozott Dr. Benny Peiser a liverpooli John Moores Egyetem tudósa a BBC News-nak. "A válasz természetesen nem, semmit nem tudnánk tenni ellene. Ez most egy kis emlékeztető volt, hogy milyen sokminden van odakint, amiről még nem is tudunk, ezért hatékonyabb felderítésre van szükség, ha meg akarjuk védeni bolygónkat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #14
    tunguzka egy rosszul elsült atombomba kisérlet volt, ezt mindenki tudja :)
  • tomcs #8
    na koszi, ebben nem voltam biztos
    de 1 olyasmi ha telibekapna 1 varost az csunyan nezne ki. es ez meg mindig 1 kisebb valtozat lehetett, szoval azert vannak eselyek.
  • Vízipók #7
    Tunguzka.

    És valszeg meteorit.
  • tomcs #6
    szeritem meg a sok ember mellett is kevesebb az eselye, bar ki tudja. az a sziberiai vagy mittomen milyen eset amitol a fak kifekudtek az vulkan volt vagy becsapodas? (ezt most telleg nem tom) de vegulis ha vmi ilyen van konnyen eshet "rossz helyre" is

    mellesleg evolucio-t lattatok? :D
  • tomcs #4
    ize. eddig hany ezer evet khuztunk igy bolygoszinten, jo a dinok vegulis megnyekkentek valamitol de manapsag mar azt se tartjak aszteroidanak.. persze azert ha van kapacitas, figyeljenek csak nyugodtan, az hogy eddig nem volt sajnos nem jelenti azt hogy nem lehet..
  • Lacc #3
    :D