daweed

Aszteroida csapodik be 2030-ban?

A csillagászok azon állítása, miszerint a Földet 2030-ban eltalálhatja majd egy meteorit, hatalmas túlzásnak tűnik.

Kevesebb, mint egy nappal később, hogy megszólaltak az első riadók a 2000SG344-es számú meteoritról, már kiderült, hogy kb. 5 millió kilométerrel mégis elkerüli bolygónkat.


Ennek ellenére a csillagászok továbbra is szemmel tartják az 30-70 méteres aszteroidát, amit még szeptemberben fedeztek fel. Néhány tudós kritizálta a módszert, hogy a média hamarabb tudott a dologról, minthogy az adatokat ellenőrizték volna.

Szeptember 29-én fedezte fel az objektumot David Tholen és Robert Whiteley a Canada-France-Hawaii 3.6 métere teleszkópjával. Nem sokkal később, a májusban készült felvételek között is megtalálták az azteroidát. Pénteken a Nemzetközi Csillagászati Szövetség bejelentette, hogy 1 az 500-hoz annak az esélye, hogy az aszteroida eltalálja a Földet 2030 szeptember 21-én.

Eddig még egyetlen objektumot sem fedeztek fel, ami ennyire nagy veszélyt jelentene a Földre. Ahol becsapódik, az eredmény pusztító lesz. Hatalmasabb lesz a robbanás, mint a valaha is épült legnagyobb atombombáé lenne.

A bejelentés után a csillagászok átnézték a régebbi megfigyelési adatokat, hogy még pontosabban meg tudják állapítani a meteor pályáját. Az eredmény: 2030-ban a hatalmas szikla 5 millió kilométerrel fog csak elkerülni minket, ami alig 12-szer annyi, mint a Föld-Hold távolság.

A jelenlegi mérések alapján 2071-re jósolnak újabb lehetőséget az összeütközésre, de ez még nem ellenőrzött 100%-ban. Jelenleg a 2000SG344 15 millió kilométerre van tőlünk és távolodik.

Vannak akik azt gondolják, hogy nem is egy aszteroidáról van szó, mert ilyen pontosan egyezik a pályája a Földével, lehet, hogy egy régi Szaturnusz rakéta maradványa, amit még a Hold expedíciókban használtak. Ha ez igaz, akkor a robbanás és annak hatása is kisebb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kori #29
    Nagy kárt tenne, ha beütne

    Az aszteroida a mérések szerint másodpercenként tizenöt kilométert tesz meg a Föld felé, ami azt jelenti, hogy ha netalántán ütközne a bolygónkkal, körülbelül egy 45000 megatonnás TNT bomba robbanóerejével lenne egyenlő a hatása. Ha szárazföldbe csapódna, egy 22 kilométer mély krátert vájna, és a robbanás mintegy 300 kilométeres körzetben mindent elpusztítana. Ha vízben landolna az 1950 DA, egy 25 méter magas szökőárt generálna, 1000 kilométerre a becsapódástól.

    Az aszteroida egyébként kettes fokozatot kapott az úgynevezett Torino skálán, ami azt jelenti, hogy "figyelmet érdemel". Szakértők szerint ugyanis az 1950 DA mérete közel van ahhoz, hogy befolyásolni tudja a Föld globális éghajlatát. Ám ezzel együtt azt senki sem gondolja, hogy az emberiségt fenyegető aszteroidáról lenne szó. Összehasonlításképpen: az a 67 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida, amely a dinoszauruszok kihalásához vezethetett, tízszer akkora volt, mint az 1950 DA.


  • Kori #28
    Aszteroida csapódhat a Földbe
    Még 878 évig nyugodtan aludhatunk
    muzsa
    2002. április 5., péntek 17:24


    Csillagászok szerint egy kilométernyi széles aszteroida csapódhat a Földbe 2880-ban. A hatalmas űrkőzetnek már neve is van: 1950 DA-nak hívják, és egy a háromszázhoz a valószínűsége, hogy összeütközik a Földdel.


  • Kori #27
    itt van egy másik



  • Kori #26
    Közeleg a világvége?

    Részletes számítások szerint az NT7-es több ízben keresztezi a Föld röppályáját, ám a legvalószínűbb, hogy 2019. február 1-jén csapódik be 28 km/s sebességgel, amivel kontinensnyi területet semmisíthet meg, és az egész bolygó éghajlatát megváltoztathatja.

    Pontosabb képet azonban csak a következő másfél év elteltével kapnak a csillagászok, ezalatt ugyanis tisztán látható lesz az aszteroida mozgása. Az addig összesített adatokból talán jövő karácsonyra kiderülhet, hogy egy pár zoknit vagy egy nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétát kérjünk Jézuskától.

    Dr. Donald Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa szerint az NT7 pályája szokatlanul ferde, eddig nem is figyeltek fel rá a csillagászok. A tudós ugyanakkor úgy véli, a jelenlegi számítások néhány tízezer-millió kilométeres hibahatárral dolgoznak, azaz egyelőre még felesleges lisztet halmozni, meg úgy egyébként is.


  • Kori #25
    A meteor átmérője - fényéből ítélve - két kilométer lehet, elég ahhoz, hogy leradírozzon egy tetszőleges kontinenst a Föld színéről. A csillagászok láthatóan ráizgultak a témára, bár legtöbbjük arra számít, további mérésekkel ki fogják deríteni, pontosan hány kilométerre kerüli el bolygónkat az aszteroida. A tudósemberek az úgynevezett Palermo-skálán -0.25-ös értékre saccolták a veszély nagyságát.

  • Kori #24
    Meteorit csapódhat a Földbe
    Közeleg a világvége?
    Rádi Gábor
    2002. július 24., szerda 12:00


    Előzetes számítások alapján a 2002 NT7 névre keresztelt szikladarab az első, amelyik ténylegesen veszélyeztetheti a Földet. A csillagászok úgy kalkulálnak, az aszteroida 2019. február 1-jén találkozhat össze kedvenc bolygónkkal - bár biztosat egyelőre senki nem mer állítani.


  • Kori #23
    A szimulációban az aszteroida az Atlanti-óceánba zuhant, körülbelül 600 kilométerre az amerikai partoktól (a valóságban is nagyjából itt történne a becsapódás). Az ütközés hatása egy 60 ezer megatonnás TNT bomba robbanóerejével lenne egyenlő, és egy csaknem 20 kilométer átmérőjű körben teljesen kiszorítaná a vizet, egészen a 5 kilométer mély tengerfenékig, sőt még a fenékbe is krátert vájna. Ezután minden irányba elindulnak a hullámok. "A filmekben mindig csak egyetlen nagy hullámot látni, de valójában hullámok tucatjai alakulnak ki. Az elsők még kisebbek, de azután egyre magasabbak érkeznek, 3-4 percenként" - mondta Ward.

  • Kori #22
    Amerikai kutatók számítógéppel modellezték a Föld felé tartó 1950 DA aszteroida esetleges becsapódását. A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem (UCSC) szimulációja szerint ha az egy kilométer átmérőjű szikla az Atlanti-óceánba zuhanna, nyomában 120 méteres szökőár söpörne végig az Egyesült Államok keleti partjain. Steven Ward, a UCSC geofizikai és bolygófizikai kutatóintézetének munkatársa és Erik Asphaug, a földtudományi intézet munkatársa a Geophysical Journal International szakfolyóirat júniusi számában közlik eredményeiket.


  • Kori #21
    Egy új amerikai weboldalon a csillagászathoz nem értő, ám önmagukat fenyegetettnek érző internetezők is könnyedén kiszámíthatják, milyen hatásokkal kell számolniuk meteoritbecsapódás esetén. A szájtkészítő kutatók még arra vonatkozólag is adnak tanácsokat, mikor élhetünk túl egy efféle tragikus eseményt.


  • Kori #20
    2 km átmérőjű