Hunter

Számítógépek segíthetik a jövő űrsétáit

Nem kis kihívás egy űrséta a Nemzetközi Űrállomás űrhajósainak, az utódaik azonban könnyebb idők elé nézhetnek, köszönhetően a jelenleg fejlesztés alatt álló hordozható, vagy inkább viselhető számítógépnek.

A Boeing és az MIT Média Laboratóriumának kutatói olyan számítógépes rendszert fejlesztenek, melyet egy hagyományos űrruhához tudnak illeszteni. A prototípus már sikeresen átvészelt több szélsőséges elektromágneses sugárzási tesztet és átalakították, nehogy meggyújtsa az űrhajósok által belélegzett tiszta oxigént. Ilia Rosenberg, a Boeing Kommunikáció és Nyomkövetési részlegének vezetője elmondta, a rendszer segítséget nyújt az űrállomástól elszigetelt asztronautának a NASA építette mikroműholdakon keresztül, melyek az ISS-t figyelik. Az eltévedt űrhajós képet kaphat arról, hogyan tud biztonságosan visszajutni az állomásra a jetpack használatával. "Könnyen elveszthetik tájékozódó képességüket" - mondta Rosenberg. "Ekkor válik kritikus fontosságúvá, hogy információhoz jussanak az állomás hozzájuk viszonyított helyzetéről."


"Ha az űrhajós és a legénység sem képes megoldani a problémát, akkor fel tudunk tölteni egy videofilmet a Földről az állomásra, így mutatva meg a helyes irányt" - nyilatkozta Rosenberg a New Scientist számára adott interjúban, hozzátéve, hogy minden egyes űrséta közel 1 millió dollárba kerül. Az új technológia nagy költség megtakarítást jelenthet az eredményesség növelésével.

A NASA a Boeinggel és az MIT-vel közösen dolgozik a fejlesztésen, Rosenberg becslései szerint a végső rendszer költségei lényegesen kevesebbe kerülnek, mint egy űrséta ára. A kutatók szerint néhány éven belül alkalmazható lesz a rendszer. A prototípust, az MIT számítógép fejlesztői készítették a már rendelkezésükre álló alkatrészekből, hogy megmutassák az ötletük életképes. Az első modell egy zsebszámítógépet, vezeték nélküli hálózati kártyát és egy kisméretű, fejre erősíthető monitort tartalmaz. A rendszer a képet és hangot az űrállomás már rendelkezésre álló rádió kommunikációs infrastruktúráján keresztül juttatja el viselőjéhez. A tesztek kiterjedtek az eszköz szélsőséges körülmények közti helytállására és az űrruhán található eszközökkel való zavartalan együttműködésre. A rendszer ellenáll az intenzív rádiófrekvencia sugárzásnak, melyet az ISS kommunikációs antennája produkál. A számítógép energia forrását is 500 milliwatt alá csökkentették, mivel egy ennél erősebb elektromos eszköz belobbantaná a ruhában lévő tiszta oxigént.

"Ez a technológiai bemutató bizonyította, hogy képesek vagyunk hang és képadatokat juttatni az űrállomáson kívül dolgozó űrhajóshoz, betartva a szigorú biztonsági előírásokat is" - mondta az MIT kutatója, Steven Schwartz.

Mindazonáltal a prototípus nem rendelkezik beviteli mechanizmussal. Schwartz elmondása szerint hangfelismerés vagy egyéb módszerek használata összeakadna az űrhajós kommunikációs és ellátási rendszerével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #1
    Jó jó, de lehetne jobb is...