Gyurkity Péter

A Vénuszt tanulmányozná a NASA

Egy új küldetést jelentettek be, amely az évtized végén érné el a bolygót.

A NASA tervei kapcsán még tavaly számoltunk be arról, hogy két további misszió van alakulóban, amelyek már ismét a Vénuszt vennék célkeresztbe. Az ügynökség most bejelentette az egyik projekt részleteit, eszerint az évtized végén indulna el a megfigyelés.

A hivatalos bejelentésben a DAVINCI+ névre keresztelt küldetés fontosabb részleteit sorolják fel nekünk, rávilágítva a célkitűzésekre. Eszerint 2029-ben jönne el az újabb fellövés, amely után a következő két évben figyelnék meg jobban a bolygót, a felhőréteg alá merülve, a domborzatról készítve képeket, de eközben a nemesgázok jelenlétét és az egyéb kémiai jellemzőket is felmérnék. A május végén közzétett eredeti anyagban az atmoszféra eredetére, egy esetleges korai óceánra, a két bolygó közötti különbségekre, a morfológiára, valamint a kémiai és fizikai folyamatokra vonatkozóan tettek fel kérdéseket, ezek megválaszolásával ugyanis betömhetjük a tudásunkban ma még meglévő réseket.

A Vénusz hosszú ideje érdekes helyszínnek számít, olyannyira, hogy a hatvanas évek elején az első interplanetáris küldetés is oda irányult, a Mariner-2 szonda révén. A korai eredmények kiábrándították a kutatókat, akik ezt követően többnyire csak a bolygó gravitációs hatása miatt irányították a közelbe a különböző eszközöket, amelyek már a többi bolygót vették célba, 2020 szeptemberében azonban újabb izgalmas adatokra derült fény, amelyek már felvetették az élet esetleges jelenlétét. Ahogy említettük, most két megközelítést, két átrepülést terveznek, erre nyilván megfelelő módon fel kell majd készíteni a kiszemelt szondát, amely a sorrendben harmadik manőver alatt engedné el kiegészítő társát, az ugyanis lassan ereszkedve gyűjtene be további információkat.

A másik, VERITAS névre hallgató küldetés elsősorban a domborzatot figyelné meg, vulkánok után kutatva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #2
    Szállodával nem lehet a Vénuszra tódulni, akármennyi pénzed van. Mindenképpen szükséges a K+F - ami szerinted nem kell. Na, ezért nem neked van milliárdos vállalkozásod, és befektetéseid, mert nem érted a közgazdaságtant, és a világ működését. Böff...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.06.16. 19:55:06
  • duke #1
    A felhofigyeles helyett inkabb az urturizmust kene felporgetniuk. Epitenenek par szallodat, es a milliomosok todulnanak a Venuszra.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.06.16. 17:49:58