Gyurkity Péter

Két NASA-küldetés indul a Vénuszra

Az extrém körülmények egyre érdekesebbnek tűnnek a szakemberek számára.

A NASA jó ideje mellőzi a Vénuszt a helyszíni kutatásra kijelölt célpontok listájáról, ez azonban a most elhangzott bejelentés szerint az évtized végére megváltozik, ugyanis csaknem egyszerre indítanak majd el két újabb küldetést, amelyek révén további eszközöket juttatnának el a bolygóra. A részleteket már nagyjából ismerjük, így a fő célkitűzések is nyilvánosak.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy gyakorlatilag az évtized végén valósítanák meg a két új küldetést, amelyek többek között a klímaváltozás tanulmányozása miatt tűnnek fontosnak és érdekesnek. Ezek egyike a Davinci+ (Deep Atmosphere of Venus Investigations of Noble Gases, Chemistry and Imaging) névre hallgat, ennek keretében egy szondát eresztenének le a légkörön keresztül, hogy az a süllyedés során tanulmányozza a számunkra igencsak kellemetlen viszonyokat. A nagyjából 50 km-es magasságban jelenlévő kénsav és a légkör 97 százalékát kitevő szén-dioxid mellett további elemek után kutatnának, ez ugyanis választ adhat a jelenlegi körülmények kialakulásával kapcsolatos kérdésekre, de az utolsó, harmadik fázisban a felszín részletes feltérképezésére is sort kerítenének.

A második expedíció a VERITAS (Venus Emissivity, Radio science, InSAR, Topography and Spectroscopy) nevet kapta meg, ez utóbbi már jobban hasonlít egy hagyományos planetáris misszióra. A kamerák segítségével a vízgőz esetleges jelenlétét mutatnák ki, a radar révén a felszínt tanulmányoznák, valamint a tektonikus és vulkanikus aktivitás jelei után nyomoznának, többek között azon teória visszaigazolása céljából, miszerint nagyjából 500 millió évvel ezelőtt a teljes felszín megolvadt és újraformálódott. A két küldetéssel egy hosszúra nyúlt szünetet zárnának le, hiszen az ügynökség utoljára 1989-ben, a Magellan-expedíció révén volt a helyszínen, ennek révén állnak rendelkezésünkre alacsony felbontású felvételek. Annak idején a Szovjetunió is célba vette a bolygót, a Venera 7 esetében az ernyő megolvadása miatt zárult a tervezettnél gyorsabban a vizsgálódás, míg az ESA a 2006-os Venus Express révén iratkozott fel a listára.

A Vénusz igencsak barátságtalan körülményekkel fogadja majd az érkezőket, a durván 470 Celsius-fokos hőmérséklet, a nagy, a Földön 1 km-es vízalatti mélységnek megfelelő nyomás, valamint a szelek megnehezítik majd a mérnökök dolgát, hiszen olyan eszközöket kell előállítaniuk, amelyek jól viselik majd az ottani viszonyokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #13
    Mivel új vagy itt, nem ismered az emberünket. Ő az ilyeneket komolyan gondolja.
  • Agyturbinikusz #11
    Én a Vénusz dombra szervezek rendszeres kirándulást, sokkal kellemesebb a környezet. Sőt akár élvezhető is.
  • Irasidus #10
    Viccesen írtad le, mert viccesnek érezed a szituációt, nem mindegy mi a vicc forrása. Menj tovább.
  • duke #9
    Szerintem meg eleg nyilvanvalo volt, hogy viccelek, amikor ilyen vigjatekszeruen irtam le azt, hogy az urhajos megtudja, hogy kirakjak egy 480 fokos bolygora. Az nem egy dicsoseges holdra szallas lenne, az elso szavak nem azok lennenek hogy :"kis lepes egy embernek.......", hanem hogy :"AAAAAAAAAAAA ez kurva forro segitseg AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Basszatok meg AAAAAAAAAAAAAAAA..........................................." es itt megszakad a kapcsolat.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.06.29. 22:08:10
  • Irasidus #8
    De nem a belseje, a hőpajzs ötszáz fokos. Nem mindegy.
  • MerlinW #7
    Azt ugye vágod, hogy a napszonda ami még csak az útja negyedét tette meg, már most 500 fok feletti hőmérsékletben halad?
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.27. 15:05:20
  • Irasidus #6
    Elég fura elképzeléseid vannak az űrhajósokról. Egyrészt nem küldik őket, hanem önkéntes alapon jelentkeznek a küldetésekre. Másrészt ez nem egy napi robot munka amit az ember fizetésért csinál, hanem hivatás, ami nagyjából annyit jelent, hogy ez motiválja őt az életben, ez az életcélja. Tehát teljesen értelmetlen az elképzelésed, hogy mit szólna hozzá. Mert örülne. Ennyi.

    Egyébként nem írtam volna, a szokásos zöldségedre, de sokszor úgy látom, hogy az emberek többsége nincs tisztában az űrhajós hivatással.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.06.26. 14:40:31
  • duke #5
    Egyebbkent van 900 fokon mukodo felvezeto technologia. Azt persze nem tudom hogy pont azokat chipeket pont ugy lelehetne-e gyartani vele amik egy ilyen robothoz kellene. Nyilvan messze nincs olyan mertekben kidolgozva mint a hagyomanyos szilicium alapu chip gyartas.
  • duke #4
    Tudom hogy mi van ott, pont az lenne az erdekes, hogy 90 bar nyomason 500 fokos homersekleten, brutal maro savas gazok, folyamatos vulkankitoresek kozott uzemeltetni egy robotot. Nem kicsit lenne izgalmasabb a taj, mint a Marson.
    Illetve megneznem az urhajos arcat amikor kozlik vele, hogy elkuldik a Venuszra. :)
    "Kepzeld John teged ert a megtiszteltetes, hogy az elso emberkent a Venuszra lepj. Orulsz ? Ugye nem vagy izzados."
  • Sequoyah #3
    A teljes letezo elektronikai technologia hasznalhatatlan a Venuszon. Szoval fel kell talani olyan mikrochipet, vagy azt helyettesito dolgot, plusz radiot, akkumlatort, motort es mindent, ami kibirja a 400C fokot.
    Ez teljesen uj anyagokat es elvi mukodest jelent, es replikalni vele az elmult 50 ev technologiai fejlodeset az uj alapokon, ami itt billiardokba kerult eddig.

    Otletek vannak, technologiai demonstracio lehetseges majd (kb mint az Ingenuity), de ez sokaig csak a toredeket tudja majd annak amit egy Marsjaro tud.