Berta Sándor

Nehezebb terepen is elboldogul a robotleopárd

A kifejlesztett gép az elmúlt hónapokban egyre ügyesebbé vált.

A MIT kutatói által megalkotott Cheetah nevű robotleopárdot folyamatosan fejlesztik és ennek köszönhetően egyre ügyesebb. Immár a szélesebb és mélyebb árkok átugrására is képes és a modell akár a nehezen járható terepen is elboldogul.


Gabriel Margolis, Pulkit Agrawal MIT-professzor doktorandusza elismerte, hogy a gép az eddigi valós idejű látási képességek és a lábaknak továbbított utasítások területén nem voltak elég megbízható. Az új vezérlőrendszer viszont már valós időben dolgozza fel a Cheetah elülső oldalán felszerelt videokamera felvételeit és az információkat olyan valós idejű utasításokká alakítja át, amelyekből kiderül, hogy a robotnak hogyan kell mozgatnia a testét.

A módosításnak köszönhető előnyök közé tartozik, hogy nincs szükség előzetes térkép készítésére és a Cheetah akár vészhelyzetben is képes működni, miként például lépcsőt is tud mászni. A robot mozdulatait vezérlő egység egy neurális hálózat, amely a tapasztalatokból tanul. A szakemberek a kísérletek és tévedések módszert alkalmazták a vezérlőegység tanítására. Több száz különböző terepre küldték ki a gépet, majd "megjutalmazták", ha sikeresen teljesítette a rábízott feladatokat. Idővel az algoritmus megtanulta, hogy melyik feladatok sikeres teljesítéséért járt a legtöbb jutalom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rebekakocsis #9
    A halász-horgász dologba is bele lehetne kötni, mert nem horgász, hanem fisherman, tehát halász az öreg. A horgászat meg hobbi, míg a halászat munka, megélhetés. A kubai öreg meg nem hiszem, hogy szórakozásból horgászna kardhalra. Attól még, hogy horoggal megy a nagy halra még halász marad. Szerintem.
  • rebekakocsis #8
    Szép levezetés. Csakhogy hibás. Amerikában lehet. Bár olyan, hogy párduc nincs is. Leopárd, tigris, oroszlán és jaguár van. Mivel a gyémánt Indiából származik és ugró párduc látható benne, így az leopárd lenne helyesen. A rajzolt figura, ami szintén panther és nem cougar or Mountain lion, kb. mindkettő lehetne, de inkább leopárd, mint a zömökebb, erőteljes felépítésű puma (cougar or Mountain lion).
  • Tetsuo #7
    A panther az amerikai angolban általában pumára vonatkozik, nem párducra. És a Pink Pantherben kimondott puma a megrajzolt figura (ami már a filmben is szerepelt, ha jól emlékszem, bár nem vagyok rajongója). Annak ellenére, hogy egy gyémánt neve volt ugye. A komédiában megszemélyesített "pink panther, az animált franchisefigura egy rózsaszín puma - sosem volt párduc.
    Magyarul rontották el a nevét, ahogy Az öreg halász és a tengert is, mivel halászatról szó sincs a regényben, csak horgászatról, a főkarakter is horgász.
  • rebekakocsis #6
    Milyen pumáról?
  • NEXUS6 #5
    Hááát.
    A Boston Dynamics robotkutyája ezen már jó pár évvel ezelőtt túl volt.

    Amúgy mostanában volt egy két évados sorozat a Világok harca, na abban ilyenekkel támadtak az idegenek.
    Szerintem nagyon jó kis sorozat lett, érdemes megnézni. Végig izgultam az egészet, de emellett szuper módon le is zárták a sztorit. Igazi jó kis sci-fi, meglepően erős tudományos háttérrel, látszik, hogy európai és nem valami amerikai xar.
  • Tetsuo #4
    Leopárd? :-) Igaz, a gepárdra is kb. annyira hasonlít.
    A híres Rózsaszín párduc is félre lett fordítva, mert eredetileg pumáról van a műben szó.
  • caprine #3
    És mivel jutalmazták kenő olajjal vagy ram bővítéssel?
  • barret #2
    Ránézésre meg béka :D
  • Macropus Rufus #1
    cheetah az inkább gepárd lesz.