Berta Sándor

Robot segíthet több vakcina kinyerésében

Thaiföldön megpróbálják maximálisan felhasználni a kapott oltóanyagokat.

A Reuters írta meg, hogy a délkelet-ázsiai állam új módon igyekszik hasznosítani a kapott vakcinákat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az országban túl kevés az oltóanyag, a 66 millió lakosnak csak a 9 százaléka van beoltva, ezért a szakemberek különböző ötletek segítségével próbálják meg maximálisan felhasználni a meglévő mennyiséget. Az egyik felmerült elképzelés az, hogy egy robotkarral az átlagosnál több vakcinát nyernének ki az egyes ampullákból. Az így megszerzett oltóanyag további 1,2 millió ember beoltásához lenne elegendő.


A Chulalongkorn Egyetem kutatói által kifejlesztett, AutoVac nevű robotkar négy perc alatt 12 dózist tud kinyerni egyetlen Astra Zeneca ampullából. Normális esetben egy orvos vagy nővér manuálisan 10 adag vakcinát szerezhet egyetlen fiolából. Juthamas Ratanavaraporn, a kutatócsoport vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy nem tudják garantálni, hogy minden ampullából sikerül 12 vakcinaadagot kinyerniük.

Az AutoVac prototípusának megalkotása eddig 2,5 millió thai bátba került. A gép darabára 76 ezer dollár, a következő 3-4 hónapban még húszat akarnak belőle legyártani. A szakemberek az AstraZeneca mellett hasonló sikereket értek el a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagok esetében. A robotkar arra tökéletesen alkalmas, hogy segítse a fáradt orvosokat és nővéreket és átvegye ezt a feladatot, különösen annak tekintetében, hogy úgy néz ki, még jóideig szükség lesz a covid elleni védekezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ebbol a penzbol akar egy rendes csomagolo sort is epithettek volna, ami kepes egydi csomagolasba tolteni a nagy tartalyokban erkezo oltoanyagot. Olyankor ugyanis biztosan nincs veszteseg es megmardo oltoanyag.

    Vagy esetleg a gyarto csomagolhatna inkabb egyszer eldobhato ampullakba, akkor csak fel kellene torni oket es mindig pontosan 1 teljes adag lenne bennuk. Ez a 10 adagos csaladi csomag csak az oltoanyag veszteseget maximalizalja, bar valoszinuleg elsore ez a csomagolas volt eppen keznel. De azota eltelt masfel ev...