Berta Sándor

Frankfurtban robot takarít egy parkot

A gépek mellett szenzorokat és különböző rendszereket tesztelnek majd.

A Frankfurt am Main város környezetvédelmi részlege és a FES GmbH bejelentette, hogy a helyi Günthersburgpark - amely az egyik legnépszerűbb városi közterület - számos kísérleti köztisztasági projekt helyszíne lesz. A FES a következő hónapokban több robotot fog tesztelni.

Az Angsa nevű cég egy önállóan közlekedő tisztítógép prototípusát szállította le. A robotot mesterséges intelligencia vezérli, emellett egy úgynevezett hőtérképet hoz létre, amelyen a szennyeződések gyakoriságát dokumentálja. A gép e hőtérkép alapján optimalizálja a működését. Bilal Tariq, az Angsa társalapítója hangsúlyozta, hogy a fejlesztésükkel támogatni akarják a zöldfelületeket takarító emberek munkáját. A robot olyan hulladékokra összpontosít, amelyeket a takarítást végző személyek nehezen tudnak felismerni. A gép óránként legfeljebb 400 négyzetméternyi parkfelületet tud önállóan megtisztítani.


Ezzel párhuzamosan a szemeteseket szenzorokkal szerelik fel, amelyek mérik, hogy a gyűjtőedények milyen mértékben vannak tele szeméttel. Amennyiben valamelyik edény megtelik, akkor az érzékelő jelez a takarítóknak. Az ibench vállalat mobiltelefonokat és elektromos kerékpárokat feltöltő padokat biztosított, amelyeknél az ülőfelületekbe építették be a napelemeket. Az utóbbiak naponta egy akkumulátort töltenek fel és egyúttal gondoskodnak a természetes világításról is. A nemrég ültetett fák öntözéséhez is szenzorokat, valamint vezérlőrendszert alkalmaznak. A hálózat méri a fák vízigényét, így csak akkor és ott kerül sor öntözésre, ahol arra valóban szükség van.

Nagyon hasonló projekt a Poralu Marine által kifejlesztett Bebot nevű robot, amely képes a strandokat automatikusan megtisztítani a különböző szemétkupacoktól, de elsősorban a műanyag hulladékoktól. A gép akár a legkisebb műanyag darabokat is ki tudja szedni a homokból. A Bebotot jelenleg a 4Ocean nevű kezdeményezés keretében tesztelik Florida néhány strandján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Tehat van egy proszivos robotfunyirojuk es szenzorok a kukakon amik jelzik ha megteltek. Ez nagyon jo es szep.

    A padokba epitett napelem erdekesebb, mert normal esetben olyan hatekony az ulofeluletbe epiteni a napelemet, mint egy parkoloban az autok ala tenni. Ha viszont napvedo tetokent lenne folotte meg latnam ertelmet, de akkor is csak egy nagymeretu aksis kerti feny. Foleg, ha 1 db pad naponta csak 1 darab aksi feltolteset tudja csak biztositani (a vilagitas mellett). Ar-ertek aranyban jobban jonnenek ki, ha inkabb bekotnek az uj okospadokat a varosi elektromos halozatra. (a napelemek ulofeluletbe epitesenek egy ertelme van, meg lehet mondani, hogy hanyan ulnek eppen az egyes padokon, de arra egyszerubb lenne 1-1 terfigyelo kamera a lampaoszlopokra)