Berta Sándor

Háztartási robotot mutatott be az Amazon

Az új termék nagyjából akkora, mint egy porszívó és ráraktak egy tabletet.

Az Amazon úttörő akar lenni a háztartási robotok területén és ezért el is készítette az első új modelljét. Az Astro nevű új háztartási robotot felszerelték képernyővel, miközben a környezetét kamera és mikrofon segítségével mérheti fel, s kerekeken tud közlekedni. Dave Limp, az óriáscég eszközökért felelős vezetője kifejtette, hogy hiszik, hogy 5-10 esztendőn belül minden háztartásban fog működni legalább egy robot. Addig szeretnék a hálózatba kötött otthonoknál megszerzett erős pozíciójukat új készülékekkel és az Alexa beszédasszisztenshez kifejlesztett új funkciókkal kiépíteni.


Az Astro felhasználható kommunikációs célokra és mobil biztonsági berendezésként is alkalmazható. A körülbelül porszívó méretű gép akár arra is használható, hogy az idősebb családtagokat kísérje a házon belül. A navigációhoz szükséges adatokat teljes mértékben a robot dolgozza fel és azok nem kerülnek a felhőkörnyezetbe. A lakás alaprajzának rögzítésére szükség van ahhoz, hogy a gép felismerje az útjába kerülő akadályokat és ne essen le például egy lépcsőn.

Limp elmondta, hogy egy évig tesztelte az otthonában az Astrót és így ki tudta deríteni, hogy például a kutyái felugranak-e szófára, ha senki nincs otthon. A beépített kamera akár egy méteres magasságba is beállítható, így akár a bútorok mögé is betekinthet. Az Astro egyelőre kiválasztott felhasználók számára lesz elérhető 1000 amerikai dolláros bevezető áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    "Ezek szerint a robotnak nem kell az internetre csatlakoznia a működéshez."

    Dehogynem. Csak megigerik, hogy se az alaprajzot, se a kamerakepet nem mentik a felhobe. Mint ahogy az amazon key eseten sem. :-D

    Egyebkent ha mar ilyen meretu es formaju a robot, akkor ennyi erovel egy porszivot is alarakhattak volna es akkor ha kell jarorozes kozben takaritani is tudna...
  • RJoco #1
    Ezek szerint a robotnak nem kell az internetre csatlakoznia a működéshez.
    Kíváncsi leszek rá.
    Bár ettől függetlenül nem hiszem, hogy a közeljövőben (5-10 év) lesz ilyen a lakásban, tekintve, hogy Alexa nem beszéli sem a magyart, sem pedig az auslander (nemzetközi?) deutsch-ot.