Berta Sándor

Új gyümölcsszedő robotot fejlesztettek ki

A termésről fotókat készít, így dönti el, hogy az érett, szedhető, vagy még hagyni kell nőni.

Daeun Choi, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa és a kollégái egy olyan szüretelő robotot fejlesztettek ki, amely LED-es fényforrásának köszönhetően nem szedi le az éretlen almákat, körtéket és más gyümölcsöket.

Az integrált kamerarendszer működéséhez nem kell a természetes fényre támaszkodnia, hanem az adott gyümölcsök azonosításához villanásokat alkalmaz. A stroboszkópszerűen pulzáló fény használatával a leszüretelendő gyümölcsök összehasonlíthatók, mert ugyanúgy néznek ki, függetlenül attól, hogy a napfény világítja meg azokat, árnyékban találhatók vagy ellenfény befolyásolja a felismerésüket. A rendkívül erős fényű diódák másodpercenként több villanást bocsátanak ki. Egy a rögzített képeket kiértékelő szoftver dönti el, hogy mit tegyen az agrárrobot, leszedje-e az almát vagy sem.


A használt mesterséges intelligencia csak olyan felvételekkel működik, amelyek információkban gazdagok, azaz a természetes fény nem elegendő. Amennyiben valaki rögzít egy képet, amelyen a déli napfény nagyon jól megvilágít egy gyümölcsöt, egy másik fotóját pedig úgy rögzíti, hogy az éppen árnyékban van, akkor a technológia nem tud megbízható döntéseket hozni és ez független attól, hogy mennyi ideig képezik ki. Choi doktorandusza Omeed Mirbod alkotta meg a LED-ek energiájának tárolásához és kiadásához szükséges áramköröket, valamint a kamerák villanásait szinkronizáló vezérlőegységet.

A tesztek azt mutatták, hogy a stroboszkópszerű fény növeli a mesterséges intelligencián alapuló képelemzés megbízhatóságát. A fotók nagyon élesek voltak annak ellenére, hogy a robot egy almaültetvény rázós terepén haladt 6,5 kilométer/órás sebességgel. A következő alkalommal a fejlesztést egy valódi szüretelő géppel együtt fogják tesztelni.

Érdekesség, hogy a Plymouthi Egyetem kutatói már 2019 májusában bemutatták azt a málnaszedő robotot, amely az emberek vetélytársa lehet és náluk sokkal gyorsabban tudja leszüretelni a gyümölcsöt. Miközben a mezőgazdaságban nyolc órás műszakban dolgozók átlagosan 15 000 bogyót szednek le, addig az új gép egyetlen nap alatt 25 000 darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    Ha nem vennéd észre, egyre kevesebb országban van aprópénzért humán munkaerő. Mert ahol aprópénzt fizetnek, onnan elmennek az emberek más országokba.
  • dyra #3
    hát ha a hardver árak és a technikusi órabérek így kúsznak fel és gondolom ez is valami kötelező supporttal lesz értékesítve kb a büdös életbe nem fogja megérni azokban az országokban ahol aprópénzért van a human munkaerő.
  • kvp #2
    Igen, egyelore lassabb. Viszont nem alszik, igy kepes napi 3 muszakot dolgozni, nem tiltjak a munkavegzeset jarvanyok alatt es amikor olcsobb lesz mint egy atlagos munkas (vagy mar nem maradnak munkasok), akkor majd gazdasagi okokbol lecserelik az embereket ezekre a gepekre.

    Egyebkent ha egy ember kepes fenyviszony mentesen megoldani, hogy az adott alma eleg erett-e mar, akkor egy MI is kepes lehet, csak nem jol tanitottak be. Persze a megvilagitas mesterseges kiegyenlitese sokat egyszerusit a probleman, igy butabb MI rendszerrel is jo eredmenyeket hoz. (gyakorlatilag szines vakukkal vilagitanak ra a novenyekre, igy egyszeru szinszurokkel ki lehet valogatni, hogy melyik alma piros es melyik nem)
  • barret #1
    " Miközben a mezőgazdaságban nyolc órás műszakban dolgozók átlagosan 15 000 bogyót szednek le, addig az új gép egyetlen nap alatt 25 000 darabot. " Tehát a robot alulmaradt a versenyben...